Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe swingen de Swing States?

Suzanne Leppen op 4 november 2016 - Reageren (1)

Over vier dagen kiezen de Amerikanen een nieuwe president en bepalen ze hoe het Congres er de komende twee jaar uit zal zien en daarmee ook hoeveel macht de president zal hebben om veranderingen door te voeren. De hoogste tijd dus voor een overzicht van de staten waar het echt om draait; welke kant lijken de swing states op te swingen in de landelijke race en in de senaatsraces?

 

Florida

Landelijk: Net als bij voorgaande verkiezingen is het ook nu weer stuivertje wisselen in Florida. Beide kandidaten hebben voorgestaan in de peilingen, maar telkens kwam de ander toch weer terug. Volgens de laatste peilingen staan beiden op 48 procent en is er dus nog niks te zeggen over wie er zal winnen. Lees hier meer over Florida als swing state.  

Senaat: Rubio (R) vs. Murphy (D)*. De senaatsrace lijkt minder spannend te worden. Rubio besloot pas laat om toch voor herverkiezing te strijden, maar hij lag vanaf het begin op voorsprong en heeft volgens de laatste peilingen 82 procent om te winnen.

 

Nevada

Landelijk: Nevada stemde de afgelopen negen verkiezingen voor de kandidaat die de verkiezingen ook won. Clinton nam al drie keer een redelijke voorsprong in de peilingen, maar elke keer kwam Trump weer bij. Ook de voorsprong van oktober was niet blijvend en de laatste peiling toont zelfs een voorsprong voor Trump. De gecombineerde peilingen van FiveThirtyEight geven Clinton nog steeds een kleine voorsprong, maar deze is allesbehalve veilig.

Senaat: Cortez Masto (D) vs. Heck. Voormalig minderheidleider van de Senaat, Harry Reid, kondigde in 2015 aan niet voor herverkiezing te strijden. Voormalig procureur-generaal Catherine Cortez Masto en Afgevaardigde Joe Heck zijn nu in een spannende strijd verwikkeld om zijn plek. De Democrate staat op een kleine voorsprong in de laatste peilingen.

 

New Hampshire

Landelijk: Clinton verloor de voorverkiezingen in Bernie Sanders' buurstaat, terwijl Trump er zijn eerste (ruime) overwinning behaalde. Toch heeft Clinton hier steeds een kleine voorsprong in de peilingen gehad (behalve een korte periode in augustus). De laatste stand is 47 procent voor Clinton en 44,6 procent voor Trump.

Senaat: Ayotte (R) vs. Hassan (D). Kelly Ayotte won haar verkiezing in 2010 ruim met 60 procent van de stemmen. Dit jaar kozen de Democraten echter een zeer sterke tegenstander voor haar: gouverneur Maggie Hassan. De strijd is vanaf het begin zeer spannend geweest, met slecht een minimale voorsprong voor Hassan. Volgens de laatste peilingen maakt Hassan nog steeds iets meer kans op de winst, maar zit er slechts één of twee procentpunt tussen beide kandidaten.


North Carolina:

Landelijk: Net als in Florida, is in North Carolina eigenlijk nog niks te zeggen over de uitkomst op 8 november. De afgelopen maanden lagen de kandidaten nooit meer dan vijf procentpunt uit elkaar en in de meest recente peilingen staan ze op 48 (Trump) en 47,9 procent (Clinton). Lees hier meer over North Carolina als swing state.

Senaat: Burr (R) vs. Ross. De percentages in de race tussen zittend Senator Richard Burr en lokale politica Deborah Ross liggen ook erg dicht bij elkaar, met slechts een kleine voorsprong voor Burr.

 

Ohio:

Landelijk: Clinton en Trump wisselden elkaar de afgelopen maanden steeds af in de peilingen. Momenteel staat Trump op een lichte voorsprong en maakt hij volgens FiveThirtyEight 66 procent kans op de winst, maar dit kan in deze echte swing state ook maar zo weer omslaan. Lees hier meer over Ohio als swing state.

Senaat: Portman (R) vs. Strickland (D). De kansen voor zittend Senator Portman zien er nog beter uit dan die van zijn partijgenoot Trump. Hoewel de strijd met oud-gouverneur Ted Strickland in het begin nog spannend leek te worden, heeft Portman inmiddels een comfortabele voorsprong.

 

Pennsylvania

Landelijk: Hoewel de percentages niet erg ver uit elkaar liggen is er een redelijk constante voorsprong voor Clinton te zien. Volgens de laatste peilingen ligt ze ongeveer vier procentpunt voor op Trump en maakt ze 75 procent kans op de winst. Lees hier meer over Pennsylvania als swing state.

Senaat:Toomey (R) vs. McGinty (D). In juli stond zittend Senator Patrick Toomey nog even op een voorsprong, maar al snel werd de strijd te spannend om een favoriet aan te wijzen. De laatste twee weken zijn de peilingen echter steeds in het voordeel van uitdager Kathy McGinty en heeft zij volgens de laatste peilingen van FiveThirtyEight inmiddels 74 procent kans op de winst.

 

Wisconsin

Landelijk: In de presidentiële race is Wisconsin geen echte swing state; Clintons voorsprong lijkt niet echt in gevaar te komen.

Senaat: Johnson (R) vs. Feingold (D). Deze race is een herhaling van die in 2010 toen uitdager Ron Johnson verrassend won van Russ Feingold die er al drie termijnen in de Senaat op had zitten. Vanaf het begin leek het er dit jaar op dat Feingold zijn plek gemakkelijk zou gaan terugwinnen, maar in de twee meest recente peilingen lijkt de strijd toch erg spannend te worden. FiveThirtyEight is echter nog niet helemaal overtuigd dat Feingold het inderdaad moeilijk gaat krijgen.

 

Overige spannende verkiezingen

 

* (R) = de Republikeinse kandidaat, (D) = de Democratische kandidaat. Klik op de link voor meer achtergrond informatie over deze strijd.

Reactie (1)

Laki op 4 november 2016 17:45:

New Hampshire is niet de thuisstaat van Sanders, dat is buurstaat Vermont. Verder zijn de races in Colorado en Michigan ook spannend, of is Wisconsin anders gezegd dat niet meer dan die staten.