Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum en Paul blijven strijden: delegate voor delegate

Matthijs Prinzen op 26 januari 2012 - Reageren

Het belooft een titanenstrijd tussen Newt Gingrich en Mitt Romney te worden in Florida. Elke peiling staan de kemphanen maar een paar procentpunten van elkaar verwijderd. Geen van beiden zal aanstaande dinsdag de gehoopte knock-out punch kunnen geven aan de tegenstander. Daardoor is het nu al zeker dat de strijd na de primary in de Sunshine State nog lang niet voorbij is.

 

Voor Rick Santorum en Ron Paul is het dus zaak zoveel mogelijk kiesmannen bij elkaar te rapen in de lange verkiezingsstrijd. Ze beschikken allebei over bescheiden middelen en zullen daarom erg zorgvuldig om moeten gaan met hun geld.

 

Een staat als Florida is voor de outsiders geen goede plek om een dure campagne te voeren. De zuidelijke staat kent een winner takes all voorverkiezing: de nummer twee krijgt, hoe klein ook het verschil met de nummer één, geen afgevaardigden toegekend. En nadat Florida de voorverkiezingen, tegen de wil van de nationale partijtop in opschoof naar 31 januari, mag de staat als straf nog maar de helft van het normale aantal kiesmannen afvaardigen.

 

Bovendien is Florida een grote staat met veel verschillende grote steden. Tv-spotjes moeten bijvoorbeeld bij tien verschillende lokale zenders worden ingekocht om alle inwoners te bereiken. Romney en Gingrich hebben een goed gevulde campagnekas en kunnen dit betalen, maar Paul en Santorum niet. Beide mannen stoppen voeren daarom nauwelijks campagne in Florida.

 

Paul zal geeneens in Florida zijn op de dag van de voorverkiezingen. Hij richt zijn pijlen liever op staten met een caucus,waarvan er in februari vier van zijn: Nevada, Maine, Colorado en Minnesota. Al met al kleine staten waar een kandidaat met een goede organisatie en trouwe aanhangers kans maakt op een goed resultaat. In Colorado zijn bijvoorbeeld 36 delegates te verdelen, in Minnesota 40.

 

De primaries in Michigan en Arizona hebben, om dezelfde reden als in Florida, dit jaar de helft minder kiesmannen te verdelen, en zijn daardoor minder interessant voor Ron Paul.

 

Ook Rick Santorum gokt op de voorverkiezingen van Colorado en Nevada, twee westelijke staten waar hij kan rekenen op een grote conservatieve aanhang. Zo heeft hij al de steun van de evangelische leider James Dobson, oprichter van de invloedrijke christelijke organisatie Focus on the Family. Dobson is een uitgesproken social conservative: een fervent tegenstander van abortus en het homohuwelijk, twee speerpunten van Santorum. De voormalig gouverneur van Pennsylvania zou, met behulp van de evangelische gemeenschap, zijn stunt in Iowa zomaar kunnen herhalen in Colorado.

 

In feite kopiëren Santorum en Paul de werkwijze waarmee Barack Obama in 2008 Hillary Clinton wist te verslaan. Terwijl zij zich richtte op grote staten en uiteindelijk meer stemmen kreeg dan haar tegenstander, wist Obama 54 procent van de delegates te winnen en daarmee de nominatie van de Democratische Partij te krijgen.

 

Want hoewel Santorum en Paul misschien weinig zicht hebben op de eindoverwinning kunnen beide mannen genoeg afgevaardigden op hun naam krijgen om voor veel spanning op het partijcongres in Tampa te zorgen. Als zij daar hun steun geven aan een andere kandidaat kan dan mogelijk beslissend zijn.

 

Op de lange termijn lijkt Romney toch, op organisatorisch gebied althans, de beste kans te hebben. Hij staat bij elke voorverkiezingen ingeschreven, in tegenstelling tot Gingrich die niet genoeg handtekeningen verzamelde om op het stembiljet in Virginia te komen en daarom in feite Romney de overwinning op een presenteerblaadje geeft.

 

Daarnaast beschikt hij over een goedgevulde kas en goedlopend team dat in elke staat wel campagne kan voeren. Zolang Romney in elke staat ongeveer een kwart van de stemmen krijgt pikt hij overal wat delegates op en sleept hij in de zomer de steun van de Republikeinse partij binnen.

 

Maar zover is het uiteraard nog lang niet, want een lange strijd betekent, zeker tijdens deze ongekende dirty elections, dat er nog veel met modder zal worden gegooid. Het is maar de vraag welke kandidaat na maanden van negatieve advertenties en keiharde kritiek nog ongeschonden overeind staat.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.