Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 3/10: een dubbele October Surprise door NYT en WikiLeaks

Jasper Maassen op 3 oktober 2016 - Reageren

Het is nog maar net oktober, en toch lijken er bij beide partijen zogenaamde October surprises op de loer te liggen. Bij de Republikeinen komt dat door het rapport over Trumps belastingverleden, bij de Democraten komt de verrassing van WikiLeaks. Althans, dat willen complottheoristen en fanatieke Trump-aanhangers ons graag doen geloven. Dat en meer in de Race to DC van vandaag.

 

WIkiLeaks gaat informatie over Clinton delen

Voor complottheoristen zijn de Amerikaanse verkiezingen altijd al een favoriet onderwerp, maar dit jaar draaien ze overuren. En het slachtoffer is steeds Hillary Clinton. Zo zou ze de voorverkiezingen gemanipuleerd hebben – en gaat ze dat ook doen met de verkiezingen van 8 november – en is ze terminaal ziek. Maar met name het e-mailschandaal is koren op de molen van complotdenkers, zeker nu Julian Assange weer van zich heeft laten horen. Assange, oprichter van WikiLeaks, maakte een tijd geleden bekend dat zijn organisatie beschikt over nog meer informatie omtrent het schandaal dan eerder al bekend werd gemaakt. Die vorige bekendmaking leidde tot het opstappen van Debbie Wasserman Schultz.

 

Het nieuws dat Assange komende woensdag vanaf zijn balkon in Londen een mededeling gaat doen, werd door Trump-aanhangers dan ook geïnterpreteerd als nieuws over Clinton. Roger Stone, onderdeel van de campagne van Trump, zei op Twitter zelfs: “Wednesday @HillaryClinton is done”. Pure speculatie, maar het werd gretig overgenomen door fanatieke tegenstanders van Clinton.  Die speculatie werd alleen maar gevoed toen bekend werd dat Assanges persmoment geannuleerd was vanuit veiligheidsoverwegingen. Volgens de complottheoristen had dit alles te maken met de geheime hobby van de Clintons: het uit de weg ruimen van mensen die hun plannen kunnen dwarsbomen.

 

Mocht Assange woensdag een Clinton-gerelateerde bekendmaking doen, dan kan dat wel eens de October surprise van dit jaar worden. Voorlopig is het alleen maar voer voor complotten.

 

Trump betaalde geen belasting

Het is Donald Trump gelukt om de krantenkoppen niet meer over voormalig Miss Universe Alicia Machado te laten gaan. Alleen, de problemen lijken veel erger geworden te zijn, omdat die krantenkoppen vervangen zijn door berichten over Trumps belastingontwijking. De New York Times heeft beslag weten te leggen op zijn aangifte van 1995, en die laten analyseren door experts. Zij kwamen tot de conclusie dat Trump een verlies van 916 miljoen dollar kon gebruiken om de 18 jaar erna over 50 miljoen dollar geen belasting te betalen.

 

Dat tegenstanders hierover kwaad zijn, mag geen verrassing heten. Al maanden wordt er gespeculeerd over Trumps belastingverleden, omdat hij het maar niet vrij geeft. De reactie van Trumps voorstanders is echter vrij opvallend. Zo noemt Rudy Giuliani hem een genie en vergelijkt Trump met Steve Jobs en Winston Churchill, die beiden “terug zijn gekeerd van grote tegenslag om grootsheid te bereiken”. Voormalig generaal Michael Flynn bevestigde Trumps eigen woorden: hij weet meer van de Amerikaanse belastingwetten dan iedere kandidaat ooit. Chris Christie benadrukt dat Trump simpelweg slim gebruik heeft gemaakt van de wet en dat het rapport helemaal niet zegt dat Trump ook daadwerkelijk 18 jaar lang geen belasting heeft betaald.

 

Bernie Sanders gaf aan dat dit rapport precies aanduidde waarom het systeem niet klopte. De Clinton-campagne kwam meteen met een rekenhulp waarmee mensen konden uitrekenen hoeveel belasting ze zouden betalen als ze Donald Trump zouden zijn geweest. Ook aan deze kant van het spectrum lijkt er dus een flinke October Surprise te zijn.

 

Kort nieuws

  • Barbara Bush Pierce, dochter van George W. Bush, was aanwezig bij een fundraiser voor Hillary Clinton. Hierbij is ze op de foto gegaan met Huma Abedin, een belangrijke medewerker van Clinton. De foto is op social media verspreid met het onderschrift: "we're with her!" Eerdere berichten meldden dat ook George H.W. Bush op de Democratische kandidaat gaat stemmen.
  • Ons bericht van afgelopen zaterdag, waarin gesproken werd op een “47 procent-momentje” van Clinton, kan de prullenbak in. De angel is uit het verhaal getrokken door Bernie Sanders, die zei dat Clinton “volledig gelijk” had met de uitspraken. Hij zegt bovendien met haar samen te werken om de positie voor de children of the Great Recession te verbeteren.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.