Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Herbeleef de verkiezingsnacht waarin Trump onverwachts won

Hoofdredactie op 9 november 2016 - Reageren

De verkiezingsnacht herbeleven? Lees hieronder ons liveblog terug!

 

 

 

09.58

Het is nog wel mogelijk dat Clinton de popular vote zal winnen. Voornamelijk omdat er nog veel stemmen in Californië geteld moeten worden. Een staat die Clinton op haar naam heeft geschreven tijdens de verkiezingen

09.56

Donald Trump is met zijn 70 jaar de oudste persoon die ooit tot president is gekozen

09.43

Nog steeds zijn iet alle staten geteld. Het blijft dus nog even de vraag hoe groot de overwinning van Trump eigenlijk is.

09.33

Donald Trump zal aanstaande donderdag een ontmoeting hebben met president Obama

09.27

De verkiezing van Trump betekent ook dat hij een nieuwe rechter mag benoemen voor het Hooggerechtshof. En er zo voor zorgen dat de Democraten geen meerderheid kunnen behalen.

09.15

Paul Ryan noemt de overwinning van Trump een afwijzing van de status quo die bestaat uit liberaal-progressieve beleid. Ryan heeft een moeizame relatie met Trump en het is maar de vraag of hij Speaker van het Huis van Afgevaardigden kan blijven.  

09.13

Donald Trump is de eerste president zonder politieke ervaring sinds Dwight Eisenhower (1953-1961). Eisenhouwer had echter de Tweede Wereldoorlog gewonnen en was daarmee een held in de ogen van het Amerikaanse volk. 

09.11

Als Trump Arizona en Michigan wint, eindigt hij op 306 kiesmannen. 46 meer dan benodigd. 

09.10

Volgens CBS News heeft het transition team van Trump al haar voorbereidend werk al afgerond. De shortlists voor benoemingen en de hoofdlijnen voor het beleid liggen al klaar. 

09.09

Ook Arizona lijkt Trump's kant op te vallen. 87 procent van de stemmen geteld en 4,5 procent voorsprong voor de president-elect. 

09.08

Voor de uitslag maakt het weinig meer uit, maar in Michigan heeft Trump nog altijd een voorsprong na het tellen 96 procent van de stemmen. Trump leidt met 1,3 procent. Daarmee lijkt de strijd in Michigan beslist. 

09.06

De 45e president van de Verenigde Staten omhelst zijn familieleden en adviseurs alvorens het podium te verlaten. 

09.05

Trump: de campagne is over, maar onze beweging gaat nu echt beginnen. We gaan nu werken voor het belang van het volk. Jullie zullen trots zijn op jullie president. Dank jullie wel! 

09.03

Ook de secret service wordt bedankt. Zij hebben het laatste jaar Donald Trump beveiligd tijdens de campagne. 

09.03

Reince Priebus - de voorzitter van de Republikeinse Partij - wordt bedankt. Trump noemt hem een ster en zegt nooit een slechte dag met hem te hebben gehad. Priebus komt op het podium en roept in de microfoon Trump uit tot president. 

09.01

Ook voormalige rivalen Mike Huckabee en Ben Carson krijgen applaus

09.01

Ook Chris Christie wordt bedankt. De voormalige rivaal van Trump steunde hem in de afgelopen maanden en geeft nu leiding aan het transition team

09.00

Daarna bedankt hij zijn belangrijkste campagneleiders - waaronder Kellyanne Conway, de campagnemanager - en Rudy Giuliani, de voormalige burgemeester van New York. 

08.59

Nu noemt hij één voor één de namen van zijn vrouw en kinderen. "Ik hou van jullie en ik bedank jullie, in het bijzonder voor al die zware uren die jullie hierin gestoken hebben."

08.58

Allereerst bedankt hij zijn ouders, die niet meer leven. Daarna bedankt hij zijn zussen die - volgens hem verlegen zijn - en zijn broer Robert - my great friend. Ze zouden allemaal op het podium moeten staan. Hij noemt zijn familie fantastisch

08.57

Trump gaat nu enkele mensen bedanken die hem geholpen hebben bij het behalen van deze overwinning. 

08.55

Trump wil ook nadrukkelijk aandacht voor de veteranen in het land. 

08.55

"De vergeten mannen en vrouwen in ons land, zullen niet langer vergeten worden. We gaan onze snelwegen, vliegvelden, scholen, binnensteden vernieuwen en we zullen onze infrastructuur herstellen." Dat zal volgens Trump miljoenen banen opleveren. 

08.54

Trump noemt zijn campagne een beweging van mensen uit alle lagen en groepen van de bevolking. "Samen zullen we gaan werken om ons land weer op te bouwen en de Amerikaanse droom te verwezenlijken."

08.53

Trump vraagt de steun van de mensen die hem niet gesteund hebben, zodat ze het land kunnen verenigen.

08.52

"Ik beloof iedere burger van ons land dat ik president zal zijn van het hele volk. Dat is zo belangrijk voor mij." - Trump

08.52

Trump - de kandidaat die altijd polariseerde - wil nu dat het land samenkomt als één volk. 

08.52

Trump complimenteert Clinton met haar campagne en haar toewijding en dienst aan het land. 

08.51

Trump meldt dat Clinton hem gebeld heeft om hem en zijn aanhangers te feliciteren en haar verlies toe te geven. 

08.51

"Sorry dat jullie zo lang moesten wachten", zegt Trump. "Dank jullie wel." 

08.50

"USA", roept de menigte

08.50

Trump schudt de hand van Pence en staat nu achter het spreekgestoelte. 

08.49

Trump betreedt het podium met zijn familie met majestueuze muziek op de achtergrond. De aanwezigen zijn uitzinnig van vreugde. 

08.48

Pence introduceert Trump. 

08.48

Pence bedankt zijn familie één voor één. Bedankt ook het Amerikaanse volk voor de mogelijkheid om het land te dienen als vicepresident. Hij is blij dat hij mag dienen als vicepresident onder de man die Amerika opnieuw groot zal maken. 

08.46

Pence: Het is een historische nacht. Het volk heeft gesproken en een nieuwe president gekozen. 

08.45

Mike Pence betreedt het podium. De nieuwe vice-president van de Verenigde Staten. 

08.43

CNN laat weten dat Clinton zojuist telefonisch contact heeft opgenomen met Donald Trump en zich bij een nederlaag heeft neergelegd.

08.33

Donald Trump wordt de 45e president van de Verenigde Staten. 

08.31

BREKEND: TRUMP WINT WISCONSIN EN DAARMEE DE AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN

08.31

FOX en CNN geven Wisconsin aan Trump. Als dit klopt -en daar lijkt het op- wint Trump de verkiezingen

08.27

BREKEND: Trump wint ook het laatste district in Nebraska. Daarmee komt Trump op 269 kiesmannen - exact de helft. 

