Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney's plan om het Amerikaanse onderwijs weer de nummer 1 te maken

Emile Kossen op 25 mei 2012 - Reageren

“Amerikaanse kinderen krijgen een derde wereld educatie.” “150 jaar geleden waren we nog pioniers in onderwijs, maar we zijn teruggevallen.” Romney’s opmerkingen over de staat van het Amerikaanse onderwijs waren niet mals afgelopen woensdag. Uiteraard wijst Romney Barack Obama aan als de schuldige van deze problemen. Is deze aanval gerechtvaardigd, en wat zet Romney er zelf precies tegenover?

 

Statistieken over de slechte schoolresultaten van Amerikaanse kinderen lijken steeds vaker langs te komen. Een aantal van de sentimenten: Ooit waren de Amerikaanse leerlingen zo goed in wiskunde, maar studenten uit landen als China scoren nu veel beter. Veel kinderen hebben zelfs nadat ze de basisschool hebben afgerond nog steeds serieuze problemen met lezen. Toch zijn dit geen nieuw fenomenen, en Romney’s claim dat de kwaliteit van het onderwijs de laatste jaren ineens hard achteruitgehold is, is dan ook niet geheel of feiten gebaseerd.

 

Eerder zou men de conclusie kunnen trekken dat de VS al gedurende 50 jaar middelmatig onderwijs biedt aan zijn inwoners. Dat Amerika gemiddeld presteert komt namelijk iedere keer terug in het Program for International Student Assessment, dat onderzoek doet naar internationale schoolresultaten. Dat het onderwijs in Amerika net zo slecht is als in derde wereld landen lijkt ook wat overdreven, aangezien het land 14e staat wat betreft lezen, en 17e wat betreft natuurkunde.

 

Toch moeten de problemen ook niet worden gebagatelliseerd, want vooral het verschil in kwaliteit tussen verschillende scholen is groot. Veel van de publieke scholen in de VS presteren matig: de gemiddelde leesvaardigheid van studenten op deze scholen is bijvoorbeeld net zo goed is die van kinderen uit landen als Servië en Chili. Op privéscholen zijn de studenten bijna net zo goed als studenten uit Shanghai, die de beste resultaten behaalden.

 

Amerika zou Amerika niet zijn als de inwoners niet altijd mikken op de nummer één positie, en daarom is er veel discussie gaande over verbeteringen in het onderwijs. Mitt Romney heeft zijn eigen plan deze week geïntroduceerd, en daarmee wil hij armere kinderen een mogelijkheid geven te kiezen voor een andere school dan die slecht presterende publieke scholen. In principe behelst het plan een subsidie voor de armere klassen in Amerika waarmee ze dan hun eigen school kunnen kiezen. Op het moment gaat het grootste deel van het beschikbare geld voor educatie direct naar de publieke scholen, maar dat wil Romney dus veranderen. Door het geld te geven aan ouders kunnen zij ervoor zorgen dat slecht onderwijs afgestraft wordt, door hun kinderen van die scholen af te halen. Falende scholen zullen dan hun beleid moeten veranderen, want anders riskeren ze hun bestaan. Een dergelijk plan is al uitgevoerd in Washington D.C., en de schoolresultaten waren positief. Ze lieten bijvoorbeeld zien dat de studenten op privéscholen met een voucher, net zo goed presteerden als de studenten zonder zo’n vouchersubsidie.

 

Toch zijn er ook flink wat mensen die de privéschoolvouchers geen goed plan vinden, omdat Romney volgens hen niet de verantwoordelijkheid neemt de falende scholen daadwerkelijk te helpen om beter te worden. Romney beargumenteerd dat die scholen zichzelf wel zullen verbeteren als de financiële druk wordt opgevoerd, maar aangezien de publieke scholen zelf geld moeten inleveren, zeggen lerarenbonden en progressieve organisaties bang te zijn dat de kwaliteit van het publieke onderwijs zal instorten. De vouchers kunnen dan misschien wel een selecte groep kinderen helpen beter onderwijs te krijgen, de kinderen die achterblijven zitten vast op een publieke school die moet bezuinigen.

 

Volgens de lerarenbonden moet het openbare onderwijs verbeterd worden door meer geld te investeren in leraren en educatietechnieken. Volgens Republikeinen zoals Romney moet er meer keuzevrijheid zijn, en de toegankelijkheid van privéscholen moeten worden verbeterd. Door het uitgeven van vouchers zou dat zeker lukken. Waar iedereen het over eens is, is dat de kwaliteit van het publiek onderwijs verbeterd moet worden. Het is echter de vraag of de keuzevrijheid die Romney voorstelt ook een positief effect zal hebben op de staat van publieke scholen. Romney kon daar vooralsnog geen bevredigend antwoord op bedenken. Zijn eerste uitspraken over educatie bevatte zeker een aantal interessante elementen en deze kunnen misschien een (broodnodige) discussie opwekken. Echter, voordat Mitt de discussie serieus aan kan gaan met Obama, moet hij wel zijn plannen wat verder uitwerken.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.