Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Republican National Committee beschuldigd van partijdigheid

Coen Nij Bijvank op 6 april 2012 - Reageren

Aanhangers van Rick Santorum en Newt Gingrich hebben het Republican National Committee (RNC) verweten Mitt Romney te bevoordelen ten nadele van de andere Republikeinse kandidaten. De RNC ontkent de beschuldigingen maar neemt ze “very seriously.”

 

Samenwerking RNC en Romney “Romney, the Republican National Committee, and Republican state parties just announced they'll begin raising money together.” Dat zei Obama’s campagneteam vanmiddag in zijn nieuwsbrief. En inderdaad, deze week maakte de RNC bekend dat ze hun fondsenwervingen in de aankomende weken zullen uitbreiden in samenwerking met Mitt Romney. Supporters van Gingrich en Santorum vinden dit onaanvaardbare partijdigheid. De RNC vindt echter dat het voor de kansen van Romney het beste is als ze nu al samen fondsen gaan werven. Hier hebben ze natuurlijk een punt; Romney lijkt immers de onvermijdelijke Republikeinse kandidaat.

 

Sommige primaries “met opzet” vervroegd Een ander verwijt van de Santorum en Gingrich aanhang is dat de RNC een aantal voorverkiezingen in pro-Romney staten vervroegd zou hebben. Op deze manier zou het er al vroeg in de race op lijken dat Romney de winnaar zou gaan worden. Zo zouden twijfelaars overgehaald kunnen worden naar het Romney kamp. Daarnaast werd de RNC ervan beschuldigd de voorverkiezingen in Florida met opzet doormiddel van een winner-takes-all systeem te laten beslissen. Romney - die in Florida ruim voor stond in de peilingen en er uiteindelijk won - kon dus alle gedelegeerden van deze grote staat naar zich toe trekken.

 

Hekel aan het establishment Een adviseur van Gingrich´ campagne zei een hekel te hebben aan het Republikeinse establishment dat al voordat de eerste voorverkiezing begon had uitgemaakt wie de uiteindelijke winnaar zou zijn: “the fact is that we’ve known all the way along in our campaign that we are faced with an establishment that has made their decision.” Gingrich zijn nieuwe strategie was om zich te gaan richten op de conventie deze zomer. Hier zou hij alsnog een kans kunnen maken op de Republikeinse nominatie als geen van de kandidaten het benodigde aantal gedelegeerden weet te halen. Aanhangers van Gingrich claimden dat de RNC nieuwe regels zou bedenken om te voorkomen dat Newt zoiets zou doen.

 

Schade aan RNC’s imago? Er is een grote kans dat er nu een beeld onder de Amerikaanse kiezers ontstaat dat de voorverkiezingen niet helemaal eerlijk verliepen. Dit kan schadelijk zijn voor de fondsenwervingen. Mensen zullen minder snel geneigd zijn te doneren aan een organisatie die niet eerlijk te werk gaat. Afgelopen jaar haalde de RNC maar liefst $110 miljoen op, wat voor het grootste deel aan Romney´s campagne zal worden besteed. Als de inkomsten echter terug gaan lopen, zal het grote bedrag niet genoeg zijn in de strijd tegen Obama. Verwacht wordt immers, dat Obama´s inkomsten de komende tijd snel toe zullen nemen als zijn campagne weer gaat lijken op die van 2008. Daar komt ook nog eens bij dat Romney´s eigen campagnekas bijna leeg is door de strijd tegen de andere Republikeinen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.