08.24

Wisconsin: 98% van de stemmen geteld en Trump behoudt 2,8% voorsprong. 

08.11

John Podesta, Clintons campagnemanager, verscheen zojuist op het podium. Hij gaf aan dat Clinton de strijd nog niet heeft opgegeven. "Dit is nog niet afgelopen" en "elke stem moet tellen," liet hij weten.

08.06

Wisconsin: 97% van de stemmen geteld en Trump staat op 3 procentpunt voorsprong. 

08.04

BREKEND: Clinton wint Maine, Trump wint één congressional district. Clinton 218 kiesmannen, Trump 268

08.01

Arizona 80% van de stemmen geteld, Trump op een voorsprong van bijna 4 procent. 

07.56

De strijd om de senaatszetel in New Hampshire is onwaarschijnlijk spannend. Het gaat om slechts een paar honderd stemmen. De Republikeinen verdedigen een zetel in de staat.

07.50

MSNBC: Gingrich is kandidaat voor minister van Buitenlandse Zaken. Rudy Giuliani op nominatie voor Attorney General.

07.48

Bronnen melden dat Clinton vannacht geen speech geeft. Haar campagnevoorzitter zal mogelijk wel een toespraak geven.  

07.47

In Arizona, Michigan en Wisconsin staat Trump aan de leiding. Elke van deze drie staten zou hem het presidentschap opleveren. 

07.46

Trump heeft nog 1 staat nodig om de overwinning te claimen

07.45

Donald Trump heeft nu 267 kiesmannen. Hij heeft 3 meer nodig voor de winst.

07.42

BREKEND: Trump wint Alaska. Nog 3 kiesmannen erbij voor Trump, die nog één keer 3 kiesmannen moet winnen om het presidentschap op te kunnen eisen. 

07.40

BREKEND: Trump wint Pennsylvania. 20 extra kiesmannen voor de Republikein, die daarmee vrijwel zeker de verkiezingen wint. 

07.29

De Republikeinen behouden een meerderheid in de senaat! De Republikeinen hielden eerder vandaag al een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

07.28

De Trump-campagne is eveneens verbaasd over de verkiezingsuitslag tot nu toe. Volgens woordvoerder Sarah Huckabee zaten hun peilingen er net zo goed naast als de publieke opiniepeilingen. 

07.19

Michigan: 84% van de stemmen geteld. Trump heeft 2,0 procentpunt voorsprong op Clinton

07.15

Wisconsin: 94% van de stemmen geteld en Trump leidt met 3,8%,

07.14

Op CNN wordt gemeld dat Trump zich voorbereidt op zijn overwinningsspeech. Hij zal een verzoenende toon proberen aan te slaan en de hand uit te steken naar Hillary Clintons kiezers. 

07.07

98,3% van de stemmen geteld in Pennsylvania en Trump staat 0,8 procent voor. Het gat is zo'n 50.000 stemmen. 

07.05

Alle peilingmodellen lijken er stevig naast te zitten. FiveThirtyEight gaf Trump een kleine 30 procent kans en was daarmee de meest in het voordeel van Trump. Sommige modellen gaven hem slechts 2 procent kans. Die lijkt Trump te verwezenlijken. Het model van VerkiezingenVS.com was deels gebaseerd op FiveThirtyEight.

07.01

De peilingen gaven overwegend een rooskleuriger beeld van de steun voor Clinton dan de uitslagen van vannacht. Dat blijkt uit een overzicht van Nate Silver (FiveThirtyEight). Van de belangrijke staten doet Clinton het alleen in Colorado, Nevada en New Mexico beter dan de peilingen. 

06.58

Michigan: 81% van de stemmen geteld en Trump leidt met 1,3 procentpunt. 

06.57

In veel staten worden de stemmen nog geteld, maar vooralsnog heeft Trump in totaal meer stemmen gekregen op nationaal niveau:

Trump - 48,3 procent

Clinton - 47,1 procent

Verwacht wordt dat dit nog flink zal veranderen later deze ochtend.

06.56

Gary Johnson van de Libertarische partij heeft zijn achterband inmiddels toegesproken. Johnson zal naar alle waarschijnlijkheid in de meeste staten als derde binnenkomen. Kansloos voor het presidentschap, maar de Libertariër leek desondanks tevreden en bedankte zijn medewerkers en supporters. Ook blikte hij vooruit door de behaalde resultaten ‘het begin van een beweging’ te noemen en uit te kijken naar de toekomst van de partij als ‘een derde stem'.

06.56

De tussenstand is 244 - 215 in het voordeel van Trump. Het wachten is nog op de uitslagen van Alaska, Arizona, Maine, Michigan, Minnesota, één district van Nebraska, New Hampshire, Pennsylvania en Wisconsin

06.55

In Alaska sluiten over enkele minuten de stembussen. 

06.48

96,5 procent van de stemmen geteld in Pennsylvania, Trump leidt nu met een half procent. George H.W. Bush was de laatste Republikein die in 1988 deze staat wist te winnen. 

06.45

In Nebraska werd er vannacht ook gestemd over het opnieuw invoeren van de doodstraf. In de door Trump gewonnen staat was een meerderheid voor het herinvoeren. 

06.45

Update voor Wisconsin: Trump gaat aan de leiding met 49 procent tegen 45 procent. Nog 10 procent moet geteld worden. Wisconsin ging voor het laatst naar een Republikein in 1984.

06.40

De waarde van de Mexicaanse Peso is met 11,7% procent gedaald vannacht nu de kans groot is dat Donald Trump de verkiezingen gaat winnen. 

06.40

Alle ogen zijn nu gericht op voornamelijk 3 staten: Pennsylvania, Michigan en Wisconsin. Trump leidt momenteel in alle 3. Clinton heeft alle 3 nodig. Trump komt steeds dichterbij het Witte Huis.

06.35

Zonder Pennsylvania heeft Clinton geen zicht meer op het Witte Huis met de huidige stand van zaken

06.34

De leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, Nancy Pelosi, is herkozen in het Huis.

06.31

In Pennsylvania staan beide kandidaten weer gelijk. Maar de uitslag in Lebanon County moet nog binnenkomen. Mitt Romney won daar ruim in 2012. Problemen voor Clinton?

06.31

De Onafhankelijke Evan McMullin, die als alternatief voor Trump op rechts zich verkiesbaar stelde, stelt teleur in Utah. Hij deed het goed in peilingen en daagde Trump uit in de conservatieve staat. Maar volgens de eerste uitslagen scoort McMullin hetzelfde als Clinton. Trump is inmiddels uitgeroepen tot winnaar in Utah.

