Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Een koekje van eigen deeg voor Trump?

Feike Kuipers op 5 oktober 2016 - Reageren

De campagne die Trump voert wordt wel eens aangeduid als het bedrijven van 'nieuwe' politiek. Trump speculeert er rustig op los over Clinton en zorgt er zo voor dat de mensen altijd iets hebben om over te praten. Door de onduidelijkheid over zijn belastingen wordt deze strategie nu tegen hem gebruik.

 

De campagne die Trump voert is heel anders dan die van Clinton, of die van Obama en Romney in de voorgaande verkiezingen. Trump bespeelt de media en houdt zich niet bezig met saaie zaken als beleidsstandpunten en het specificeren van hoe hij bepaalde idealen wil verwezenlijken, maar meer met het gevoel dat leeft onder de mensen en een stroom aan sappige roddels. Door pundits is het een Fox News/Breitbart-campagne genoemd. Roddels, insinuaties en persoonlijke details voeren de boventoon in het nieuws.

 

Met het niet openbaar maken van zijn belastingaangiftes heeft Trump zichzelf echter kwetsbaar gemaakt voor een roddeloffensief van de Democraten. En omdat Trump goed is voor de kijk- en oplagecijfers fantaseren de media er flink op los over wat Trump allemaal op zijn kerfstok kan hebben dat zo erg is dat hij zijn aangiftes niet openbaar wil maken. Opeens gaat het niet meer over wat er mogelijk allemaal met Clinton aan de hand is maar worden de wildste fantasieën over Trump als mogelijke waarheden gepresenteerd.

 

Clinton ongezond?

Dat Trump zijn campagne op deze manier vormgeeft komt niet als een verrassing. Voor hij zijn campagne voor president begon, stond Trump al bekend als iemand die graag samenzweringen en geruchten promoot. Zo lijkt een van zijn belangrijkste 'argumenten' tegen Clinton haar gezondheid. Clinton zou niet zo gezond zijn als ze doet voorkomen. Als Clinton een beetje vreemd in de camera kijkt is dit direct bewijs dat ze best wel eens schade aan haar hersenen zou kunnen hebben. Parkinson behoort uiteraard ook tot de mogelijkheden. Foto’s van Clinton bij het debat zouden bewijzen dat Clinton vals heeft gespeeld. Op haar rug was een apparaatje te zien en er liep een koord over haar rug. Ze moet wel informatie ingefluisterd hebben gekregen.

 

De basis voor zulke geruchten is over het algemeen nauwelijks aanwezig. Ja, Clinton viel flauw op een warme dag, maar dit bewijst niet veel. Over bewijzen gaat het ook niet. Zo lang er maar genoeg onduidelijkheid is, is Trump al tevreden.

 

Geruchten over Trump

Na het ene na het andere gerucht over Clinton de wereld in te hebben geholpen of mee te hebben geholpen verspreiden, doen er nu opeens roddels over Trump de ronde. Het argument in de media is dat Trump zijn belastingaangiftes niet openbaar wil maken omdat hier iets in zou staan dat nog schadelijker is dan de negatieve publiciteit die hij nu krijgt. Serieuze kranten pakken uit met koppen als “Wat verbergt Trump?” en “De 6 mogelijke theorieën waarom Trump zijn belastingen niet openbaar maakt.” Zulke artikelen over Trump zijn geheel speculatief, maar zo lang Trump zijn belastingaangiftes niet openbaar maakt weet niemand het zeker en speculeren de media er flink op los. Volgens sommigen zouden de belastingaangiften bewijzen dat Trump een speelpop van Poetin is. Volgens anderen is Trump bankroet. Ook zou het kunnen dat Trump veel minder geeft aan goede doelen dan hij claimt en dat hij bijna geen belasting betaalt. In hun honger naar kijkcijfers en een hoge oplage worden de speculaties steeds dramatischer en schadelijker voor Trump.

 

Nu de speculaties steeds wilder beginnen te worden is het de vraag of er een moment komt dat het vrijgeven van de belastingaangifte, en de schade die hiermee gepaard gaat, minder erg is dan wat er zich nu afspeelt. En als Trump straks toch besluit zijn aangiftes openbaar te maken zal hij zeker wensen dat hij dit maanden geleden had gedaan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.