Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Santorum: beŽindigen campagne was kwestie van geld

Jan-Willem Kranendonk op 13 april 2012 - Reageren

Rick Santorum heeft de Republikeinse voorverkiezingsstrijd verlaten omdat hij een tekort aan geld had. Dat vertelde de voormalig presidentskandidaat gisteren in een interview met Tony Perkins, directeur van het conservatieve Family Research Council. Aanvankelijk leken de zorgen om de gezondheid van Santorum's dochter Bella de belangrijkste beweegreden te zijn om zijn campagne te beŽindigen. Duidelijk is dat andere factoren een grotere rol hebben gespeeld.

 

"Voor de eerste keer had de campagne een schuld", vertelde Santorum aan Perkins. In de week na Wisconsin had de campagne van de voormalige kandidaat haast geen geld binnengehaald, terwijl de geldbron zelf al een tijdje aan het opdrogen was. Doordat steeds meer mensen van mening waren dat Santorum Mitt Romney niet meer kon inhalen, waren supporters niet meer bereid om in zijn campagne te investeren. "Er werd meer aan me gevraagd wanneer ik de race zou verlaten, dan dat mensen 'hallo' tegen me zeiden."

 

Wisconsin werd door Santorum gezien als een 'must-win state', maar hij moest uiteindelijk de zege aan Romney laten. De staat was cruciaal om een goede prestatie te leveren in Pennsylvania, de thuisstaat van de voormalige Senator. Door het opdrogen van de inkomsten, kon Santorum haast geen reclametijd kopen. Romney had daarentegen al miljoenen klaarliggen om op het terrein van een tegenstander een nieuwe oorlog met campagnespotjes te beginnen. Uit de peilingen bleek dat Romney inmiddels op gelijke hoogte stond in Pennsylvania en een afgang lag voor Santorum in het verschiet. Die heeft hij voorkomen en met het oog op een eventuele kandidaatstelling in 2016 is dat zeer verstandig. Teveel gezichtsverlies zou voor de toekomst schadelijk zijn.

 

Onvermijdelijkheid van Romney's kandidatuur Naast het financiŽle probleem, was Santorum ook tot de conclusie gekomen dat het haast onmogelijk was om te voorkomen dat Romney 1144 delegates zou binnenhalen. Zeker nadat laatstgenoemde op 3 april haast alle gedelegeerden naar zich toetrok, werd dit een zeer lastige missie. Santorum wijt Romney's overwinning voor een groot deel aan de steun in de media. "Wat dat betreft geef ik gouverneur Romney mijn complimenten, hij wist effectiever zijn verhaal aan de media te verkopen dan wij."

 

Hoewel Santorum toegezegd heeft de uiteindelijk nominee te steunen, heeft hij voorlopig nog geen plannen bekend gemaakt om campagne te gaan voeren voor Romney. Wel zal hij de komende maanden conservatieve kandidaten in het land voorzien van zijn hulp. Wellicht laat hij de campagne voor Romney aan het gematigde establishment, dat in zijn ogen de verkeerde prioriteiten stelt. "Conservatieven moeten er aan wennen dat we het moeten doen met een kandidaat van het establishment zo lang we het idee dat een overwinning hetgeen dat telt is, vooropzetten, in plaats van de juiste ideeŽn vooropstellen en daar vervolgens de overwinning mee behalen."

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.