06.28

Het wordt steeds spannender in New Hampshire. Het verschil is minder dan 1 procent. In deze spannende race kunnen de 4 kiesmannen van New Hampshire wel eens beslissend worden.

06.27

New Hampshire: Hillary Clinton leidt met 18 (!) stemmen met 75% van de stemmen geteld. 

06.25

BREAKING: Nevada gaat naar Hillary Clinton. 6 extra kiesmannen voor de democrate die zij hard nodig heeft. 

06.19

Democraat Catherine Cortez Masto is de eerste Latina gekozen in de senaat. Ze wint de zetel in de staat Nevada. De Democraten hadden die zetel hard nodig.

06.19

Pennsylvania: 94,5 procent van de stemmen geteld, Trump staat op 0,2 procent voorsprong. Het verschil is ongeveer 12.000 stemmen. 

06.17

De third parties kregen vannacht minder steun dan verwacht. Toch is er één opvallende statistiek: van de kiezers onder de 44 stemde bijna 10% voor een andere partij dan de Republikeinen of Democraten

06.17

 

Michigan: Trump heeft een voorsprong van 0,5 procent met bijna 75 procent van de stemmen geteld.

06.08

Pennsylvania: 90 procent van de stemmen geteld, Trump pakt een minimale leiding van 0,1 procent

06.06

Upshot (New York Times): Trump heeft 95 procent kans om de verkiezingen te winnen. Maar Clinton lijkt de meeste stemmen te krijgen bij elkaar opgeteld. Dat komt waarschijnlijk doordat Clinton zowel extra goed scoort in veilige Democratische staten als veilige Republikeinse staten. Trump scoort disproportioneel goed in swing states. 

06.03

Pennsylvania: 80 procent van de stemmen geteld, Clinton heeft 0,9 procentpunt voorsprong. Ze heeft deze 20 kiesmannen nodig om in de race te blijven. 

06.03

De strijd om de swing states, tussenstand:

 

Trump: Florida, North Carolina, Ohio, Iowa

Clinton: Virginia

Too close to call: New Hampshire, Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Nevada

05.54

FiveThirtyEight: Trump heeft nu 84% kans om het presidentschap te winnen.

05.53

In Wisconsin heeft Donald Trump met 75% van de stemmen geteld een voorsprong van 3,7 procent. Wisconsin zou Trump zeer dichtbij het presidentschap brengen. 

05.51

In Californië is een initiatief voor het legaliseren van marihuana voor recreatief gebruik aangenomen. Naast te stemmen op kandidaten voor politieke functies, brachten Californians ook hun stem uit op wetsvoorstellen en andere politieke initiatieven. 

05.44

Trump staat nu op 238 kiesmannen, tegenover 202 voor Clinton.

05.42

BREAKING: Georgia schuift naar de Trump kolom. Trump kan 16 kiesmannen bij zijn totaal optellen.

05.41

Wil Clinton het Witte Huis winnen dan moet zij Michigan en Wisconsin winnen. Als ze een van die staten verliest, dan wordt het bijzonder lastig om de 270 kiesmannen te halen.

05.38

BREAKING: Clinton wint de staat Washington en zijn 12 kiesmannen

05.35

BREAKING: Iowa gaat naar Donald Trump. 6 extra kiesmannen voor de -inmiddels- grote favoriet voor het presidentschap

05.31

De strijd is bijzonder spannend. Trump doet het onverwacht goed in Michigan, Wisconsin en Iowa. Daarnaast heeft Trump al twee belangrijke swing states gewonnen: Florida en North Carolina. Clinton's kansen zijn aanzienlijk lager dan eerder vandaag verwacht. Het blijft echter afwachten. Te veel staten zijn nog onbeslist. Het kan nog beide kanten op.

05.29

In de live forecast van FiveThirtyEight staat Trump momenteel op 58% kans om de verkiezingen te winnen, tegenover 40% voor Clinton. Uit hun analyses blijkt dat Trump in de midwest extra veel steun van kiezers uit het platteland krijgt. Deze kiezers zijn overwegend blank en negatief over de koers van het land. 

05.27

In Nevada zijn de helft van de stemmen geteld. Clinton leidt daar momenteel met 51.7 procent tegenover 43 voor Trump. 

05.25

Het is ook spannender dan verwacht in Maine (4 kiesmannen). Clinton leidt vooralsong met 47 procent tegen 45 procent voor Trump. Bijna de helft van de stemmen zijn geteld.

05.25

In Pennsylvania wordt het gat tussen Clinton en Trump kleiner nu 75 procent van de stemmen zijn geteld. Clinton leidt nog steeds, maar met een nauwere 49.4 tegenover 47.1 voor Trump.

05.24

BREAKING: Utah gaat naar Trump. 6 extra kiesmannen voor hem.

05.17

Het tellen van stemmen in Georgia gaat traag. Nog een kwart van de stemmen moet geteld worden, maar zover gaat Trump aan kop: 53 procent tegenover 43 procent.

05.14

BREAKING: Hillary Clinton wint in Oregon, wat haar 7 kiesmannen oplevert.

05.07

BREAKING: North Carolina kiest voor Donald Trump. Dat zijn weer 15 kiesmannen voor hem.

05.02

BREAKING: Donald Trump wint in Idaho. De Republikein kan 4 kiesmannen bijschrijven.

05.01

In Utah is een tiende van de stemmen geteld. Trump leidt er met ruim 56 procent, gevolgd door Clinton met 20 procent en de tweede Republikeinse kandidaat Evan McMullin met 19 procent.

05.01

BREAKING: Hillary Clinton wint in Hawaï en Califonië. Dat levert haar in een klap 59 kiesmannen op.

04.56

BREAKING: Donald Trump wint Florida. De traditionele battleground state is een hoofdprijs voor de Republikein, met 29 kiesmannen.

04.55

De markten reageren op de spannende race. De Dow Jones boekt flinke verliezen en ook de Aziatische markten staan onder druk.

04.52

Clinton behoudt tot nu toe haar voorsprong in Iowa. Met 35 procent van de stemmen geteld staat Clinton op 51.9 en Trump op 42.5 procent. 

04.46

Minnesota is nog onbeslist, maar Clinton gaat voorlopig aan kop met een voorsprong van 12 procent.

04.45

In Wisconsin is ruim de helft van de stemmen geteld. Trump gaat er aan kop: hij staat op 49.1 procent, tegen 45.7 voor Clinton.

