Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Wie wint de stem van de Amerikaanse moslim?

Daan Heijink op 4 april 2012 - Reageren

Welke Republikeinse kandidaat weet de Amerikaanse moslims voor zich te winnen? Die vraag wordt, met een groeiende groep actieve, stemgerechtigde moslims in de belangrijke swing states, steeds belangrijker. De meest conservatieve Republikeinen, waaronder Rick Santorum, wíllen de bevolkingsgroep ogenschijnlijk niet voor zich winnen. Santorum - onder meer bekend om zijn wens moslims extra te screenen op luchthavens - ziet een groot gevaar in de islam (het woordje 'radicale' wist hij er in een debat nog handig aan toe te voegen).

 

In een artikel op de opiniepagina van The New York Times legt auteur Farid Senzai goed uit hoe vooraanstaande Republikeinse kandidaten in Amerika worstelen met de benadering van moslims. Zij benadrukken in de voorverkiezingen vaak het gevaar van de islam voor Amerika en winnen op die manier gemakkelijk veel stemmen. De populariteit van de radicale Tea Party is een teken dat het zogenoemde ‘moslim-bashen’ het goed doet onder conservatieve Republikeinse stemmers. Volgens de auteur van het artikel in The New York Times zullen de moslim-bashende Republikeinse kandidaten hun koers echter snel moeten veranderen omdat de stem van de moslims een beslissende factor kan worden in de swing states.

 

In de Republikeinse voorverkiezingen anno 2012 hoeven de kandidaten in debatten over de rol van de islam in Amerika echter nog niet erg op hun woorden te letten. Angst voor de islam is namelijk een belangrijke pijler van het Republikeinse gedachtegoed geworden. Te milde uitspraken over de rol van de islam in Amerika lijken zwaarder te worden veroordeeld dan radicale standpunten.

 

In de aanloop naar de presidentsverkiezingen in november zal dat anders zijn. Mocht Santorum tegenover Obama komen te staan, dan zal hij zijn extreme standpunten over de screening van moslims op vliegvelden niet graag herhalen. George Bush deed al in 2000 aardig zijn best om moslims voor zich te winnen. Dat was toen vooral in woorden, niet in beleid (denk aan de Patriot Act). Mocht Santorum worden verkozen als tegenstander van Obama, dan zal hij zichzelf nog meer moeten verloochenen in woorden dan Bush deed in 2000. Santorums beleid zou vervolgens zeker niet minder schadelijk zijn voor de pluriforme Amerikaanse samenleving dan dat van Bush.

 

   

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.