Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Weer rumoer over geboortebewijs Obama

Hoofdredactie op 15 maart 2012 - Reageren

Door Riekelt Pasterkamp

 

Al sinds de verkiezingscampagne van 2008 zetten tegenstanders van Barack Obama vraagtekens bij zijn afkomst. Hij zou niet zijn geboren in Honolulu en dus niet in de Verenigde Staten. Terwijl een USA-geboortbewijs een van de absolute voorwaarden is om president van de VS te kunnen worden. Miljardair Donald Trump dreef de zaak vorig jaar op de spits door te eisen dat Obama in het openbaar zijn long-form birth certificate zou laten zien. Trump deed dit om Republikeinse kiezers achter zich te krijgen.

 

Uiteindelijk zag het Witte Huis zich in april vorig genoodzaakt om het geboortebewijs op de website te zetten. Daaruit blijkt dat Barack Hussein Obama op 4 augustus 1961 om 19.24 uur op het eiland Ohau ter wereld kwam.

 

Het wachten was tot iemand -tien tegen één een Republikein- weer over de kwestie zou beginnen. Dat was eerder deze maand sheriff Joe Arpaio. Hij presenteerde een onderzoek waarin uit de doeken wordt gedaan dat Obama’s geboortebewijs “gefabriceerd is.” Aangemoedigd door een plaatselijke afdeling van de Tea Party zette de sheriff een zogenaamd cold case-team op de zaak.

 

Via een serie video’s op YouTube wordt stap voor stap uitgelegd dat het PDF-bestand van het geboortebewijs bestaat uit meerdere lagen die bewerkt en vervangen kunnen worden. Zo vormen de geboortedatum en ondertekening van de ambtenaar van de burgerlijke stand elk een aparte laag. Boodschap van de sheriff: het geboortebewijs is in elkaar gezet.

 

Arpaio zegt de president nergens van te willen beschuldigen, maar volgens hem is het door het Witte Huis gepresenteerde geboortebewijs vervalst en dat betekent fraude. Hij overweegt om de zaak over te dragen aan een commissie van het Congres. Het Witte Huis reageerde even kort als kribbig: “Wij hebben geen tijd voor dit soort gekkigheid.”

 

De 79-jarige Joe Arpaio is sheriff in Maricopa County in Arizona, het district waar de miljoenenstad Phoenix onder valt. Arpaio is sinds 1993 naar eigen zeggen America’s toughest sheriff. Zijn keiharde aanpak van illegalen en gevangenen valt blijkbaar in goede aarde, want Arpaio is al vier keer herkozen. Een gevangenis vindt Arpaio te duur en te luxe, dus brengt hij zijn gedetineerden onder in tentenkampen. Stroom moeten ze zelf opwekken middels de hometrainers die buiten staan. Geen pretje in de magnetronhitte die ’s zomers dag en nacht Arizona teistert. De sheriff ketent zijn gevangenen ook aan elkaar om ze langs de weg aan het werk te zetten.

 

Omstreden is Arpaio als het gaat om illegalen. De grens met buurland Mexico is niet ver van Phoenix. Zijn politiekorps wordt beschuldigd van discriminatie van Mexicaanse immigranten. De federale politie doet onderzoek. Overigens beloofde de Republikeinse presidentskandidaat Rick Santorum aan Arpaio dat hij geen last meer van de feds zou hebben als hij het Witte Huis zou betrekken. Over zijn geboortebewijs geen woord.

 

Riekelt Pasterkamp werkte in het verleden als journalist voor een landelijk dagblad. Tegenwoordig is hij freelance journalist. Meer informatie kunt u vinden op zijn website, www.tekstpast.nl

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.