Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump vs. Clinton: wat kunnen we verwachten van het buitenlandse beleid?

Daniel Leseman op 1 september 2016 - Reageren

De Verenigde Staten hebben als internationale grootmacht een enorme invloed op de wereldorde. Niet alleen hebben ze een van de grootste legers ter wereld, ook op diplomatiek gebied hebben ze veel invloed. De Amerikaanse president is daarmee een van de machtigste personen op aarde. Wat kunnen we verwachten van de presidentskandidaten op het gebied van buitenlands beleid? 

 

Rusland

Poetin probeert sinds zijn aanstelling als president de macht van Rusland te vergroten. De relatie met Rusland is daarom ook een van de belangrijkste uitdagingen voor de toekomstige Amerikaanse president.

 

Vanouds heeft de Republikeinse partij een achterdochtige houding tegenover Rusland gehad. Donald Trump breekt echter met deze partijlijn. Hij heeft vanaf het begin van zijn campagne al aangegeven dat hij de banden met Rusland wil gaan normaliseren. Eerder zei Trump over zijn relatie met Poetin: “Ik zou heel goed met Poetin kunnen opschieten, we zullen zeker niet de problemen hebben die we nu hebben.”

 

Deze standpunten leidde tot de geruchten dat Trump financiële en politieke banden zou hebben met Moskou.

 

Clinton aan de andere kant is een duidelijke tegenstander van Poetin. Hoewel ze participeerde in de ‘reset’ van de relatie tussen Rusland en de Verenigde Staten in de eerste termijn van president Obama, liggen de banden nu weer op scherp. Clinton trok in 2014 bijvoorbeeld parallellen tussen het beleid van Poetin en dat van Hitler in de jaren ’30.  

Om machtsuitbreiding van Putin te voorkomen is Clinton van plan om extra sancties op te leggen aan Rusland en om het raketafweer systeem in Oost-Europa uit te breiden.

 

Midden-Oosten

Een van de weinige consistente posities van Trump ten aanzien van het Midden-Oosten is zijn afkeer van Amerikaanse interventie. Dit interventiebeleid, met de Irak-oorlog als hoogtepunt, zorgt volgens Trump voor chaos en instabiliteit in de regio, met extremisme tot gevolg. Trump houdt dan ook Obama en Clinton verantwoordelijk voor de opkomst van ISIS. "Na 15 jaar aan oorlog in het Midden-Oosten, na biljoenen uitgegeven dollars en duizenden verloren levens, is de situatie slechter dan ooit."

 

Ook op het gebied van interventie staan Clinton en Trump lijnrecht tegenover elkaar.  Zo stemde Clinton in haar tijd als Senator voor de Irak-oorlog en was ze groot voorstander van het ingrijpen in Libië in 2011.

 

Daarnaast is Clinton van plan relaties tussen de Verenigde Staten en verschillende soennitische staten (zoals Saudi-Arabië en de Golfstaten) nieuw leven in te blazen. Obama had vaak kritiek op deze staten en vooral Saudi-Arabië was niet blij met de nucleaire deal met het sjiïtische Iran.

 

De enige gemeenschappelijke factor tussen Trump en Clinton in het Midden-Oosten is Israël. Beide kandidaten zien Israël als een belangrijke bondgenoot in de regio.   

 

Immigratie

Trump heeft van immigratie, en in het bijzonder immigratie vanuit Latijns-Amerikaanse landen, een van de grootste thema’s van zijn campagne gemaakt. In zijn speech van gisteravond lichtte hij zijn plannen opnieuw toe. Naast zijn welbekende plan om een muur van ruwweg 1500 kilometer te bouwen, wil Trump ook de grensbewaking uitbreiden.

 

Daarnaast Trump beloofde in zijn speech alle 11 miljoen illegale immigranten in de Verenigde Staten te deporteren. Hiervoor wil hij een speciale deportatie-eenheid in het leven roepen.

Gisteren bracht Trump ook een bezoek aan de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Nieto gaf in dit gesprek aan dat Mexico nooit voor de muur zal gaan betalen.

 

Clinton ziet ook dat het huidige immigratie systeem niet werkt en is voorstander voor hervorming hiervan. Clinton ziet voor illegale immigranten echter een weg naar burgerschap en wil zo veel deportaties voorkomen die families zouden openbreken.

 

Om te zien welk van deze twee beleidslijnen realiteit wordt, zullen we moeten afwachten tot 8 november. De dag waarop de Amerikaanse burger die nieuwe Leader of the Free World verkiest.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.