04.43

De strijd om de senaat: de Republikeinen lijken hun meerderheid in de senaat te behouden. De voorlopige tussenstand:

Democraten - 42

Republikeinen - 45

In swingstates leiden Republikeinse kandidaten. De Republikeinen verdedigden eerder vannacht al hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

04.40

De tussenstand. De eerste die 270 bereikt, wint:

Clinton - 131

Trump - 168

04.38

BREAKING: ook Colorado gaat naar Hillary Clinton. Dat betekent 9 kiesmannen erbij voor Clinton.

04.31

John McCain is herverkozen voor de Senaat. De Senator uit Arizona herwon zijn plek met ruim tien punten verschil op zijn Democratische tegenstandster Ann Kirkpatrick. 

04.31

BREAKING: Hillary Clinton wint in Virginia, een staat die cruciaal is voor haar. Het levert Clinton 13 kiesmannen op.

04.29

Met bijna de helft van de stemmen geteld in New Hampshire gaat Trump aan kop met ongeveer 3%. New Hampshire heeft 4 kiesmannen.

04.29

Met de helft van de stemmen geteld blijft Clinton aan kop in Pennsylvania. Ze leidt momenteel met 51.4 tegenover 45.3 procent voor Trump. 

04.23

BREAKING: de eerste swing state is beslist. Donald Trump wint in Ohio, waar 18 kiesmannen te verdienen zijn.

04.17

De strijd om de senaat gaat verder. De voorlopige tussenstand:

Republikeinen - 44

Democraten     - 42

Er zijn 100 zetels in totaal. De Republikeinen hadden een meerderheid.

04.17

Met 75 procent van de stemmen geteld blijft Trump aan de leiding in Ohio. Hij staat momenteel aan kop met 53.4 procent tegenover 42.3 voor Clinton. 

04.15

BREAKING: Hillary Clinton wint de 5 kiesmannen van New Mexico. Dat brengt haar op 109 kiesmannen.

04.15

In Iowa is ruim tien procent van de stemmen geteld. Clinton gaat er op kop met 62.7 tegen 32.3 procent.

04.12

Het ziet er steeds beter uit voor Donald Trump. Het is spannender in Michigan dan verwacht en de voorsprong van Trump in Florida wordt steeds moeilijker te overbruggen. Is Trump op weg naar het Witte Huis?

04.07

De voorlopige tussenstand:

Clinton - 104

Trump - 150

270 kiesmannen zijn nodig voor de winst.

04.05

Met ruim de helft van de stemmen geteld in Colorado leidt Hillary Clinton met 49 procent van de stemmen tegen 43,6 procent voor Trump

04.01

Onze excuses voor het niet optimaal werken van onze uitslagenkaart. Er zijn technische problemen. We hopen het snel op te lossen.

04.01

BREAKING: Donald Trump wint in de traditioneel Republikeinse staat Montana. Dat levert Trump 3 kiesmannen op.

03.57

Colorado heeft gestemd vóór het legaliseren van euthanisie, meldtABC

03.56

In Virginia heeft Clinton een kleine voorsprong op Trump, waarmee ze nu de leiding neemt. Het gaat om een verschil van enkele duizenden stemmen. Clinton heeft 47.5 procent en Trump heeft 47.3 procent van de stemmen. Meer dan 80 procent van de stemmen in Virginia zijn geteld. 

03.53

Obama won New Hampshire in 2008 en 2012. Met 33% van de stemmen geteld, leidt Trump nu in die staat (4 kiesmannen):

Trump - 47,9%

Clinton - 46,8%

03.50

Met een kwart van de stemmen geteld in Wisconsin, gaat Trump er met 50.2 tegen 44.7 procent aan de leiding.

03.48

In Pennsylvania pakt Clinton momenteel de leiding. Nu 25 procent van de stemmen geteld is staat Clinton op 57.1 procent tegenover 39.7 voor Trump. 

03.48

Het is ontzettend spannend! In nog geen enkele swing state is er een winnaar aangewezen. Momenteel de tussenstand (270 kiesmannen zijn nodig):

Clinton - 104

Trump - 148

Veel staten zijn dus nog onbeslist.

03.47

In Ohio is inmiddels 60 procent van de stemmen geteld, en het ziet er naar uit dat Ttump met 52.9 procent verder uitloopt op Clinton die blijft hangen op 42.6 procent. 

03.44

Republikeinse spreker in het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan is in Wisonsin opnieuw herverkozen. Het wordt de tiende termijn in het Huis voor de Republikein. 

03.42

BREAKING: Donald Trump wint Louisiana. De 8 kiesmannen brengen hem op 146 kiesmannen in totaal.

03.26

De Amerikaanse media noemen nog steeds geen winnaar in Georgia. Toch gaat Trump stevig aan de leiding: 59,9% tegen 37,5% (38% geteld).

03.25

Met de eerste drie procent van de stemmen geteld, staat Trump in swingstate Wisconsin met bijna 20 procent voor op Clinton.

03.24

BREAKING: Hillary Clinton wint Connecticut, waar 7 kiesmannen te verdienen zijn. Dat brengt haar totaal op 104 kiesmannen.

03.22

Met 20% van de stemmen geteld gaat het ook nek aan nek in New Hampshire. 47,5% Clinton, 47,4% Trump

03.10

Met 40 procent van de stemmen binnen in Ohio zijn de rollen voor Clinton en Trump omgedraaid. Trump leidt momenteel 51 procent tegenover 44.9 voor Clinton. 

03.07

BREAKING: Ook Texas gaat naar Donald Trump. Dat zijn weer 38 kiesmannen voor hem.

03.05

BREAKING: Hillary Clinton wint haar thuisstaat New York, wat ook de thuisstaat van haar tegenstander. De 29 kiesmannen brengen haar op een totaal van 97.

03.04

BREAKING: Donald Trump wint in Kansas, Nebraska, Wyoming, North Dakota en South Dakota. Nebraska is een apart geval: 2 van de 5 kiesmannen worden op districtsniveau beslist. De andere 3 gaan dus sowieso naar Trump. Dit levert Trump 20 kiesmannen op, en dat brengt hem op een totaal van 102.

02.44

Met vijf procent van de stemmen geteld pakt Clinton een grote voorsprong in Connecticut. Zij leidt daar momenteel met 64.6 procent tegenover 31.9 procent voor Trump. 

02.42

In North Carolina staat Clinton nog steeds voor, met nu 60 procent van de stemmen geteld Clinton heeft 49.9 procent van de stemmen en Trump heeft 47.6 procent van de stemmen.  

02.37

BREAKING: Volgens Amerikaanse media behouden de Republikeinen de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden. Dit is geen verrassing, omdat zij al een ruime meerderheid hadden.

02.34

BREAKING: ook Arkansas gaat naar Donald Trump. De 6 kiesmannen van deze staat brengen zijn totaal op 82 kiesmannen.

