Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum wacht Romney en Gingrich op in het Wilde Westen

Matthijs Prinzen op 1 februari 2012 - Reageren

Nu Florida overtuigend voor Romney heeft gekozen reist de hele karavaan in de richting van het westen, naar Colorado en Nevada. Daar wacht Rick Santorum de twee kemphanen uit Florida op, klaar voor de volgende ronde. Het kan namelijk zomaar zijn dat tijdens de caucusverkiezingen in deze staten Santorum weer prominent in beeld komt.

 

 

Januari was voor de voormalig senator een goede maand. Na zijn verrassende overwinning in Iowa stroomde het geld van alle kanten binnen. In minder dan een maand haalde Santorum meer dan vier miljoen dollar binnen; ruim vier keer zoveel als in het gehele vierde kwartaal van 2010. Zijn campagneteam heeft daarmee in een keer alle openstaande schulden, waaronder een lening van twee ton die Santorum betaalde uit eigen zak, afbetaald.

 

Bovendien voerde Santorum slim campagne. Hij besloot, anders dan Newt Gingrich, niet deel te nemen aan de voorverkiezingen in Florida, waar alleen dure reclamespotjes stemmen opleveren. Hiermee bleef hij grotendeels buiten schot tijdens het soms ordinaire en keiharde moddergevecht tussen Gingrich en Romney, die hij in de media dan ook uitgebreid verweet dat ze de Republikeinse partij geen gunst deden met hun negatieve campagnes. Anders dan de grote verliezer Gingrich heeft Santorum geen kleerscheuren opgelopen in de Sunshine State. In plaats daarvan trok hij naar het Westen, om daar als een echte cowboy zijn geluk te beproeven.

 

Met zijn overwinning in Iowa liet Santorum al zien dat hij favoriet is bij de conservatieve vleugel van de partij. Die steun is mooi meegenomen, want in Nevada en Colorado komt het, in tegenstelling tot Florida, niet aan op wie de grootste campagnekas bezit, maar wie de loyaalste achterban heeft. Overredingskracht, fanatisme en een groot geloof in eigen gelijk: doorslaggevende eigenschappen die aanhangers van de Tea Party kenmerken.

 

En dan is er nog Bella, het dochtertje van Santorum die deze maand met een dubbele longontsteking werd opgenomen in het ziekenhuis. Door haar aangeboren afwijking (het syndroom van Edwards) kampt ze met een slechte gezondheid en mag het echtpaar Santorum van geluk spreken dat ze niet al tijdens de zwangerschap is overleden. De voormalig senator schortte tijdelijk zijn campagne op om zijn vrouw en kinderen bij te staan, maar is toch maar weer aan de slag gegaan.

 

Critici zeggen dat Santorum daarmee zijn politieke carrière verkiest boven zijn gezin, maar zelf zegt hij juist door te willen door de ziekte van zijn dochtertje. Hij maakt zichzelf daarmee symbool voor de strijd die hij wil leveren tegen de bemoeienis van de overheid in de gezondheidszorg en de neergang van conservatieve waarden in Amerika. Tijdens een toespraak zei hij als eens: “We run because we wanted to make sure we had a health-care system and we had a society that respected the dignity of every human life. And what better way to go out and defend that than by talking about the dignity of every human life in our own lives?” Indirect maakt hij daarmee gebruik van zijn situatie om de Republikeinen te overtuigen dat hij de ideale conservatieve kandidaat is.

 

De boodschap van Rick Santorum aan de kiezers van Nevada en Colorado was, kort na de verkiezingsuitslag in Florida, dan ook overduidelijk: “Ik ben het conservatieve alternatief voor Mitt Romney.”

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.