Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Peiling: Obama op kop in swing states, Romney populairder bij independents

Jan-Willem Kranendonk op 17 juli 2012 - Reageren

Uit een nieuwe peiling van Purple Strategies blijkt dat Barack Obama een kleine voorsprong heeft in de belangrijke swing states. De president krijgt steun van 47 procent van de kiezers in deze staten, tegenover 45 procent voor Romney. Daarbij is opvallend dat de Republikein wel meer steun krijgt van onafhankelijke kiezers: 48 om 42 procent in het voordeel van Romney. Hieronder worden de belangrijkste statistieken voor u op een rij gezet.

 

Swing regions

Mitt Romney is nog druk bezig om een running mate te zoeken. Onder andere de naam van John Thune en Tim Pawlenty wordt momenteel genoemd, mede vanwege het feit dat beiden in het Heart Land mogelijk veel stemmen kunnen winnen. De vraag is echter of Romney het verschil met Obama in dit gebied 1-2-3 goed zal gaan maken. Gelukkig voor de Republikein heeft hij wel de leiding in twee andere gebieden: het zuiden en het westen. Desondanks is duidelijk dat er voor Romney nog veel werk aan de winkel is in de swing regions. Want zonder (een deel van) de Rust Belt is het voor hem haast onmogelijk om de strijd te winnen.

 

Vier belangrijke swing states

Naast de swing regions heeft Purple Strategies ook gepeild in vier afzonderlijke staten. In de meeste van deze staten heeft Obama een lichte voorsprong. Romney zal echter blij zijn met het feit dat hij op kop staat in Florida, zeker gezien het feit dat hij een grote voorsprong heeft onder de independents. Dat is ook het geval in Virginia en Colorado. Het verschil tussen Obama en Romney ontstaat vooral doordat in de swing states gemiddeld iets meer Democraten dan Republikeinen wonen. Romney heeft daarmee een natuurlijke achterstand op zijn tegenstrever.

 

Economie, vrouwen en opleiding

Economisch gezien hebben de kiezers in de swing states geen uitgesproken voorkeur voor Romney of Obama. Tussen de seksen is echter wťl een duidelijk verschil te zien. Al eerder in de campagne werd er gesproken over een 'vrouwenprobleem' voor Romney en ook uit deze peiling blijkt dat Obama stukken populairder is bij deze kiezersgroep: 52 om 41 procent. Romney's natuurlijke basis ligt bij de mannelijke kiezers, waar hij een voorsprong van 8 procentpunten heeft. Bovendien zijn de stemmers in het kamp van de Republikein lager opgeleid. Deze statistiek is niet verbazend. Al tijden is de Democratische kiezer hoger opgeleid - of, zoals Republikeinen het vaak framen: elitairder.

 

Wat zegt deze peiling?

Peilingen in swing states zijn wellicht de belangrijkste en interessantste peilingen. De verkiezingen worden immers niet beslist in Texas, CaliforniŽ of New York, maar in zo'n 10 tot 15 staten die regelmatig van voorkeur wisselen. Op deze staten wordt nu ingezoomd en het geeft een beter beeld dan nationale peilingen. Tegelijkertijd: Parijs mag wellicht naderen, maar Washington is nog ver. Er kan nog van alles veranderen en dat zal ook zeker gebeuren. Voor nu is het interessant, maar er zullen nog vele swing state polls volgen, en vermoedelijk met geheel andere uitslagen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.