Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney wint met gemak in Wisconsin, Maryland en DC

Jan-Willem Kranendonk op 4 april 2012 - Reageren

Mitt Romney is vannacht de grote winnaar geworden van de voorverkiezingen in Wisconsin, Maryland en Washington DC. Beide staten én het District of Columbia kozen zijn zijde, zij het dat de verschillen nogal uiteen liepen. Rick Santorum werd tweede in Wisconsin en Maryland en deed in DC niet mee, waardoor Ron Paul die plek kon opeisen.

 

[table id=32 /]

 

Mitt Romney kan dus met een goed gevoel terugkijken op deze nacht. Naast het feit dat hij alledrie de staten won, haalde hij ook 85 delegates binnen, zo blijkt uit de telling van New York Times. Daarmee heeft hij nu meer dan de helft van de benodigde gedelegeerden aan zijn kant. Rick Santorum, Romney's belangrijkste rivaal, kreeg slechts zes delegates toebedeeld, Newt Gingrich en Ron Paul moesten het zonder stellen.

 

Hoewel de frontrunner nog altijd moeite heeft met het overtuigen van échte conservatieven, lijken zij inmiddels ook de hoop opgegeven te hebben dat Santorum de nominatie zal krijgen. In Wisconsin won Romney voor het eerst in een belangrijke staat ook onder de zeer conservatieve kiezers en Tea Partiers van Santorum. Ondanks dat het een zeer kleine overwinning was, duidt het er op dat de partij zich steeds meer achter Romney schaart.

 

Romney richtte zich in zijn speech dan ook alleen op president Obama. Wat hem betreft is de Republikeinse strijd over, iedereen weet dat hij de nominatie binnen zal halen en het is tijd dat de partij zich achter hem verenigt. Omdat Rick Santorum, Romney's enige serieuze tegenkandidaat, niet uit de race zal stappen voordat de mormoonse frontrunner 1144 delegates heeft binnengehaald, zullen de voorverkiezingen nog wel even doorgaan. Voor Romney is het zaak om bij de volgende voorverkiezingen op 24 april, wanneer onder andere Pennsylvania naar de stembus gaat, Santorum een pak slaag te geven in diens thuisstaat. Dan zal de druk op Santorum om uit de race te stappen fors toenemen.

 

Santorum: vizier op Pennsylvania en Texas Santorum gaf gisteren aan nog in de nominatie te geloven, zolang hij Pennsylvania en Texas maar wint. Hoewel hij in beide staten een goede kans heeft, zal hij daarmee de nominatie nog lang niet op zak hebben. Vannacht is in Wisconsin eens te meer bewezen dat het voor Santorum moeilijker wordt om in beslissende staten van Romney te winnen. Nu zelfs de belangrijkste kiezersgroepen uit zijn achterban verdeeld raken, wordt het voor de voormalig senator een moeilijke zaak. Doordat Romney ook nog eens een makkelijke overwinning boekte in Maryland en DC, is diens voorsprong qua delegates weer fors vergroot.

 

Sinds Santorums overwinningen in Alabama en Mississippi was volgens hem duidelijk dat er nog slechts twee serieuze kandidaten over waren gebleven: Romney en hijzelf. Daarna heeft de senator uit Pennsylvania nog maar één overwinning geboekt, in de zeer conservatieve staat Louisiana. Alle andere voorverkiezingen werden door Romney gewonnen.

 

Hoe Santorum in dit stadium van de race de kiezers aan zijn zijde kan krijgen weet niemand. Een grote blunder van Romney zou wellicht nog helpen, maar anders moet er een groot wonder gebeuren, wil Santorum nog een kans maken op de nominatie. Wisconsin werd wel omschreven als zijn laatste mogelijkheid om het tij te keren. Opnieuw moest Santorum echter de overwinning aan Romney laten, die daardoor steeds meer de onvermijdelijke nominee wordt. Bovendien krijgt laatstgenoemde steeds meer steun van kopstukken uit het establishment.

 

Gingrich en Paul: figuranten Newt Gingrich en Ron Paul doen voor spek en bonen mee. In geen enkele staat wisten zij meer dan 13 procent van de kiezers achter zich te krijgen en vooralsnog hebben zij vannacht geen enkele delegate binnengehaald. Dat Paul de tweede plaats behaalde in het District of Columbia, was enkel en alleen te danken aan het feit dat Santorum hier niet deelnam aan de voorverkiezingen.

 

Newt Gingrich liet na afloop van de voorverkiezingen weten door te vechten tot de partijconventie in Tampa. Daar zal hij de strijd toch echt moeten staken. Want op deze vergadering van partijbonzen en staatsafgevaardigden gaan de handen op elkaar voor de nominee. En zoals het zich nu laat aanzien, zal dat niet Newt Gingrich, maar Mitt Romney zijn.

 

Vannacht hield VerkiezingenVS.com een liveblog bij. U kunt dat hier teruglezen. Ook was onze adjunct-hoofdredacteur Michiel Klaassen op Radio 1 om te praten over Romney's leugentjes. Dat kunt u hier terugluisteren (vanaf 46:30)

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.