Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Huma Abedin: de schaduw van Hillary Clinton

Mike Veldt op 31 augustus 2016 - Reageren

Ze staat bekend als de schaduw van Hillary Clinton. Ze verliest haar baas nooit uit het zicht. Al sinds 1996 maakt zij deel uit van team-Clinton waar zij als stagiair binnenkwam. Nu is ze vooral in het nieuws vanwege haar scheiding met Anthony Weiner. Iedereen die geïnteresseerd is in de Amerikaanse politiek heeft wel eens van Huma Abedin gehoord, maar verder weten we weinig over haar.

 

Relatie met Clinton

 

De journalistiek was de grote passie van Abedin. Graag was ze in de voetsporen getreden van haar grote voorbeeld Christiane Amanpour. Ze studeerde daarom aan George Washington University en wilde bij het persbureau van het Witte Huis stage lopen. Ze werd echter bij het personeel van First Lady Clinton gevoegd. De twee zouden snel een goede band met elkaar opbouwen.

 

Door de jaren heen heeft Abedin verschillende posities rondom Clinton bekleed. Ze is de stafchef geweest, eerste adviseur en plaatsvervangend stafchef toen Clinton minister was. Op dit moment is ze de vicevoorzitter van Hillary’s campagne. Maar wat de officiële titel ook is, Abedin is degene die constant over Hillary moet waken en haar ondersteunt waar nodig.

 

Een voormalig assistent van Bill Clinton noemde haar een "mini Hillary.’’ Waar Hillary gaat, gaat Abedin ook. Dat gold toen Obama aan Clinton vroeg of zij minister van Buitenlandse Zaken wilde worden. Hillary besprak dat als eerste met Abedin. Dat was ook het geval toen Hillary verhoord werd over de Benghazi-affaire. Kortom, Op alle belangrijke momenten is Abedin in de buurt van Clinton. Hillary zei het volgende over haar: "Ik heb maar één dochter, maar als ik er nog één zou hebben zou het Huma zijn."

 

Huwelijk

 

Haar werk is alleen niet het enige waarmee Abedin in het nieuws komt. Ze was namelijk tot voor kort getrouwd met Anthony Weiner, congreslid voor New York. In 2010 trouwden zij en  niemand minder dan Clinton was de trouwambtenaar tijdens de bruiloft.  

 

Dit Joodse-Islamitisch koppel werd mede door Weiners succesvolle carrière als veelbelovend gezien. Toch ging het flink mis. In 2011 lekten er naaktfoto’s uit die Weiner naar andere vrouwen stuurde. Een van de foto’s belandde zelfs op zijn twitteraccount. Dit schandaal maakte een einde aan de carrière van Weiner.

 

Abedin vergaf Weiner en later dat jaar kregen ze een zoon. In 2013 deed Weiner mee aan de burgemeestersverkiezing in New York. Ook tijdens die campagne lekten er expliciete foto’s uit en wederom vergaf Abedin haar man. Ze zei toen tijdens een persconferentie het volgende: "Wat ik wil zeggen is dat ik van hem houd, ik heb hem vergeven, ik geloof in hem, en zoals ik vanaf het begin al zei, wij gaan vooruit.’’

 

Toen een paar dagen geleden weer een 'sexting' schandaal naar buiten kwam was de maat vol. Nu heeft Abedin dan toch eindelijk besloten haar man te verlaten. Vertrouwelingen om Abedin heen zeiden al dat ze al een tijdje vervreemd van elkaar waren. Toch was Abedin furieus toen The New York Post een foto plaatste van Weiner en hun vier jaar oude zoontje.

 

Controverse

 

Deze week ontstond er controverse rondom Abedin. Ze zou volgens The New York Post betrokken zijn bij een radicaal Moslim blad opgericht door haar inmiddels overleden vader. Dit blad wordt nu gerund door haar moeder. De angst bestond dat Abedin banden zou hebben met de radicale Islam. Later bleek dat het blad academisch en onpartijdig was. Clintons campagne liet weten dat Abedins betrokkenheid klein was.

 

Huma Abedin treedt op vele manieren in de voetsporen van Clinton. Zo kreeg zij ook te maken met relatieproblemen en raakte ze betrokken bij schandalen. Verwacht wordt dat ze na de verkiezingen verder gaat als vaste assistent van Clinton. Misschien wel als eerste stafchef van Clinton. Daarvoor moet nog een berg werk verzet worden voor Clinton. Gelukkig voor haar heeft ze iemand op wie ze altijd terug kan vallen.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.