Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 1/10: Trumps twittertirade en Clintons onhandige uitspraak

Jasper Maassen op 1 oktober 2016 - Reageren

Uitgelekte audio zou voor Clinton wellicht een “47 procent”-momentje kunnen zijn, wat haar de nodige stemmen op links zou kunnen kosten. Donald Trump gaat ondertussen onverwijld verder met het aanvallen van een voormalige Miss Universe, en ook de Libertarian Party was weer in het nieuws. U leest het in de Race to DC van vandaag.

 

“Ze wonen in hun ouders’ kelder”

Zou Hillary Clinton haar eigen “47 procent”-momentje gehad hebben? Met enige kwade wil kan het zo worden uitgelegd. Even om het geheugen op te frissen: Mitt Romney, in 2012 de Republikeinse kandidaat, sprak tijdens een fundraiser over 47 procent van de Amerikaanse bevolking die afhankelijk is van de overheid. Helaas voor hem werd deze uitspraak opgenomen, en het deed hem geen goed.

 

Nu is er een audiofragment opgedoken waarop Clinton het heeft over de aanhangers van Bernie Sanders. De toon die zij aanslaat is een stuk minder negatief dan Romney destijds, maar desalniettemin kan het laatdunkend overkomen op de kiezer. In het fragment benadrukt Clinton het verschil tussen haarzelf, als kandidaat van het midden, en Sanders, die ze extreem links noemt. De aanhangers van Sanders noemt ze “kinderen van de Great Recession”, die ondanks een hoge opleiding geen wegen zien die naar hun droombanen leiden. Tot zover valt het mee. Maar Clinton zegt ook over deze groep aanhangers dat ze “in hun ouders’ kelder wonen” en dat ze een “vurige wens hebben voor gratis onderwijs en gezondheidszorg, en dat we zover moeten gaan als Scandinavië, en de helft van de mensen weet niet eens wat dat inhoudt”.

 

Deze uitspraken, die aan het licht gekomen zouden zijn door een Russische hack, zijn op het eerste oog veel minder negatief dan die van Romney vier jaar geleden. Maar als een kandidaat eerst de moeite doet om het verschil duidelijk te maken tussen haar en haar tegenstander, dan is de kans vrij groot dat de gemaakte opmerkingen eerder als een sneer dan als oprechte bezorgdheid gezien moeten worden. Gezien de noodzaak om deze Berniebros en Berniebabes binnen te halen een zeer onverstandige uitspraak.

 

Macho versus Machado

Donald Trump kan het verhaal van Alicia Machado maar niet laten gaan. Het verhaal over de voormalige Miss Universe en de seksistische opmerkingen die hij over haar heeft gemaakt in het verleden, leken hem tijdens het debat te verrassen. Waar een ervaren politicus begrijpt dat een verhaal als dit zo snel mogelijk uit de wereld moet, blijft Trump wrijven in de vlek. Hij koos vannacht wederom de aanval, tot grote frustratie van zijn eigen partij.

 

Trump tweette tussen 3 en 5 uur ’s nachts onder meer over een sextape die Machado gemaakt zou hebben. Fact-checkers hebben eerder al bewezen dat die bewering ongegrond is. Voor Trump is het echter een reden om haar geloofwaardigheid in twijfel te trekken. Binnen de GOP wordt vol frustratie gereageerd. Medewerkers van de partij vinden dat Trump zich moet focussen op echte problemen in de wereld. Hoewel het hen wellicht geen kiezers zal kosten, zal Trumps tweetstorm zeker geen nieuwe stemmers binnenhalen, aldus een volksvertegenwoordiger die Trump steunt.

 

Aan Democratische zijde wordt wederom vol afschuw gereageerd op de vrouwonvriendelijkheid van Trump, maar ook op het late tijdstip. Clinton noemt het een gevaarlijke eigenschap voor een president om iets niet  los te kunnen laten en daarom uit te halen. Ze vervolgt met: “Vrouwen als Alicia zijn voor Donald slechts zo waardevol als zijn persoonlijke mening over haar uiterlijk”.

 

Trumps reactie op dit alles was dat zijn nachtelijke Twittertirade alleen maar aantoonde dat hij dag en nacht klaarstaat. Daarop reageerde Bernie Sanders weer met een tweet die wellicht het beste het verschil tussen Trump en andere politici weergeeft: “Het is veelzeggend dat Trump denkt dat het probleem van zijn seksistische tweets het tijdstip waarop ze gestuurd werden is”.

 

Kort nieuws

  • In een campagne tussen Clinton, die onlangs flink ziek is geweest, en Trump, die een doktersverklaring in de stijl van zijn eigen speeches heeft, is Gary Johnson wederom de vreemde eend in de bijt. Zijn doktersverklaring toont aan dat de 63-jarige in opperbeste gezondheid verkeert. Zo eet hij al 5 jaar glutenvrij, drinkt hij sinds 1987 geen alcohol meer en, voor velen opvallend, rookt hij ook geen marihuana. Het eten doet hij daarentegen wel.
  • Nog meer nieuws over de Libertarian Party. Het was een pijnlijke week voor Johnson, met zijn Aleppo-momentjes. Nu deed ook zijn running mate Bill Weld een duit in het zakje. Volgens hem is Hillary Clinton namelijk verreweg de kandidaat met de beste kwalificaties om president te worden.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.