Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peilingen laten zien: één Republikein zou kunnen winnen van Clinton. Maar toch is hij kansloos

Coen Nij Bijvank op 15 april 2016 - Reageren

Volgens peilingen zou bij de presidentsverkiezingen in november alleen John Kasich een kans maken tegen Hillary Clinton. Donald Trump en Ted Cruz zijn beide te onpopulair onder gematigde kiezers. Dat is een groot probleem voor de Republikeinen, want Kasich lijkt zo goed als kansloos om de nominatie binnen te slepen.

 

Kasich heeft tot nu toe 143 gedelegeerden gewonnen, waarmee hij ver achter staat op Cruz (529) en Trump (742). De meest recente peiling onder Republikeinen geeft Kasich een sprankje hoop: met 25 procent staat hij nog steeds laatste, maar het verschil met nummer twee Cruz (27 procent) is klein. Het is voor Kasich onmogelijk om ook maar in de buurt te komen van het aantal gedelegeerden dat nodig is om de nominatie binnen te slepen, maar met een kwart van de stemmen in de peilingen is Kasich beter te verstouwen geworden als alternatief voor Trump dan toen hij nog ver achter stond. In het geval van een open conventie zou dat de gedelegeerden – die dan vrij zijn om te bepalen op wie ze stemmen – net over de streep kunnen trekken om op Kasich te stemmen. Toch is ook dat erg onwaarschijnlijk: het grootste deel van de gedelegeerden schaart zich liever achter Cruz.

 

Probleem: Cruz en Trump té radicaal voor meeste Amerikanen

Daardoor zitten de Republikeinen wel met een gigantisch probleem. Want zowel Trump als Cruz hebben heel weinig aanhang onder gematigde kiezers.

 

Het bedrijf Morning Consult hield de afgelopen maanden een peiling onder 44.000 Amerikanen en combineerde de uitslagen daarvan met demografische en economische data om per staat een voorspelling te doen voor de algemene verkiezingen. Conclusie: Trump en Cruz zouden kansloos zijn tegen Clinton. Maar: Kasich zou Clinton makkelijk verslaan.

 

 

Bij een strijd tussen Clinton en Trump zou Clinton 328 kiesmannen achter zich krijgen, en Trump maar 210 (er zijn er 270 nodig om te winnen). Bij Clinton vs. Cruz is dat ongeveer hetzelfde: 332 tegen 206. Maar tegen Kasich zou Clinton dus verliezen: ze zou 234 kiesmannen binnenslepen, Kasich 304.

 

Helaas voor Kasich heeft hij weinig aan deze cijfers. Hij staat onderaan in de peilingen, heeft het minste aantal gedelegeerden gewonnen en lijkt weinig kans te maken bij een open conventie. De kandidaat met de beste papieren om het op te nemen tegen Clinton krijgt simpelweg te weinig steun van z’n eigen partij. 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.