Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hillary haar meest trouwe achterban: De Afro-Amerikaanse stem

Feike Kuipers op 7 maart 2016 - Reageren

Hillary Clinton is aardig op weg om de Democratische nominatie in de wacht te slepen. Haar campagne machine loopt naar behoren, geld stroomt binnen en het aantal gedelegeerden, zowel gebonden als super, neemt gestaag toe. Al deze factoren zijn van belang maar haar electorale succes tot nu toe is voornamelijk toe te schrijven aan een op het eerste gezicht verrassende groep stemmers: de zwarte stem.

 

Clinton haar opmars

In alle Zuidelijke staten die tot nu toe hebben gestemd heeft Clinton Sanders met grote cijfers verslagen. In South Carolina, de trendsetter, was de zwarte stem 62 procent van de opkomst bij de Democraten en stemde 86 procent voor Clinton. Deze cijfers zijn nog indrukwekkender in vergelijking met de zwarte stem voor Obama in de voorverkiezing in South Carolina in 2008. Toen was 58 procent van het electoraat zwart en stemde 78 procent hiervan op Obama. En Obama was op dat moment de eerste serieuze zwarte presidentskandidaat. Clinton haar band met de Afro-Amerikaanse stem lijkt dus nog sterker dan Obama. Waar komt deze steun vandaan?

 

Belangrijke onderwerpen voor de zwarte bevolking

Een van de redenen die vaak wordt aangevoerd door prominente zwarte Amerikanen is dat Clinton snapt waar de zwarte stemmer zich zorgen over maakt. Clinton haar boodschap sluit dus aan en resoneert bij de zwarte stemmer. Sanders zijn boodschap over economische ongelijkheid en aanverwante onderwerpen is ook belangrijk voor zwarte kiezers, maar de voornamelijk economische boodschap wordt als te beperkt en soms zelfs denigrerend afgedaan door prominente zwarten. De Afro-Amerikaanse minderheid in de Verenigde Staten wordt geconfronteerd met onder andere racisme, sociale ongelijkheid en politie geweld. En in tegenstelling tot Sanders, zeker in het begin van de campagne, benadert Clinton dergelijke onderwerpen als op zichzelf staande onderwerpen die een plek in de campagne verdienen.

 

De nadrukkelijke aandacht voor deze onderwerpen als integraal onderdeel van de campagne van Clinton had wel even tijd nodig om zich te ontwikkelen. De Clinton campagne ging pas vol op inzetten op onderwerpen als racisme en politiegeweld nadat Ta-Nehesi Coates, een invloedrijke schrijver en journalist, de felle kritiek uitte dat veel relevante onderwerpen voor zwarte stemmers werden gekleineerd door de Sanders campagne. Een strategie die zeker resultaat heeft gehad.

 

Een van ons

De Clinton campagne heeft de zwarte stem ook weten vast te houden door in te spelen op het gevoel in de zwarte bevolking dat de Clintons een van hen zijn. De band tussen de Clintons en de zwarte bevolking is traditioneel, behalve in 2008, een sterke geweest. Bill Clinton werd niet voor niets omschreven als de ‘eerste zwarte president’. Hillary Clinton heeft Afro-Amerikaanse stemmers er veelvuldig aan herinnerd hoe belangrijk zij zijn geweest voor de Clintons. Deze warme relatie werd versterkt door in speeches de juiste woorden te gebruiken, meer dan Sanders te refereren naar de Bijbel en niet uit de hoogte te doen. Want in de Afro-Amerikaanse gemeenschap heerst nog steeds een hoge mate van wantrouwen richting blanke leiders.

 

Als een blok stemmen

Er wordt ook over gesproken dat vaderlijke figuren binnen de zwarte gemeenschap nog steeds erg invloedrijk zijn en dat daardoor de gemeenschap als een blok stemt. Door de goede en lange band van de Clintons met veel van de belangrijke figuren in de gemeenschap kon Clinton relatief eenvoudig een groot deel van de Afro-Amerikaanse stemmers mee krijgen. Voor hen zou deze aanpak ook wel eens positief kunnen aanpakken. Als Clinton de nominatie wint en dan president zou worden staat het buiten kijf dat ze deze overwinning aan de zwarte stem te danken heeft. Ze zal dus schatplichtig zijn aan de Afro-Amerikaanse bevolking en zwarte politici zullen haar hier ongetwijfeld aan herinneren.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.