Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Trump ‘verklaart oorlog’ na weglopen Republikeinen

Coen Nij Bijvank op 11 oktober 2016 - Reageren

Na het uitkomen van de 'Trump-tape’ afgelopen vrijdag, implodeert de Trump-campagne steeds verder. De gevolgen van ‘grab ‘em by the pussy’ op een rijtje.   

 

Partijgenoten trekken steun in

Veel Republikeinen (zoals Marco Rubio en Chris Christie) hebben de seksistische uitspraken van Trump sterk veroordeeld, en een aantal heeft zelfs z’n steun voor Trump ingetrokken. De hoogstgeplaatste daarvan is Paul Ryan, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Hij zei Trump en z’n uitspraken niet meer te kunnen verdedigen. Volgens de politieke nieuwswebsite Politico overweegt hij zelfs z’n formele endorsement in te trekken.

 

Een verlies op 8 november voor Trump lijkt bijna onvermijdelijk. Veel Republikeinse politici maken daarom de afweging of het blijven steunen van Trump goed zal vallen bij hun achterban, of juist niet. Velen van hen willen in november immers ook worden herkozen. Dat is wat Ryan z’n partijgenoten vertelde: doe wat het beste is voor jezelf. Ryans belangrijkste doel is nu het behouden van de Republikeinse meerderheid in het Huis.  

 

Trump zakt weg in peilingen

Het tweede debat leek, met de tape in het achterhoofd, relatief goed te gaan voor Trump. Maar het publiek was daar niet van overtuigd: kijkers wezen in de meeste peilingen geen duidelijke winnaar aan.

 

In de algemene peilingen gehouden ná de publicatie van Trumps seksistische uitspraken, verliest Trump aanzienlijk. Volgens één peiling (van NBC en de Wall Street Journal) staat Clinton zelfs 14 procent voor. Gemiddeld staat Trump zo’n vijf procent achter. Nog nooit heeft een presidentskandidaat zo’n achterstand in de laatste maand voor de verkiezingen in weten te halen.

 

Hillary in d’r nopjes

Sinds dit weekend lijkt Clinton bij campagne-evenementen meer dan ooit vol vertrouwen. “Wat me opwindt is dat we steeds meer steun winnen. Niet alleen van Democraten, maar ook van onafhankelijke kiezers en Republikeinen.” Ook bekritiseerde ze Trump tijdens haar speeches: “Donald Trump vulde z’n tijd met aanvallen, terwijl hij bezig zou moeten zijn met z’n excuses aanbieden.”

 

Trump op oorlogspad

Nu Trump feller dan ooit wordt bekritiseerd en z’n partijgenoten ‘m massaal in de steek laten, lijkt hij te hebben besloten alle voorzichtigheid definitief overboord te gooien. Op Twitter zegt hij zich bevrijd te voelen door het weglopen van z’n partijgenoten:

Politico heeft het over een “oorlogsverklaring” van Trump aan de Republikeinse partij. In een grote pop-up-advertentie van Trump op de conservatieve site Breitbart lijkt hij die oorlogstaal te onderschrijven: “Het is ons tegen de wereld. JOIN ME.”

 

In andere tweets noemt Trump de Democraten zelfs “veel loyaler aan elkaar” dan de Republikeinen. En “ontrouwe Republikeinen zijn veel lastiger dan Crooked Hillary.”

 

Nieuwe kandidaat?

Zeker sinds afgelopen vrijdag gaan er gaan stemmen op om Trump te vervangen door running mate Mike Pence. Of om een heel andere Republikein Trumps plek op het stembiljet in te laten nemen. Maar dat zoiets gebeurd, is hoogst onwaarschijnlijk en onder de huidige regels onmogelijk.

 

Volgens de regels van de Republikeinse partij mag een genomineerde voor het presidentschap alleen worden vervangen in het geval de kandidaat komt te overlijden, of zeer ernstig ziek raakt. In theorie kunnen die regels worden veranderd, maar dat zou te lang duren. Bovendien is het ‘vroege stemmen’ in veel staten al begonnen, waardoor een eventuele nieuwe kandidaat die stemmen sowieso zou mislopen en kansloos zou zijn.

 

Kunnen we nog meer gevoelige opnames verwachten?

Trump heeft gedreigd met harde aanvallen op Hillary als er nog meer tapes naar buiten komen (Clinton heeft zelf ontkent iets te maken te hebben met het publiceren van de ‘pussy-tapes’), waarmee hij zelf impliceert dat er nog meer gevoelig materiaal is om ontdekt te worden. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.