Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 30/03: Campagneleider Trump aangeklaagd voor geweld

Coen Nij Bijvank op 30 maart 2016 - Reageren

Corey Lewandowski, Trumps campagneleider, is aangeklaagd voor geweldpleging. Hij trok tijdens een campagnebijeenkomst hardhandig een journalist weg. Verder onder meer: Ted Cruz krijgt steun van Scott Walker en Trump noemt z’n vrouwonvriendelijke uitspraken “een grap.”

 

Aanklacht einde voor campagneleider?

De campagneleider van Trump, Corey Lewandowski, is aangeklaagd voor eenvoudige geweldpleging (simple battery). Daarvoor kan hij maximaal een jaar cel of duizend euro boete krijgen.  

 

Een journaliste van de conservatieve nieuwswebsite Breitbart, Michelle Fields, werd tijdens een campagnebijeenkomst op 8 maart hardhandig door Lewandowski bij Trump weggetrokken. De politie van Jupiter, Florida, gaf gisteren beelden vrij van die bijeenkomst. Daarop is te zien dat Fields door Lewandowski wordt vastgepakt.

 

 

Eerder beweerde Lewandowski op Twitter dat Fields aan waanvoorstellingen leed en hij haar nog nooit had gezien. Na het verschijnen van de video heeft hij zichzelf toch aangegeven bij de politie.

 

Volgens Trump laat de video zien dat er niets gebeurde. Hij reageerde dan ook verbaasd op de aanklacht, en noemde Lewandowski een “heel fatsoenlijke man.” Hij verdedigt zijn campagneleider dus, en lijkt niet van plan hem te ontslaan. Ook vroeg Trump zich op Twitter af of hij geen aangifte kan doen tegen Fields, omdat zij aan hem getrokken zou hebben. Lewandowski zou Trump alleen maar verdedigd hebben tegen Fields. Op CNN zei Trump zelfs dat Fields het hele verhaal bedacht zou hebben.

 

Scott Walker steunt Cruz

Cruz kreeg gisteren een belangrijke endorsement van Scott Walker, de gouverneur van Wisconsin. Dinsdag zijn in die staat voorverkiezingen. In tegenstelling tot veel andere Republikeinen die Cruz steunen, zegt Walker Cruz te steunen om zijn kwaliteiten, en niet persé om Trumps opmars te stoppen.

 

Trump was duidelijk niet blij met Walkers keuze. In een radio-interview viel hij Walker hard aan. Zo zei hij dat Walker heeft gezorgd voor een enorm begrotingstekort in zijn staat van meer dan twee miljard dollar – wat, zoals verscheidenen factcheckers concludeerden, niet waar is.

 

Kort nieuws

  • In het Republikeinse town hall-debat van gisteravond, gingen de kandidaten in op onder meer de aanklacht tegen Trumps campagneleider. Kasich en Cruz lieten beide weten dat ze hem zouden ontslaan.
  • Onder Republikeinen mag Trump de populairste kandidaat zijn, van de hele Amerikaanse bevolking beoordeelt een steeds kleiner deel hem positief: nog maar een derde deel beschouwt hem favorable.
  • Door de dood van rechter Antonin Scalia heeft het hooggerechtshof geen conservatieve meerderheid meer. Dat had gisteren een groot gevolg, toen Amerikaanse vakbonden een belangrijke overwinning behaalden bij het Supreme Court.
  • In een speech roept vicepresident Joe Biden de Senaat op om toch vooral Obama’s nominatie voor het hooggerechtshof serieus te nemen. De Republikeinen lieten tot nu toe weten absoluut niet toe te staan dat Obama een rechter kiest, maar volgens NBC wil inmiddels een kwart van de Republikeinse senatoren best praten met Obama’s genomineerde, Merrick Garland.
  • Volgens Trump waren al zijn vrouwonvriendelijke uitspraken grapjes. Hij zei niet verwacht te hebben dat iemand zijn uitspraken serieus zou nemen. Overigens staat hij nog wel achter zijn aanvallen op FOX-presentatrice Megan Kelly. “Zij behandelt me oneerlijk.”
  • Verder in Trump-land: The Donald is teruggekomen op zijn toezegging dat hij sowieso de uiteindelijke Republikeinse presidentskandidaat zal steunen, ook als hij het zelf niet wordt. Hij vindt dat hij oneerlijk wordt behandeld door het partijbestuur, en bovendien, zei hij, “ik vraag ook niet om Cruz z’n steun.”
  • De man die een petitie startte om wapens toe te staan bij de Republikeinse conventie, blijkt een aanhanger van Hillary Clinton te zijn. Naar eigen zeggen wilde hij testen hoe ver de Republikeinse steun gaat voor het recht op het dragen van wapens.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.