02.34

Trump vergroot zijn voorpsrong op Clinton in Florida. Het verschil blijft klein, maar met meer dan 90 procent van de stemmen geteld heeft Trump 48.9 procent en Clinton 48.0 procent. 

02.32

Trump staat voor in Virginia, met 51.5 procent tegen 43.6 procent voor Clinton. Bijna de helft van de stemmen zijn nu binnen in deze staat.

02.31

BREAKING: Trump wint Alabama, wat hem nog eens negen kiesmannen oplevert. Dat brengt zijn totaal op 76 kiesmannen. 

02.25

Clinton behoudt haar voorsprong in Ohio. Met 30 procent van de stemmen gesteld staat de Democratische kandidate momenteel op 51.4 procent, tegenover 45 procent voor Trump. 

02.21

Met ruim 25 procent van de stemmen geteld, staat Clinton in de doorgaans Republikeins stemmende staat Texas opvallend genoeg iets voor met 48.8 procent tegen 46.6 voor Trump.

02.16

Trump en Clinton zijn verwikkeld in een nek-aan-nek race in Florida. Ze staan allebei op 48.5 procent van de stemmen. Trump staat voor met een verschil van 918 stemmen. Zesentachtig procent van de stemmen zijjn geteld. 

02.14

Strijd om de Senaat: Democraat Ducksworth verovert de senaatszetel in Illinois op haar Republikeinse tegenstander. Republikeinen Rob Portman (Ohio), Rand Paul (Kentucky) en Marco Rubio (Florida) zijn herkozen 

02.12

Ruim driekwart van de inwoners van Florida heeft gestemd vóór het legaliseren van medicinale marijuana voor bepaalde ziektes.

 

02.09

Nog steeds onzekerheid in North Carolina. De helft van de stemmen zijn binnen. Clinton staat voor met 51.9 procent tegen 45.7 procent voor Trump. 

02.07

BREAKING: Donald Trump wint in Tennessee, Oklahoma, Missouri en Mississippi, wat hem 34 kiesmannen oplevert. Dat brengt zijn totaal op 67 kiesmannen.

02.07

Bijna 80 procent van de stemmen zijn binnen in Florida. Nog steeds staat Clinton voor, maar haar voorsprong is klein: ze heeft 48.9 procent van de stemmen en Trump heeft 48.2 procent van de stemmen. 

02.05 Met 20 procent van de stemmen geteld behoudt Clinton met 50.9 procent in Ohio haar voorsprong op Trump, die iets inloopt maar op 45.6 procent blijft hangen.
02.03

BREAKING: Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Delaware, Rhode Island en het District of Columbia zijn gewonnen door Hillary Clinton. Dat levert haar in een klap 65 kiesmannen op. Het brengt haar totaal op 68 kiesmannen.

02.00

Drie kwart van de stemmen zijn binnen in Florida. Clinton staat nog steeds iets voor op Trump, met 49.4 procent tegen 47.7 procent. 

01.56

Clinton haalt Trump in in North Carolina. Ze staat met 49.3 procent voor op Trump die 48.4 procent van de stemmen heeft.  

01.56 Het is spannend in Ohio. Met acht procent van de stemmen geteld begint Clinton met 54.6 procent uit te lopen op Trump. Hij staat momenteel op 42.3 procent.
01.55

In Virginia, waar nu 20 procent van de stemmen zijn geteld, blijft Trump voor, met 53.6 procent van de stemmen. Clinton staat op 41.7 procent.

01.53

BREAKING: ook South Carolina gaat naar Donald Trump. Dat zijn 9 extra kiesmannen voor de Republikeinse kandidaat.

01.51

Clinton maakt een inhaalslag in Florida. Met 71 procent van de stemmen binnen staat Clinton voor, maar het scheelt niet veel: Clinton heeft 50.1 procent van de stemmen en Trump heeft 47.1 procent van de stemmen. 

01.47

In North Carolina zijn de eerste 10 procent van de stemmen al binnen. Trump staat voor op Clinton met 11 procent. 

01.46

Trump behoudt zijn voorsprong in Florida, waar hij met 3 procent voor staat op Clinton. In Florida zijn nu ruim de helft van de stemmen geteld.

01.45

De huidige tussenstand in de race naar 270 kiesmannen is 24-3 voor Donald Trump. Er is nog een lange weg te gaan voor we een winnaar hebben.

01.45

Trump heeft de leiding in Virginia met meer dan 10 procent van de stemmen geteld. Trump heeft een voorsprong van 13,4 procent. 

01.38

In de race om de Senaat is er een belangrijke overwinning voor de Republikeinen. De zittende senator Rob Portman heeft gewonnen van de sterke uitdager Ted Strickland. Het is opvallend dat deze race al zo vroeg op de avond beslist is.

01.36

Trump heeft een hele lichte voorsprong in Florida, waar nu bijna de helft van de stemmen is geteld, Trump heeft 49.3 procent van de stemmen en Clinton heeft 48.8 procent van de stemmen. Volgens CNN moet Trump Florida wel winnen, anders wordt het bijna onmogelijk voor hem om de race nog te winnen. 

01.34

Trump heeft een lichte voorsprong in Virginia, hij staat nu 3 procent voor. Er is nog geen duidelijkheid over de voorkeur van de kiezers, maar Virginia is wel belangrijk. Virginia heeft 13 kiesmann. 

01.32

De uitslag in Ohio en North Carolina is voorlopig nog niet te voorspellen: too early to call.

01.31

BREAKING: West Virginia gaat naar Donald Trump. Dat levert hem 5 kiesmannen op.

01.28

Clinton staat voor in Florida, met een derde van de stemmen geteld. Florida heeft 29 kiesmannen, een win in deze staat levert de kandidaat veel winst op. Het blijft wel te vroeg om hier al conclusies uit te trekken. 

01.25

Over enkele minuten sluiten de stembussen in West Virginia en de belangrijke swing state Ohio. De exit polls zullen snel volgen.

01.21

De eerste resultaten zijn al binnen in Florida. Met 12 procent van de stemmen geteld staat Trump op 50.4 procent en Clinton op 47.1 procent van de stemmen. Daarmee blijft het spannend wie deze belangrijke staat gaat winnen. 

01.12

De stembureaus in North Carolina blijven zeker een uur langer open door de computerproblemen die stemmen eerder onmogelijk maakten. 

01.11

Virginia blijft spannend: de stembureaus zijn gesloten, maar het is nog te vroeg om te zien wie er gaat winnen. 

