Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Strijd om de Senaat deel 3: Senator Ron Johnson probeert iedereen te vriend te houden

Feike Kuipers op 5 september 2016 - Reageren

Deel drie van Strijd om de Senaat gaat over Senator Ron Johnson van Wisconsin. Johnson heeft de twijfelachtige eer om als de meest kwetsbare Republikeinse senator te boek te staan. Zijn lastige positie is het gevolg van de onpopulariteit van Trump in Wisconsin, maar de onhandige uitspraken van Johnson zelf hebben zijn positie er ook niet beter op gemaakt.

 

De staat

Wisconsin is net als veel andere staten in het Middenwesten lang Democratisch geweest, maar het begint nu langzaam naar de Republikeinen te neigen. Obama won er nog wel overtuigend in zowel 2008 als 2012. Tegelijkertijd is gouverneur Scott Walker, die ook kort een gooi deed naar de Republikeinse nominatie, al een tijdje aan de macht. Wisconsin is de afgelopen jaren het toneel geweest van heftige confrontaties tussen de vakbonden en Walker.

 

Kandidaten

De race in Wisconsin is een van de belangrijkste Senaatsverkiezingen van het jaar. Senator Ron Johnson is populair bij de conservatieve achterban, maar heeft meerdere keren het nieuws gehaald met onhandige uitspraken. Zijn tegenstander is de oud-Senator Feingold. Feingold is een echte liberal. Een van de weinige Democraten waar zowel Senator Sanders als Clinton enthousiast over zijn. Bijna het tegenovergestelde van Johnson dus.

 

Jonhson wist in 2010 Feingold te verslaan met een uiterst conservatief programma. Vooral op economische punten was Johnson heel uitgesproken: minder overheid, veel minder sociale voorzieningen en het flinke begrotingstekort moest worden weggewerkt. Allemaal punten die aansloten bij de Tea Party beweging. Nu richt Johnson zich meer op het buitenlandbeleid van Obama en nationale veiligheid. Hij haalde het nieuws meerdere malen met uitspraken over het gevaar dat vluchtelingen uit Syrië zouden vormen voor de VS. Op dit punt komt zijn mening dus overeen met die van Trump.

 

Feingold is geen gewone uitdager. Hij is achttien jaar Senator geweest in Wisconsin en heeft daarom naamsbekendheid en een boel connecties in Wisconsin. Tot nu toe heeft Feingold dan ook meer geld opgehaald dan Johnson. Als echte liberal strijd Feingold voor hele andere zaken dan Johnson. Zo wil hij wil Obamacare uitbreiden en meer geld voor educatie beschikbaar maken.

 

Relatie tot Trump en Clinton

De relatie tussen Feingold en Clinton is uitstekend. Niet verrassend, gezien de lange geschiedenis van Feingold in de Democratische Partij. Naar verwachting zullen alle belangrijke Democratische spelers hun opwachting maken in Wisconsin. Obama, Biden, Clinton en Sanders zullen allemaal campagne voeren met Feingold.

 

Johnson zit in een lastige positie. Om te winnen heeft hij de Trump-supporters nodig, maar Trump is niet populair in Wisconsin. Hij verliest er met twaalf procentpunten van Clinton. Johnson heeft dus de lastige taak om de anti-Trump stemmers te paaien zonder de Trump achterban te verliezen. Om dit te bewerkstelligen heeft Johnson aangegeven wel op Trump te gaan stemmen, maar hem niet te steunen. Qua immigratiebeleid is Johnson het eens met de Republikeinse presidentskandidaat, maar vooral diens moddergooien wordt zwaar veroordeeld door Johnson. Zo zou Trump zich volgens Johnson onder andere moeten verontschuldigen tegenover de familie Khan. Johnson heeft bovendien tot nu toe Trump altijd ontweken op momenten dat hij in Wisconsin was. Johnson wil duidelijk niet te veel geassocieerd worden met Trump.

 

De voorspelling

In bijna alle polls wint Feingold overtuigend in Wisconsin. Het verschil tussen Feingold en Johnson is meestal rond de tien procentpunten. Het negatieve imago van Trump zal Johnson geen goed doen, maar gezien zijn eigen slechte resultaten in de peilingen is het nog maar de vraag of Trump Johnson naar beneden haalt of dat Johnson gewoon zelf al niet heel populair is.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.