Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Weer een nieuwe strategie van Gingrich

Coen Nij Bijvank op 28 maart 2012 - Reageren

“We hebben een webshop waar je petten, shirts en zelfs bandana's voor je hond kunt kopen.” Aldus Newt Gingrich’ campagnemanager. Met een aantal wanhopige ideeën probeert Newt’s campagne geld binnen te sprokkelen en de Amerikaanse kiezers te overtuigen. Het lijkt zinloos. Gisteren nog maakte een woordvoerder bekend dat de hoeveelheid campagnemedewerkers van Gingrich sterk wordt verkleind, en de campagnemanager wordt ontslagen.

 

“Focusing on the Convention” Volgens Joe DeSantis, Newt’s communicatiemanager, past het verkleinen van de campagne in hun nieuwe strategie. Volgens hem had Gingrich geaccepteerd dat hij niet voldoende gedelegeerden zou kunnen veroveren om de Republikeinse nominatie te winnen. Er zal vanaf nu worden gefocust op het winnen van een eventuele stemming op de Republikeinse conventie in Tampa, deze zomer. Volgens DeSantis is het hoogstwaarschijnlijk dat zo’n stemming plaats zal vinden, aangezien Mitt Romney en Rick Santorum volgens hem ook weinig kans maken om de benodigde hoeveelheid gedelegeerden te krijgen. Dat zal betekenen dat doormiddel van een conventie een winnaar aangewezen moet worden. Aangezien de meeste Republikeinen die op die conventie mogen stemmen conservatief zijn, maakt Gingrich hier een grote kans, aldus DeSantis.

 

De nieuwe strategie Volgens DeSantis zal de campagne van Gingrich zich vanaf nu focussen op “big ideas,” zoals het plan om benzine niet duurder te laten worden dan $2,50 per gallon. Op die manier wil Gingrich aantonen dat hij “ is the most capable of defeating Obama.” Om de stemming op de conventie te winnen wil Gingrich in direct contact komen met gedelegeerden, die op de conventie mogen stemmen. Bovendien zal Newt zich veel minder bemoeien met de voorverkiezingen in de afzonderlijke staten, en geen campagne meer voeren in staten waar hij nauwelijks kans maakt.

 

Financiële problemen Het lijkt er echter op dat de nieuwe strategie bittere noodzaak is. Gingrich’ campagne heeft namelijk geld tekort. In februari gaf hij 200.000 dollar meer uit dan er binnenkwam. Wist Gingrich in januari nog 5,6 miljoen dollar in te zamelen, in februari daalde dit naar 2,6 miljoen. Wanhopig probeert Gingrich nu manieren te verzinnen om aan geld te komen. Het productaanbod in zijn webshop is bijvoorbeeld uitgebreid, en vanaf deze week moet je vijftig dollar betalen om met Newt op de foto te gaan.

 

Einde van de campagne? Het einde van Newt’s campagne lijkt dan ook nabij. Na Super Tuesday, die voor Gingrich zeer teleurstellend uitpakte, wilde Newt met een ‘zuidelijke strategie’ alsnog de nominatie naar zich toe trekken. Na zijn thuisstaat Georgia wist hij echter nergens meer te winnen. In totaal heeft hij pas in twee staten de voorverkiezingen gewonnen, en hij heeft nog maar 135 kiesmannen veroverd, tegenover 568 van Mitt Romney. Uit een peiling van CNN blijkt zelfs dat zestig procent van de Republikeinen vindt dat Gingrich zich uit de campagne terug moet trekken.

 

Gingrich gaat zich dus richten op het winnen van een eventuele stemming bij de Republikeinse conventie. De vraag is echter of zo’n stemming er überhaupt komt. De kans is groter dat Mitt Romney de nominatie al vóór de conventie te pakken krijgt. Newt’s kansen lijken verkeken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.