Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney's fundraising blijft achter bij Obama

Jan-Willem Kranendonk op 20 april 2012 - Reageren

Mitt Romney's campagne maakte vanmorgen bekend dat gedurende de maand maart in totaal 12.6 miljoen dollar was opgehaald. Volgens het persbericht uit het kamp van de Republikein maakten de miljoenen die iedere maand binnen kwamen duidelijk dat "de kiezers door het hele land moe zijn van het falen van president Obama." Deze campagneretoriek is enigszins pijnlijk wanneer we ons realiseren dat Obama in dezelfde maand 53 miljoen dollar op heeft gehaald, ruim vier keer zoveel als Romney.

 

Dat de zittende president meer geld ophaalt dan de afzonderlijke Republikeinse kandidaten, is begrijpelijk. Obama hoeft immers het geld niet te delen. Maar dat het verschil tussen Romney en Obama afgelopen maand nog zo groot was, mag wel als opmerkelijk worden beschouwd. Veel mensen zagen de Republikein al als de onvermijdelijke kandidaat en met alleen Rick Santorum als echte tegenstrever, zou Romney toch een stevig deel van het gat met Obama moeten hebben kunnen dichten. Ter vergelijking: Ron Paul haalde slechts 2.6 miljoen dollar op in maart en ook Gingrich en Santorum wisten geen enorme bedragen binnen te slepen.

 

Romney heeft dus an sich moeite met het verwerven van campagnedonaties. Vergeleken met de voorverkiezingen in 2008 had hij eind februari al zo'n 31 miljoen dollar minder opgehaald, terwijl Obama juist 32 miljoen méér aan financiële steunbetuigingen had binnengekregen. Opvallend is ook dat de Democraat vooral steunt op kleine donaties, terwijl Romney voor het grootste deel het maximum van 2.500 dollar overgemaakt krijgt.

 

Dat laatste kan ook weleens de redding van Romney zijn. Niet de grote bedragen die in zijn campagnekas worden gestort. Die zijn immers beperkt tot 2.500 dollar. De grote bedragen die Romney kunnen redden bestaan uit de geldkluizen van Super PAC's. Gisteren kwam het bericht naar buiten dat het Super PAC American Crossroads, opgericht door onder meer de Republikeinse campagnestrateeg Karl Rove, inmiddels zo'n 100 miljoen dollar heeft opgehaald. Vele miljoenen daarvan zullen ingezet worden om de Democratische president uit het Witte Huis uit te drijven en Romney te steunen, hoewel diens campagne natuurlijk niets met het Super PAC te maken mag hebben.

 

Vanuit dat oogpunt bezien is de fundraising van Obama prima te compenseren. Maar de Romney-campagne zal wellicht haar retoriek iets moeten herzien, tenminste, wat betreft de campagne-inkomsten. Niet de gewone burger, maar de steenrijke Republikein is Obama meer dan spuugzat. En daarom zal er met heel wat miljoenen gesmeten gaan worden. Eén troost voor Obama: zijn achterban bevat ook vele miljonairs. Amerika is dol op talentenjachten. Wellicht is het tijd om een nieuwe talentenjacht op te richting: America's millionaires favorite president.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.