Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 27/06: Clinton slaat gat in peilingen

Thomas Mulder op 27 juni 2016 - Reageren

Hillary Clinton blijft het goed doen in de opiniepeilingen en slaat een aardig gat. Trump weigert Cruz en Kasich te laten spreken op de partijconventie in juli en Sanders blijft zijn agenda promoten. Lees meer.

 

Clinton hoog in peilingen

Goed nieuws voor Hillary Clinton: opnieuw wijst een grote peiling uit dat Clinton een ruime voorsprong heeft op Donald Trump. In een landelijke peiling van ABC/Washington Post staat Clinton voor met 51 procent tegen 39 procent. In eenzelfde peiling gehouden in mei was Clintons voorsprong slecht twee procent. Clinton leidt ook in een aantal belangrijke swing states. Zo staat ze voor op Trump in Wisconsin, Florida, Colorado en North Carolina. Hoewel de voorsprong daar niet erg groot is, wijst het er wel op dat Clinton momenteel de wind in de rug heeft. Wat de waarde is van deze vroege peilingen moet blijken in het najaar.

 

Trump nodigt Cruz en Kasich niet uit

De Republikeinse conventie begint pas halverwege juli, maar komt nu al regelmatig in het nieuws. Traditioneel wordt de conventie voornamelijk voorbereid door de verwachte kandidaat namens de partij. Dit jaar is dat dus de campagne van Donald Trump. En die heeft afgelopen weekend gezegd oud-tegenstanders John Kasich en Ted Cruz niet uit te willen nodigen om een speech te houden op de partijconventie, terwijl dat wel te doen gebruikelijk is. Trump eist dat de oud-kandidaten eerst officieel hun steun uitspreken voor Trump. Beiden hebben dat nog niet gedaan. Kasich lijkt dat ook niet van plan te zijn. Hij heeft eerder al meerdere malen gezegd het niet over zijn hart te krijgen Trump te steunen. Overigens heeft Ted Cruz volgens partijregels het recht om te spreken op de conventie, omdat hij meer dan acht staten heeft gewonnen in de voorverkiezingen.

 

Sanders wil meer invloed partijprogramma

Bernie Sanders is vooralsnog niet tevreden over zijn invloed op het Democratische partijprogramma. De commissie die het programma schrijft, besloot onlangs voor een verhoging van het minimumloon naar vijftien dollar per uur te zijn. Dat was een expliciete eis van Sanders, die zegt blij te zijn met het besluit. Maar hij zei ook nog veel meer progressiever beleid in het partijprogramma te willen zien. Het partijprogramma heeft een aantal voorstellen van Sanders al van de hand gewezen, zoals het verwerpen van het handelsverdrag TPP, een verbod op schaliegaswinning en de invoer van een CO2-belasting.

 

Kort nieuws:

- Hillary Clinton maakte een verrassingsbezoek aan de Gay Pride Parade in New York City. Ze benadrukte haar steun aan de LGBT-gemeenschap.

- Marco Rubio sluit het vicepresidentschap uit. Rubio maakte vorige week bekend zich toch herkiesbaar te stellen als senator van Florida.

- Donald Trump zal waarschijnlijk aankomende week een nieuwe campagnemanager aanstellen. Daar zinspeelde zijn campagnewoordvoerder op.

- En de voormalig minister van Financiën onder Bush senior stemt op Clinton. De Republikein deserteert, omdat hij geen Trump-presidentschap wil.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.