01.10 UPDATE: Bij de schietpartij in de buurt van een stembureau in Azusa, Californië, is één persoon om het leven gekomen en vielen drie gewonden. Een basisschool die fungeert als stembureau is afgesloten. Er zijn nog geen arrestaties verricht.
01.03

BREAKING: Hillary Clinton wint in Vermont, wat haar 3 kiesmannen oplevert.

01.03

BREAKING: Donald Trump wint in Kentucky en Indiana. Dat levert hem in totaal 19 kiesmannen op.

01.00

De stembureaus in vier staten zijn weer gesloten.  Het gaat om Georgia, South Carolina, Vermont en Virginia. Ook de laatste bureaus in Kentucky en Indiana zijn nu gesloten.

00.29 Een stembureau in de buurt van Los Angeles, in Azusa, Californië, is afgezet nadat er een schietpartij heeft plaatsgevonden. Minstens twee mensen raakten daarbij gewond.
00.29

Het gaat vanavond om de zogenaamde kiesmannen. Er zijn in totaal 538. Dat betekent dat de kandidaat die als eerste 270 kiesmannen wint, de nieuwe president zal worden. Links onderin kunt u de live tussenstand in kiesmannen volgen. Ook hier volgen regelmatige updates and tussenstanden.

00.19

De eerste uitslag staat geregistreerd in Kentucky, 1 stembureau  kwam uit op 79 procent voor Trump en 18 procent van de stemmen voor Clinton. Er komen nog uitslagen van 3697 stembureaus in Kentucky, maar het is vrijwel zeker dat de staat voor Trump kiest. 

00.00 De eerste polls zijn nu net gesloten, in de staten Indiana en Kentucky.
23.53 Het hoofdkwartier van Hillary Clinton bevindt zich vanavond in het Javits Convention Center in Manhattan, New York City. Een metaforisch mooie plek met een daadwerkelijk glazen plafond:
23.41 Het ziet er naar uit dat een aantal slimme programmeurs Trumps website eerder vanavond hebben "gehackt." Zij kwamen erachter dat het door codes aan de URL toe te voegen mogelijk is om zelf een banner op de website te plaatsen. Waar dat in resulteerde? Een Trump website met poep emojis.
23.35

De eerste exit polls geven ook inzicht in de gender gap van deze verkiezingen: 71 procent van de kiezers storen zich aan Trumps respectloze houding jegens vrouwen, tegenover 28 procent die dat niet doet. 

23.28

ABC News brengt de eerste exitpolls, hoewel zij benadrukken dat het om voorlopige gegevens gaat die nog aan verandering onderhevig zullen zijn. 54 procent van de kiezers is negatief over Clinton, 61 procent over Trump. In 2012 scoorden Barack Obama en Mitt Romney hierin met 46 en 50 procent beduidend minder. 

23.23
23.15

De Washington Post vat goed samen wat het kort geding van de Trump-campagne in Nevada nu precies inhield en waarom de rechter de aanklacht verwierp. 

23.09

The Hill meldt dat Donald Trump in een nieuwe tweet CNN verkeerd quote: "Net bekend volgens @CNN: 'Ambtenaren in Utah melden problemen met stemapparaten in het hele land.' Brian Stelter van CNN wijst Trump terecht dat de berichten spreken van "one entire COUNTY", niet "the entire COUNTRY." 

23.03

Volgens Jonathan Martin van de New York Times stemden George W. Bush en zijn vrouw Laura blanco in de presidentiële verkiezingen. 

23.00
22.57

Woordvoerder van voormalig president George W. Bush Freddy Fordontkracht de claim van radiopresentator Rush Limbaugh dat Bush en zijn vrouw voor Clinton hebben gestemd. Het echtpaar "stemde twee weken geleden, niet vandaag, en stemden niet voor Hillary Clinton." Ford meent dat Limbaugh zijn excuses moet aanbieden aan de luisteraars voor zijn woorden. 

22.50

CNN meldt dat Hillary Clinton op weg is naar de locatie in Manhattan waar zij later vandaag haar speech zal geven waarin zij haar overwinning viert dan wel haar nederlaag erkent.

22.49

Officier van Justitie in Philadelphia R. Seth Williams weerlegt Trumps claims van stembusfraude, aldus Politico. "We hebben geen gegronde klachten van intimidatie, geen gegronde klachten over stemfraude en we hebben geen apocalypse van zombies die door de hele stad stemmen." Van de bijna zeventig telefoontjes verklaarde Williams en zijn team geen enkel geval gegrond. 

22.39

North Carolina overweegt de stembureaus langer open te houden, onder meer door technische storingen. Namen van kiezers moesten in sommige gevallen handmatig op papier worden opgezocht, nadat de systemen die hiervoor bedoeld waren onbruikbaar raakten, meldt de Washington Post

22.35

Lindsey Graham, Republikeins senator uit South Carolina, meldt eveens op Twitter dat hij niet op partijgenoot Donald Trump heeft gestemd, maar op de onafhankelijke kandidaat Evan McMullin. 

22.31

Voormalig gouverneur van Maryland Martin O'Malley, die zijn eigen strijd met Clinton eerder dit jaar opgaf, roept op Twitter op "die fascist" Donald Trump te verslaan.

22.20

Senator John McCain wilde vanmorgen bij het verlaten van het stemlokaal niet zeggen of hij op partijgenoot Donald Trump heeft gestemd. Na het lekken van de beruchte video van Access Hollywood brak de Republikeins presidentskandidaat van 2008 met de controversiële Trump. "Ik kijk uit naar een een overwinning vandaag," liet McCain aan NBC News weten. Maar, "we kunnen laat wakker zijn vanavond," hintte hij op de nauwe marges tussen Trump en Clinton.

22.12

Via Google Trends is het mogelijk om in real time te volgen waar in de Verenigde Staten wordt gezocht op welke problemen bij het stemmen. Inbegrepen in de interactieve kaart zijn onder meer lange wachttijden, problemen met stemkastjes en intimidatie van kiezers. 

22.06

Google Trends heeft de zoekgegevens gepubliceerd in enkele staten waar een nek-aan-nekrace wordt verwacht. De Washington Post concludeert bijvoorbeeld dat Trump in Michigan net iets meer nieuwsgierigheid wekt, terwijl in North Carolina, dat Trump volgens velen zal moeten winnen om kans te maken op de overwinning, Clinton juist het vaakst wordt gegoogeld. 

21.57

Belangenorganisatie Election Protection Coalition heeft tot nu toe ongeveer 20.000 telefoontjes ontvangen van kiezers die berichten over onregelmatigheden bij het uitbrengen van hun stem, van mogelijke intimidatie bij stembureaus tot last-minute veranderingen in stemlocaties. Hoewel enkele staten eruit springen, onder andere belangrijke staten  als Florida, ziet de organisatie een algemene toename in dergelijke incidenten, volgens de Huffington Post.

