Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Analyse: Hoe Trump toch president werd

Hoofdredactie op 9 november 2016 - Reageren

Het mag een grote verrassing genoemd worden dat Donald Trump de peilingen ongelijk bewees en gekozen is tot president. Hoe zaten de peilingen er (weer) zo naast?

 

Met de minuut komt er nieuwe data binnen die inzicht geven in wat er is gebeurd afgelopen nacht. Opvallend is dat Trump het buitengewoon goed deed onder blanke kiezers. Dat was verwacht, maar hij bleek het veel beter te doen.

 

Trump scoorde een procentpunt beter onder blanke kiezers dan Mitt Romney vier jaar geleden. En dat is opvallend. Clinton daarentegen viel tegen. Zij deed het slechter dan Obama in 2012 onder deze kiezersgroep.

 

De kiezersgroepen waar Clinton op rekende bleken haar niet genoeg te steunen. Ze scoorde maar liefst 8 procentpunten lager onder Afro-Amerikanen dan Obama, 6 procentpunten lager onder Latino’s en 8 procentpunten lager onder Aziatische kiezers. Juist deze kiezersgroepen vormden de basis van Obama’s achterban. De lage steun voor Clinton onder Latino’s heeft haar waarschijnlijk de zege gekost in swing state Florida. Als ze die staat had gewonnen, was zij president geworden.

 

Het feit dat Trump het beter deed dan Romney onder blanke kiezers, en Clinton tegenviel in de Obama coalitie, kan de uitkomst verklaren.

 

Daarbij komt dat Trump meer steun kreeg van evangelische kiezers dan vooraf verwacht. Voor veel van die conservatieve kiezers was de angst dat een president Clinton liberale rechters zou benoemen te groot. Dat blijkt uit exitpolls.

 

Een andere reden, die veel genoemd wordt, is dat de Democraten te weinig zouden hebben gedaan om de staten Michigan en Wisconsin te verdedigen. Deze staten stemden de laatste jaren trouwe Democratisch en kregen daarom niet veel aandacht. Clinton zou dat nu waarschijnlijk anders hebben gedaan.

 

Waarom blanke kiezers massaal voor Trump kozen, wordt ook uitgelegd als een tegenstem tegen Clinton. Veel kiezers wantrouwen Clinton, die door schandalen wordt achtervolgd. Ook wilden zij de gevestigde orde laten zien het zat te zijn en verandering te willen.

 

Tot slot, het is duidelijk dat de peilingen en de media het mis hadden. Lange tijd dachten deskundigen en de media dat Trump geen onafhankelijke kiezers kon aantrekken. Maar dat bleek nergens op gebaseerd te zijn.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.