Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum speelt verstoppertje met zijn economische standpunten

Matthijs Prinzen op 23 februari 2012 - Reageren

Rick Santorum heeft maandenlang campagne kunnen voeren zonder een eigen duidelijke visie op de economie te geven. Dat kan hem de kop kosten, want peilingen laten keer op keer zien dat de economie veruit het belangrijkste onderwerp voor de Amerikanen vormt, en zeker voor inwoners van het verarmde Michigan. De huidige koploper in de peilingen lijkt dit te beseffen, en bekent langzaamaan kleur, zoals onlangs in een toespraak bij de Detroit Economic Club. Hoog tijd dus om zijn belangrijkste standpunten eens onder de loep te nemen.

 

Santorum is, zoals zoveel partijgenoten, een marktkapitalist pur sang. De voormalig senator van Pennsylvania heeft het onwrikbare geloof dat de markt zichzelf kan herstellen en minimale inmenging van de overheid nodig heeft. Tijdens het debat in Arizona van woensdagnacht liet hij nog eens duidelijk weten tegen alle vormen van bailouts te zijn: “I in principle oppose government coming in and bailing out a sector of the economy or an industry with government dollars and with government manipulation of that market.” Zowel Gingrich als Romney hebben zich eerder al uitgesproken tegen de bailout van de auto-industrie.

 

Santorum is vaak kritisch op de economische hervormingen van president Obama. Zo heeft hij verscheidene keren gezegd dat Obamacare de overheid vele miljarden kost, iets dat overigens wordt bekritiseerd door onder meer het Congressional Budget Office. Desondanks heeft Santorum belooft Obamacare weer terug te draaien mocht hij in het Witte Huis komen.

 

Daarnaast beschuldigt Santorum de Democratische president regelmatig van het onnodig opstapelen van het financieringstekort. Uit een berekening van the Committee for a Responsible Federal Budget blijkt dat de maatregelen die Santorum voorstelt de Amerikaanse federale overheid alleen maar dieper in de schulden zal steken. Rond 2021 zal het aantal schulden onder zijn Santorums toegenomen zijn met 4,3 biljoen dollar. Ook Harvard-econoom Jeffrey Liebman is kritisch: “een simpel rekensommetje laat zien hoe onrealistisch zijn plan zou zijn. Santorums plannen komen regelrecht uit een fantasieland.”

 

Wat houden die plannen dan precies in? Santorum hakt het liefst in de belastingtarieven voor bedrijven. De vennootschapsbelasting gaat terug naar maximaal 17 procent, met een korting van twintig procent voor bedrijven die aan onderzoek en innovatie doen. Het systeem van inkomstenbelastingen wordt vereenvoudigd naar twee tarieven (28 en 10 procent) De meest verregaande belastinghervorming geldt voor de industriële sector: als het aan Santorum ligt gaan die bedrijven helemaal geen belasting meer te betalen om zo hun concurrentiepositie weer te verstevigen.

 

Naast tax cuts is Santorum een uitgesproken voorstander van een kleine federale overheid. Het budget van de overheid mag niet meer dan achttien procent van het binnenlands product zijn. Hij heeft zelfs voorgesteld een amendement op de grondwet in te dienen om dit te waarborgen.

 

Santorum wil dat de overheid in vijf jaar tijd vijf biljoen dollar gaat bezuinigen. Die bezuinigingen komen vooral uit het versoberen van gezondheidsverzekeringen voor ouderen (Medicare) en lage inkomens (Medicaid), werkloosheidsuitkeringen en het voedselbonnenprogramma. De kinderbijslag vormt een opvallende uitzondering op de bezuinigingen: Santorum ziet die bijdrage het liefst verdrievoudigd worden.

 

De voormalig senator ziet een groot gevaar in Amerika’s afhankelijkheid van buitenlandse olie en gas en stelt voor de grote reserves in Alaska aan te boren. Hij is tevens fervent voorstander van de omstreden Keystone XL pijpleiding van Canada door Montana en South Dakota naar Nebraska. Bovendien moet het afgelopen zijn met alle landbouwsubsidies en moeten alle wetten die lidmaatschap van een vakbond voor bepaalde groepen verplicht stellen teruggedraaid worden.

 

Het is maar de vraag of het publiek in typische blue collar staten als Michigan warm loopt voor deze plannen. Voor Santorum is het dus te hopen dat het publieke debat zich zoveel mogelijk blijft richten op onderwerpen als de verplichte verkoop van anticonceptiepillen door apotheken. Een tegenvallend resultaat in Michigan kan zijn kansen op het presidentschap namelijk aanzienlijk verkleinen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.