21.47

Ook Trumps running mate Mike Pence is even na negenen gearriveerd in New York, samen met zijn gezin, familieleden en naaste vertrouwelingen, aldus Politico. Het is de eerste keer dat Pence terug is op vliegveld La Guardi sinds hij hier eind oktober met zijn vliegtuig van de landingsbaan gleed. 

21.36

Tegen Fox News sprak Donald Trump zich uit over "een heleboel klachten" over fraude bij de stembureaus. "Het gebeurt op verschillende plekken vandaag," meent Trump. "De machines, je drukt op een Republikein en het registreert een Democraat."

21.24

UPDATE: Een rechter in Nevada heeft het kort geding van de Trump-campagne verworpen, meldt CNN.

21.23

De conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh noemt het stemgedrag van voormalig president George W. Bush en zijn vrouw Laura, van wie hij vernam dat zij op Clinton hebben gestemd, typisch voor het etablissement. Als je bij de "club" hoort, "blijf je bij andere clubleden."

21.09

Volgens een zojuist gepubliceerde verklaring meent WikiLeaks-oprichter Julian Assange dat "ongeacht de uitkomst van de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016, de echte winnaar het Amerikaanse publiek is, dat beter geïnformeerd is door ons werk."

21.03

"Ik kan niet invallen voor iedere werknemer vandaag. Verkiezingsdag zou een nationale feestdag moeten zijn, zodat iedereen de kans heeft om te stemmen," tweet voormalige Democratisch presidentskandidaat Bernie Sanders.

20.59

Eric Trump, de zoon van de Republikeinse kandidaat, plaatste eerder vandaag een tweet vanuit het stemhok waar hij op zijn vader stemde. Dergelijke foto's zijn in deze staat echter niet toegestaan en in feite pleegt de Trump-telg hiermee een misdrijf. Inmiddels is het bericht verwijderd, maar screenshots zwerven rond op internet.

20.50

Een woordvoerder van Clark County stelt dat het kort geding dat het team van Trump tegen de staat Nevada aanspant omdat de stemlokalen in het district te lang open bleven, vraagt om gegevens te bewaren, "wat ons bij wet al verplicht is te doen."

20.41

Volgens de Wall Street Journal hebben de tussenstanden die websites als Vice of Slate live bijhouden hun weerslag op de aandelenmarkt. Andere jaren onthielden de mainstream media zich van berichtgeving over exitpolls zolang kiezers aan de westkust hun stem nog moesten uitbrengen. Nu meerdere media Hillary Clinton aan kop plaatsen in meerdere belangrijke staten, schieten de aandelenkoersen omhoog. 

19.28

Het beperken van het stemrecht is al de hele verkiezingsrace een heikel punt. Zo riep Trump zijn supporters op om bij de stemlokalen de wacht te houden, om er zeker van te zijn dat de verkiezingen eerlijk zouden verlopen. The Independent meldt nu dat de campagne van Trump de staat Nevada aanklaagt voor het te lang openhouden van de stemlokalen. Volgens de wet mag iedereen in de rij zijn stem uitbrengen, zelfs na de sluitingstijd, maar Trumps campagne vindt de drie uur durende verlenging veel te lang.

19.01

Ook een verhoging van het minimumloon staat in sommige staten los op het stembiljet. Arizona, Colorado en Maine stemmen voor een verhoging naar twaalf dollar, terwijl Washington naar 13,50 dollar per uur streeft. Overigens hebben zowel Trump als Clinton hun steun uitgesproken voor een verhoging van het minimumloon. Clinton ziet het liefst een landelijke verhoging naar twaalf dollar, hoewel ze in individuele steden ook initiatieven voor het bedrag van vijftien dollar per uur heeft gesteund. Trump blijft enigszins onduidelijk. Hij hield het in eerste instantie bij tien dollar per uur, wilde het toen liever op statelijk niveau regelen en sloot bovendien niet uit later op zijn standpunt terug te komen.

19.00

De gouverneur van Massachusetts heeft volgens de Boston Globe niet gestemd voor Clinton of Trump. De Republikein Charlie Baker is van begin af aan kritisch geweest over Donald Trump. Waarschijnlijk heeft hij op de Libertarische Partij gestemd. Zijn voormalige baas Bill Weld is de running mate van Gary Johnson.

18.58

In sommige staten wordt vandaag niet alleen gestemd voor een nieuwe president. Op statelijk niveau staan ook onderwerpen als de legalisering van marihuana op het stembiljet. Dankzij het huidige beleid zitten ontzettend veel Amerikanen vast vanwege overtredingen rondom het gebruik en bezit van marihuana. Het grootste gedeelte daarvan is afkomstig uit Zuid-Amerika. Er wordt een hoge opkomst verwacht onder Latino’s, die op beide manieren dus een grote invloed kunnen hebben op de toekomst van de Verenigde Staten.

18.23

Steve Schale - een Democratische campagnestrateeg en expert op het gebied van verkiezingen in Florida - berekent op grond van de early votingcijfers dat Clinton Florida naar zich toe zal trekken. Volgens Schale zal het verschil marginaal zijn, waarschijnlijk tussen de 1,5 en 2,5 procent. Zonder Florida is een overwinning voor Trump welhaast uitgesloten. 

18.20

De Libertarische kandidaat Gary Johnson doet naar eigen zeggen nog altijd mee om te winnen. De kans dat hij vannacht daadwerkelijk een overwinning boekt - of zelfs maar een staat wint - is vrijwel uitgesloten. Belangrijkste doel zal zijn om vijf procent van de stemmen te krijgen. Daarmee verzekert zijn partij zich van federale financiële campagneondersteuning voor 2020. Toch moet het knagen bij de Libertarische Partij: had er niet veel meer ingezeten dit jaar, met twee zeer impopulaire kandidaten? 

18.05

Over een kleine 7 uur zullen de eerste uitslagen bekend worden. In de peilingen staat Hillary Clinton op een ruime voorsprong, bleek uit het laatste peilingmodel van VerkiezingenVS.com. Zij zou 323 kiesmannen halen, tegenover 215 voor Donald Trump. 

17.53 Mike Pence staat op het punt zijn stem uit te brengen.
17.47

Trump zegt nog niet toe dat hij de verkiezingsuitslag accepteert bij een nederlaag. "We zullen zien wat er gebeurt", zei de Republikein tegen de pers na het uitbrengen van zijn stem. Melania Trump zei enkel het een "fantastische dag" te vinden. 

17.32

Op het eiland Guam heeft Hillary Clinton de straw poll gewonnen. Deze niet-bindende stemming was de afgelopen 32 jaar een accurate voorspeller van wie de verkiezingen zou winnen. Clinton kreeg 72 procent van de stemmen, tegenover 24 voor Trump. 

