Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum spreekt nog geen steun uit

Jan-Willem Kranendonk op 17 april 2012 - Reageren

Rick Santorum spreekt vooralsnog niet zijn steun uit voor één van de overgebleven kandidaten in de Republikeinse voorverkiezingsstrijd. In een conference call met supporters liet hij niets meer los dan "stay tuned." Hoewel een adviseur van Santorum aan CNN liet weten dat de voormalige kandidaat zich achter Mitt Romney zal scharen, hoopt ook Newt Gingrich op diens steun.

 

"Ik heb inmiddels met Newt gesproken, maar ik heb nog niet de kans gehad om gouverneur Romney spreken. We zullen met beide kandidaten praten", zei Santorum tegen de ongeveer 4.000 supporters die aan de conference call deelnamen. Vorige week liet John Brabender, de belangrijkste campagneadviseur van de voormalige Senator weten dat er voorafgaand aan Santorum's aankondiging dat hij zijn campagne beëindigde, contact was geweest tussen leiders van beide campagnes en de kandidaten zelf.

 

"We hebben laten weten dat de Senator uit de race zou stappen en bereid zou zijn om de Romney-campagne te helpen", zei Brabender tegen John King van CNN. Hij gaat er dan ook vanuit dat Santorum uiteindelijk de voormalige gouverneur van Massachusetts zal steunen, omdat die de nominatie binnen zal halen. "Rick is vanaf dag 1 duidelijk geweest: hij zal zich achter de Republikeinse kandidaat scharen, wie dat ook is (...) en hij zal zich dus nu achter Mitt Romney scharen."

 

Intussen probeert ook Newt Gingrich Santorum aan zijn zijde te krijgen. "Ik ga geen druk uitoefenen op Rick, maar ik zou het geweldig vinden als hij zijn steun voor mij uitsprak", zei de conservatieve kandidaat. Hij liet verder weten dat ze een kort, maar positief gesprek hadden gehad, zonder details los te laten.

 

De kans dat Santorum Gingrich zal steunen, is echter vrij klein. Eerstgenoemde zal rekening houden met zijn verdere carrière in de Republikeinse Partij en de geschiedenis leert dat het establishment het niet vergeet wanneer eigen belang wordt opgeofferd voor de partij.

 

Mitt Romney's keuze om in 2008 uit de race te stappen en zich achter John McCain te scharen, wordt bijvoorbeeld vaak in dat licht bezien. Het establishment dat toen vooral achter McCain stond, heeft in 2012 zijn steun aan de mormoon gegeven. Santorum zal vermoedelijk hopen op eenzelfde scenario. Daarom is de kans groot dat hij zijn steun aan Romney zal geven, in de hoop in 2016 daar de vruchten van te plukken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.