Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

The Swing States: Demografische veranderingen maken North Carolina competitief

Feike Kuipers op 12 oktober 2016 - Reageren

In deel IV van The Swing States kijken we naar North Carolina. North Carolina is sinds de omwentelingen van 1964 een stabiele Republikeinse staat geweest, maar Obama wist in 2008 North Carolina voor het eerst als Democraat te winnen sinds de onmogelijke poging van Gerlad Ford om in 1976 de verkiezingen te winnen. In 2012 won Romney er met minder dan twee procentpunten verschil. Ook dit jaar zal het weer spannend worden.

 

De staat

Geen enkele Republikein is president geworden zonder North Carolina te winnen sinds Eisenhower in 1956. Ook dit jaar lijkt het bijna uitgesloten dat Trump president kan worden als hij North Carolina niet wint. Voor veel Republikeinen was dit in de afgelopen vijftig jaar geen probleem; North Carolina was een trouwe Republikeinse staat. De demografische veranderingen van de afgelopen decennia hebben het Republikeinse voordeel echter langzaam maar zeker weggenomen. Het percentage hoog opgeleide inwoners is de laatste jaren snel toegenomen. Tegelijkertijd is de populatie in veel van de landelijke gebieden afgenomen. Terwijl North Carolina in populatie sterk is gegroeid, was er een afname van de populatie in 48 van de 100 gemeentes. Er heeft dus zowel een populatiegroei als een verschuiving van de populatie plaatsgevonden. De landelijke gebieden zijn minder invloedrijk geworden en de steden en hun voorsteden belangrijker.

 

De samenstelling van North Carolina is ook veranderd in de afgelopen decennia. Als Zuidelijke staat had North Carolina altijd al een aanzienlijke populatie Afro-Amerikanen, maar ook de groep latino’s en Aziatische Amerikanen neemt in omvang toe. Het percentage blanke stemmers neemt al jaren gestaag af. Het is voorlopig een redding voor de Republikeinen dat er onder de minderheden nog steeds minder wordt gestemd, want dit remt de politieke consequenties van de demografische veranderingen enigszins af. Maar als de trend van zowel populatiegroei als opkomst bij verkiezingen en stemgedrag doorzetten, zal North Carolina zo rond 2020 een duidelijke Democratische meerderheid hebben.

 

De veranderende demografie en identiteit van North Carolina hebben zich politiek laten gelden. De afgelopen jaren is North Carolina het strijdtoneel geweest van meerdere omstreden wetsvoorstellen: de identificatieplicht bij het stemmen en discriminerende wetgeving omtrent de LHBTQ-gemeenschap. Deze kwesties hebben beidde campagnes voldoende munitie gegeven om de strijd mee aan te gaan in de staat.

 

Trump in North Carolina

Mitt Romney won North Carolina in 2012 omdat hij een uitermate sterke campagne-organisatie oprichtte. Door deze sterke get out the vote-campagne kon hij de demografische veranderingen teniet doen en als winnaar uit de strijd komen. Trump lijkt hier, zoals in zoveel staten, weinig belangstelling voor te hebben. Zijn campagne heeft geen officiële kantoren in de staat. Er zijn wel Republikeinse campagnekantoren, maar dat zijn Victory Offices van de Republikeinse Partij – en het is onduidelijk wat die na de breuk tussen Trump en Paul Ryan gaan doen. Ook spendeert Trump lang niet zo veel geld aan reclame als Clinton. Een lokale Republikeinse strateeg oordeelde dat de Trump-campagne “North Carolina zo ongeveer links heeft laten liggen en met geen mogelijkheid meer een winnende campagne op poten kan zetten, daarvoor is het veel te laat”.

 

Clinton

Clinton lijkt de boodschap van 2012 wel te hebben begrepen. Ze heeft wel 33 campagnekantoren in de staat en een klein legertje aan stafleden. Al sinds mei is de Clinton-campagne aanwezig in de staat. Het doel van de campagnemachine is om zo veel mogelijk mensen, vooral minderheden, te registeren en er voor te zorgen dat ze ook daadwerkelijk stemmen. Als haar campagneteam hierin kan slagen, zal North Carolina voor Clinton zijn.

 

Volgens een Democratisch strateeg is de lokale aanwezigheid van de Clinton-campagne niet te vergelijken met die van Trump. Clinton heeft zelfs senior stafleden in North Carolina, terwijl Trump er slechts heel af en toe langs gaat.

 

Voorspelling

De race is nog steeds heel spannend in North Carolina. Alle polls in de laatste weken laten een kleine voorsprong voor Clinton zien, van 1 procentpunt tot 6 procentpunten, maar deze is ook weer niet dermate groot dat het zeker is dat Clinton gaat winnen. Volgens een Democratische insider in North Carolina zijn de peilingen echter niet heel accuraat. Omdat Trump geen machine heeft om de mensen zo ver te krijgen dat ze daadwerkelijk gaan stemmen, verwacht deze kenner dat de uiteindelijke uitslag meer in het voordeel van Clinton zal zijn dan nu de verwachting is.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.