Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Romney wint Iowa, Perry gedesillusioneerd

Jan-Willem Kranendonk op 4 januari 2012 - Reageren

Na een spannende nacht heeft Mitt Romney de voorverkiezingen van Iowa gewonnen. Gedurende de nacht was het stuivertje wisselen met Rick Santorum om de eerste plaats, maar uiteindelijk wist Romney de winst met een miniem verschil van acht stemmen binnen te slepen.

 

Uitslag

 

  1. Mitt Romney: 30.015 stemmen (24.6 procent)
  2. Rick Santorum: 30.007 (24.5)
  3. Ron Paul: 26.219 (21.4)
  4. Newt Gingrich: 16.251 (13.3)
  5. Rick Perry: 12.604 (10.3)
  6. Michele Bachmann: 6.073 (5.0)
  7. Jon Huntsman: 745 (0.6)

Romney zet grote stap naar nominatie Met New Hampshire in het verschiet heeft de mormoon hier goede zaken gedaan. Belangrijke rivalen als Newt Gingrich en Rick Perry zijn op grote achterstand gezet en Santorum en Ron Paul moesten hem eveneens voorrang verlenen. Die laatste twee worden nu zijn uitdagers en iedereen weet haast zeker dat zij de nominatie niet binnen zullen halen. Daarom zal Romney uiterst tevreden zijn over het verloop van deze nacht.

 

Santorum doet mee Toch is het te vroeg om te zeggen dat Santorum helemaal geen tegenstand kan bieden. De oud-senator uit Pennsylvania is een vechter en zal alles op alles zetten om Romney de nominatie te onthouden. Doordat Michele Bachmann en Perry geen goede prestatie neer hebben gezet; zullen kiezers opnieuw Santorum bekijken als mogelijke kandidaat. Een goed resultaat in Iowa kan positieve invloed hebben.

 

Paul licht onder verwachting Ron Paul had stiekem wel op een top-2 plek gerekend en de laatste peilingen wezen daar ook op. In de entrance polls deed hij het goed en ook in het begin van de avond nam hij herhaaldelijk de koppositie in. Dat veranderde echter snel en uiteindelijk werd hij op een kleine afstand de nummer drie van de Iowa caucus. In zijn speech stelde hij echter blij te zijn met het resultaat en bombardeerde hij zichzelf tot één van de drie winnaars in Iowa.

 

Gingrich getergd Newt Gingrich was ontevreden over zijn vierde plaats in Iowa. In een reactie weet hij dit aan de negatieve spotjes die over hem gelanceerd waren en toonde hij strijdlust. In de debatten kan vooral Mitt Romney zich maar beter indekken, want Gingrich is van plan om er vol in te vliegen. Toch hoeft Gingrich niet geheel ontevreden te zijn: Rick Perry eindigde achter hem. En wellicht dat dat zijn grootste doel was hier in Iowa.

 

Perry heroverweegt campagne Rick Perry heeft alle campagneactiviteiten in South Carolina voor de komende dagen opgeschort. In tegenstelling tot eerdere berichten gaat hij terug naar Texas om daar na te denken of hij zijn campagne voort wil zetten. Uitsluitsel hierover volgt op z'n vroegst donderdag. Perry heeft naar verluidt nog genoeg geld in kas, maar het is de vraag of geld de oplossing is. In Iowa spendeerde hij meer dan vier miljoen aan schitterende reclamespotjes, om vervolgens op een teleurstellende vijfde plaats te eindigen.

 

Michele Bachmann wordt opgeroepen uit de race te stappen Bachmann is van plan om door te gaan. Dit is in haar ogen pas het eerste hoofdstuk in de race om uiteindelijk Obama te verslaan en er zullen er wat haar betreft nog vele volgen. Verschillende vooraanstaande republikeinen, waaronder Sarah Palin en conservatieve leider Bob Vanderplaats, alsmede haar voormalig campagnemananger Ed Rollins, hebben haar echter opgeroepen uit de race te stappen. Dat zal het vertrouwen in Bachmann niet sterken - en het vertrouwen was al niet hoog...

 

De echte winnaar De volger. Want het is een historische caucus geweest, die nog lang herinnerd zal worden. Nog nooit was de uitslag zo klein in een Republikeinse voorverkiezing. Degenen die een nachtje hebben doorgehaald, hoeven daar geen spijt van te hebben. Dit was namelijk een once-in-a-lifetime-caucus.

 

Later op de dag wordt er nog meer aandacht besteed aan de uitslagen van de Iowa caucuses. Volgende week, bij de New Hampshire primary, zullen we opnieuw een live-blog schrijven en analyses geven.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.