Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 21/10: Trump: “Ik beloof de uitslag te accepteren…als ik win.”

Jesse Passchier op 21 oktober 2016 - Reageren

Tijdens het derde debat zei Trump dat hij de verkiezingsuitslag mogelijk niet zal accepteren: afgelopen nacht heeft hij deze uitspraken nader toegelicht. Ook spraken Clinton en Trump op een liefdadigheidsevenement, maar dit werd vooral een ongemakkelijke avond. Dat en meer in de Race to DC van vandaag!

 

“Als ik win”

Tijdens een rally in Ohio kwam Trump met een belangrijke mededeling. “Ik wil een belofte doen aan al mijn kiezers en supporters en alle Amerikanen. Ik zal de uitslag van deze geweldige en historische presidentsverkiezingen volledig accepteren – als ik win.” Hiermee heeft Trump zijn uitspraak over het in twijfel trekken van de verkiezingsuitslag extra kracht bijgezet. Ook sluit het aan bij zijn retoriek van de afgelopen weken, dat de verkiezingen doorgestoken kaart zijn.

 

Later in zijn speech lichtte hij zijn belofte toe. “Natuurlijk zal ik een duidelijke uitslag accepteren, maar ik wil me het recht voorbehouden om de uitslag aan te vechten als het een twijfelachtig resultaat is.” De lijn tussen een duidelijke en twijfelachtige uitslag is echter vaag, en veel Republikeinen hebben Trumps uitspraken dan ook scherp veroordeeld.

 

Senator John McCain, die in 2008 de verkiezingen verloor van Barack Obama, benadrukte dat het accepteren van de uitslag zijn plicht was. “Ik heb zonder enige aarzeling aan mijn plicht voldaan om de uitslag te erkennen. Die concessie is niet alleen een daad van hoffelijkheid. Het is een daad van respect voor de wil van het Amerikaanse volk. Dat is de eerste verantwoordelijkheid van elke Amerikaanse leider.”

 

Liefdadigheidsdiner

Tijdens het jaarlijkse Alfred E. Smith Memorial Foundation diner, waar geld wordt opgehaald voor Katholieke goede doelen, hebben Clinton en Trump elkaar traditiegetrouw met grappen en zelfspot bestookt. Maar dit lukte maar half: Trumps grappen werden een aantal keer met boegeroep ontvangen, omdat ze te veel gelijkenis toonden met zijn agressieve campagne-uitspraken.

 

Trump begon nog met een grap over de geplagieerde conventie speech van zijn vrouw Melania. “Michelle Obama geeft een speech, en iedereen loopt ermee weg, het is fantastisch. Mijn vrouw geeft exact dezelfde speech, maar iedereen valt over haar heen. Ik snap er niks van.”

 

In het vervolg viel Trump terug op zijn standaard uitspraken over Clinton. “Hillary is zo corrupt, ze werd weggestuurd van de Watergate onderzoekscommissie. Hoe corrupt moet je zijn om bij Watergate weggestuurd te worden?” Ook zei Trump dat Hillary het volk misleidt door een publieke mening te hebben die verschilt van haar persoonlijke mening, een uitspraak die met veel boegeroep werd ontvangen.

 

Clinton nam Trumps seksisme op de hak. “Mensen zien het Vrijheidsbeeld als een symbool voor de geschiedenis van ons land als een land van immigranten, als een baken van hoop voor mensen over de hele wereld. Donald kijkt naar het Vrijheidsbeeld en ziet een 4. Misschien een 5 als ze de toorts wegdoet en haar haar verandert.”

 

Kort nieuws:

  • Het derde debat tussen Clinton en Trump is door bijna 72 miljoen mensen bekeken, blijkt uit cijfers van Nielsen. Hiermee werd het debat het op drie na meest bekeken debat sinds 1976. Het eerste debat van dit jaar trok 84 miljoen bekijkers en staat daarmee op de eerste plek.
  • In september heeft de Clinton-campagne in totaal $66 miljoen uitgegeven aan tv-spotjes. Desondanks begon ze de laatste maand voor de verkiezingen met bijna $180 miljoen in kas. Een groot contrast met de uitgaven van Trump: zijn campagne gaf $23 miljoen uit aan de media. Trumps campagne begon oktober met $35 miljoen op de bank.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.