Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Polen en Kill Lists

Peter van de Kasteelen op 5 juni 2012 - Reageren

Deze week kwam Obama een keer negatief en een keer met gemengde gevoelens ontvangen in het nieuws met zijn buitenlandse politiek. Het eerste was een fout van zijn kant, een fout die hem zeker stemmen kan hebben gekost. De tweede instantie is ingewikkelder en gaat over de openbaring dat Obama zelf de zogenaamde ‘Kill Lists’, oftewel doodlijsten met verdachten van terrorisme in andere landen, goedkeurt en laat uitvoeren. Dit nieuws mag dan in het buitenland met zeer gemengde gevoelens zijn ontvangen, en vele negatieve reacties hebben opgeroepen, maar in het eigen land heeft het zijn kansen eerder vergroot dan verkleind.

 

Het Poolse incident had plaats op 29 mei toen president Obama postuum een ereonderscheiding uitreikte aan Poolse verzetsheld Jan Karski en daarbij de woorden ‘Polish death camp’ in de mond nam. Hij bedoelde hiermee de vernietigingskampen van de Nazi’s, waarvan het overgrote merendeel op bezette Poolse grond stond. De Polen reageerden furieus. Sinds lange tijd is het land namelijk bezig deze benaming, Poolse doodskampen dus, om te laten zetten in: Duitse doodskampen op bezet Pools gebied, of iets in die trant. Dit lobbieën heeft ervoor gezorgd dat de eerste term verdwenen is uit vele schoolboeken en ander referentiemateriaal in de hele wereld. Obama’s verspreking raakte dus een zeer gevoelige snaar en de Poolse premier eiste dan ook direct een verontschuldiging. In Obama’s achterhoofd moet hebben meegespeelt dat de Verenigde Staten een grote Poolse gemeenschap kent, deels geconcentreerd in belangrijke ‘swing states’ als Ohio. Hij heeft dus ook, schoorvoetend, zijn excuses gemaakt voor de verspreking.

 

Het tweede spraakmakende incident deze week was de openbaring van de ‘Kill Lists,’ zoals boven beschreven. Deze situatie heeft international meer voeten in de aarde dan het Poolse incident en zal ook niet zo snel weer vergeten zijn. Sinds enkele weken was Obama’s beleid aangaande terrorisme bestrijding sowieso al meer in opspraak gekomen, zo ook in Nederland. Twee weken geleden drukte de NRC haar eerste artikel af over de kwestie en sindsdien zijn er al meerdere verschenen. Het probleem zit in het feit dat Obama rechter en beul tegelijk speelt in zijn aanpak van terrorisme. Op zijn bureau verschijnen namen van verdachten van extremisme en terrorisme in het buitenland; deze namen gaan vervolgens op een doodlijst, waarna het vonnis met behulp van de zogenoemde ‘drones’, onbemande vliegtuigjes, wordt uitgevoerd.

 

Deze en andere (high tech warfare) praktijken worden beschreven in het boek ‘Confront and conceal: Obama’s Secret Wars and Surprising Use of American Power’ van David E. Sanger, dat heel recent verscheen. In het buitenland is veelal verbaast en onrustig gereageerd. Verbaast omdat men Obama nog steeds wilde zien als breuk met het verleden en als ‘good guy.’ Onrustig omdat dit betekent dat de Amerikaanse president wel heel veel macht bezit en vanuit zijn werkkamer over dood en leven in de hele wereld kan beslissen, zonder dat iemand hem kan tegenhouden. Veel mensen spreken ook hun afschuw uit omdat er bij de ‘drone attacks’ vaak veel onschuldige slachtoffers vallen. Landen als Pakistan zijn vooral boos dat de aanvallen onaangekondigd op hun grondgebied gebeuren.

 

Desalniettemin hoeven de openbaringen Obama’s kansen in eigen land helemaal niet te schaden. Sterker nog, waarschijnlijk gebeurt het tegenovergestelde. Veel Amerikanen zien dit eigen rechter spelen helemaal niet als een groot probleem, daar het een onderdeel is van hun eigen cultuur (superhelden, buurtwachters, lynchings). Daarnaast zorgt Obama er met zijn tactiek voor dat terroristen uit de weg worden geruimd zonder dat het Amerikaanse levens kost. Tot slot komt Obama over als een zelfverzekerd en sterk leider die weet wat hij doet en niet bang is om keuzes te maken om zijn land te beschermen. Dus als de Poolse gemeenschap met zijn excuses genoegen neemt hoeft dit helemaal geen slechte week te zijn geweest voor Obama.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.