Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Slotbeschouwing Democratische conventie

Jan-Willem Kranendonk op 8 september 2012 - Reageren

Nadat vorige week de Republikeinen hun partijfeest hielden, was het deze week de beurt aan de Democraten. Ook deze keer blikt VerkiezingenVS terug op de conventie met een aantal takeaways. “Clinton was het hoogtepunt van de conventie.”

 

Takeaway 1: Het weer was de spelbreker

Tijdens de conventie was het verschillende malen bijzonder slecht weer. Obama’s acceptatiespeech zou aanvankelijk in een openluchtstadion met plaats voor 65.000 mensen gehouden worden. Het overgrote deel van de ‘gewone man’ werd teleurgesteld: Obama’s speech vond gewoon in de conventiehal plaats vanwege dreigend slecht weer – dat uiteindelijk uitbleef.. Toch was niet iedereen ongelukkig. Voor de plaatselijke etablissementen kwam er nog meer geld in het laatje.

 

Takeaway 2: Clinton was het hoogtepunt van de conventie

Ja, er waren meer mooie momenten. De speeches van Julien Castro en Michelle Obama bijvoorbeeld. Maar Bill Clinton wist de show te stelen met een geweldig optreden. Republikeinen en Democraten wisten met hun superlatieven geen raad. Sommige commentatoren beschouwden de speech zelfs als de veiligstelling van Obama’s tweede termijn. Dat lijkt nogal voorbarig, maar Clinton heeft opnieuw zijn kwaliteiten bewezen. Mocht Hillary in 2016 op campagnetour gaan, dan kunnen Bill’s speechkunsten van grote waarde zijn.

 

Takeaway 3: Obama weet niet te scoren als vier jaar geleden

De reacties op Obama’s speech waren verdeeld. Weliswaar wist hij zich realistischer neer te zetten dan vier jaar geleden, maar de reacties waren ook lauwer. De president is zijn messiaanse aura kwijtgeraakt na vier jaar waarin de economie niet hersteld is zoals verwacht werd. Daar speelt hij ook handig op in door een realistischer verhaal neer te zetten en uit te leggen dat de veranderingen moeizaam gaan. Bovendien durfde hij de kiezer nu duidelijke en concrete plannen voor te leggen. Toch zou het goed zijn voor Obama’s campagne als iets van de schwung van 2008 terug zou keren – niet in het minst in Obama’s speechen.

 

Takeaway 4: Buitenlands beleid is nog steeds terrein van de Democraten

John Kerry heeft op de conventie nog eens laten zien waarom hij veelvuldig genoemd wordt als mogelijke minister van Buitenlandse Zaken tijdens Obama tweede termijn. In een eminente toespraak legde hij haarfijn uit dat Romney op het terrein van foreign policy veel minder te bieden heeft dan Obama. Met de vraag: “Is Osama Bin Laden beter af dan vier jaar geleden”, illustreerde Kerry zijn stelling – een thema dat even later ook nog door Joe Biden werd aangeroerd.

 

Takeaway 5: God en Jeruzalem zijn terug in het partijprogramma

Het voorstel om God uit het partijprogramma te halen, werd niet aangenomen door de gedelegeerden in Charlotte. Daardoor wordt de uitspraak van 2008 weer in het leven geroepen: “we hebben een regering nodig die staat voor onze hoop, waarden en het belang van werkende mensen, en geeft iedereen die hard wil werken de kans om het beste van zijn van God gegeven potentieel te maken.” Ook wordt Jeruzalem in het partijprogramma benoemd als de hoofdstad van Israël, nadat daar eerder onduidelijkheid over was geschept. Aanleiding voor de veranderingen was harde kritiek van Mitt Romney en Paul Ryan. De stemmentelling verliep overigens niet geheel vlekkeloos: de stemming moest drie keer worden gedaan voordat voorzitter Villaraigosa de uitslag durfde vast te stellen. Een treffende gelijkenis met het CDA-congres van 2010

 

Takeaway 6: Michelle steelt opnieuw de show

Zoals zo vaak wist Michelle Obama ook deze keer een geweldig optreden te geven. Gepassioneerd sprak ze over haar man en wist ze de harten van de toeschouwers te raken. Haar speech zorgde op Twitter voor meer reactie dan alle afzonderlijke speeches op de Republikeinse conventie - inclusief die van Mitt Romney. Michelle is wellicht de beste campaigner die haar man Barack zich kan wensen.

 

Takeaway 7: Ook de Democraten kunnen in 2016 een degelijke line-up leveren

Concludeerden we vorige week dat de Republikeinen in 2016 een schitterende voorverkiezing op kunnen zetten gezien het potentiële deelnemersveld; de Democraten hebben zo hun eigen talenten. Hillary Clinton werd reeds genoemd, Joe Biden schijnt ook snode plannen te hebben. Maar de jonge generatie staat te trappelen. Denk bijvoorbeeld aan Andrew Cuomo (gouverneur van New York), Elizabeth Warren (senaatskandidaat uit Massachusetts en Julien Castro, die zich deze week op Obama-achtige wijze aandiende op de conventie. 2016 belooft een schitterende verkiezing te worden. Maar voordien gaan we met goede moed verder, op naar 6 november. De dag waarop Barack Obama of Mitt Romney de zege van 2012 zal binnenhalen. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.