17.28

Mike Pence begint de verkiezingsdag met een fietstocht. De running mate van Donald Trump weet naar verwachting met een uur of 12 of hij verkozen wordt tot vicepresident van de Verenigde Staten.

 

 

17.24

Zelfs op verkiezingsdag zelf is het nog onduidelijk of Trump de uitslag van de verkiezingen zal accepteren. In een interview met radiozender Newsradio 610 WTVN liet hij vanochtend weten dat hij daar nog steeds niet over uit is. "Ik wil zien wat er gebeurt," zei Trump. "Weet je, je wil het zien. Je hoort zoveel vreselijke verhalen en je ziet zoveel dingen die mis zijn. Dus we zullen zien. Ik houd zeker van dit land en geloof in het systeem, dat begrijp je."

17.04 Ook Donald Trump arriveert bij een van de stembureaus in New York:
17.01

De rijen in North Carolina worden nog langer dan verwacht. Niet alle computers bedoeld voor het verwerken van de stemmen deden het. Daardoor moeten de stemmen in delen van North Carolina met de hand verwerkt worden, volgens de Washington Post.

16.24 De laatste voorspelling van poll-goeroe Nate Silver's FiveThirtyEight laat zien dat de strijd om de meerderheid in de Senaat nek aan nek gaat:
15.09

Na Clintons winst in Dixville Notch zijn nu ook de resultaten van de andere middernachtelijke stemgerechtigde dorpen in New Hampshire bekend. Trump won het dorp Millsfield met 16 stemmen tegen vier voor Clinton, maar Clinton won Hart's Location, met 17 tegen 14 stemmen voor Trump. Stemtechnisch brengt dat Trump op een voorsprong: in het totaal van de drie dorpen kreeg hij 32 stemmen, en Clinton 23.

14.35

Trump is vandaag dan wel de underdog, dat betekent niet dat hij kansloos is. The Washington Post heeft de meest waarschijnlijke scenario’s van een Republikeinse overwinning nog eens op een rijtje gezet. Handig om de verkiezingen mee bij te houden!

14.30
14.17

Ook Hillary en Bill Clinton brengen momenteel hun stem uit. Zij doen dit in New York. 

13.22

Ondanks dat de eerste polls pas net geopend zijn verloopt het stemmen nu al niet zonder slag of stoot. Tijdens het vroege stemmen was er sprake van urenlange rijen bij de stembureaus, intimidatie door Trump supporters en botsingen tussen Trump en Clinton supporters buiten de stembureaus. Verkiezingsambtenaren maken zich zorgen, en bereiden zich zo goed als kan voor op wat er vandaag gaat komen. 

13.05

Tim Kaine heeft inmiddels gestemd. De running mate van Hillary Clinton deed dat in zijn thuisstaat Virginia. "Het voelt goed", aldus Kaine. "We hebben gedaan wat we konden en het is nu in de handen van de kiezers."

13.00

Hillary Clinton heeft haar eerste winst binnen in het gehucht Dixville Notch, in de staat New Hampshire. In het miniscule plaatsje brachten vannacht acht mensen hun stem uit. Vier van hen stemden op Clinton, twee op Trump, één op Gary Johnson en - verrassend - één op Mitt Romney, die deze verkiezing niet meedoet. In het dorp is het al meer dan 50 jaar traditie dat de inwoners om middernacht hun stem uitbrengen. 

12.42

Hillary Clinton heeft volgens de peilingen de grootste kans om vannacht de presidentsverkiezingen te winnen. Dat blijkt uit het peilingmodel van VerkiezingenVS.com. Clinton zou 323 kiesmannen halen, tegenover 215 voor Trump. Wel is het in verschillende staten uitzonderlijk spannend. Lees hier meer.

 
12.02

Niet alleen wordt vandaag de nieuwe Amerikaanse president gekozen, ook zijn er veel races aan de gang voor plaatsen in het Congres. Voor de Senaat worden 34 van de 100 plekken vandaag gekozen, alsmede alle 435 plaatsen in het Huis van Afgevaardigden. De huidige prognose is dat de Republikeinen hun meerderheid in het Huis zullen behouden, maar de Democraten maken kans om een meerderheid in de Senaat te pakken. Om de Senaat te winnen zullen de Democraten minstens vijf zetels moeten behalen die momenteel bezet worden door Republikeinen. Dat zou hen een kleine meerderheid geven van 51 zetels, tegenover 49 van de Republikeinen. Mocht het gelijk eindigen met 50-50, dan geeft degene die vicepresident wordt de doorslag: die neemt namelijk ook zitting in de Senaat. 

12.00

De eerste stembussen zijn geopend - afgezien van de gehuchten in New Hampshire waar afgelopen nacht gestemd werd. 

10.17

Clinton en Trump deden er gisteren alles aan om de laatste kiezers te overtuigen. Lees hier meer over in de Race to DC van onze redacteur Jasper van Emmerik. 

09.47

In New Hampshire zijn de eerste stemmen geteld. Donald Trump kreeg in de eerste drie gehuchten bij elkaar 32 stemmen, tegenover 25 voor Hillary Clinton. Gary Johnson van de Libertarische partij kreeg 4 stemmen. Bernie Sanders’ naam werd drie keer op het stembiljet geschreven, terwijl ook Mitt Romney (de Republikeinse kandidaat in 2012) één stem kreeg.

De stemmen werden uitgebracht in de gehuchten Dixville Notch, Hart’s Location en Millsfield. Hoewel Trump hier een lichte voorsprong pakt, staat Clinton voor op Trump in de peilingen voor de staat New Hampshire.  

09.30

Veel Amerikanen hebben al gestemd via het zogeheten early voting. In totaal zijn er reeds zo'n 42 miljoen stemmen uitgebracht. Dat is 4 miljoen minder dan in 2012, waarschijnlijk vanwege de lage populariteit van beide kandidaten. Wel zijn er veel Latino's vroeg naar de stembus gegaanOnze redacteur Jesse Passchier schreef gisteren reeds dat een hoge opkomst van Latino's positief is voor Clinton. De spaanstaligen zijn hoogstwaarschijnlijk getriggerd door de vele negatieve uitspraken van Trump over deze bevolkingsgroep.

09.24

Welkom! Na een strijd van anderhalf jaar is het zo ver. Vannacht kiezen de Verenigde Staten een nieuwe president. Wie wordt de opvolger van Barack Obama? Is dat Hillary Clinton? Of wordt het toch Donald Trump? Via ons liveblog volgt u het laatste nieuws, de uitslagen en de reacties.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.