Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Op weg naar Super Tuesday: Het belang van Ohio

Jan-Willem Kranendonk op 2 maart 2012 - Reageren

De Republikeinse nominatiestrijd lijkt zijn apotheose te naderen. Wint Mitt Romney op Super Tuesday de meerderheid van de delegates, dan heeft hij de kandidatuur zo goed als zeker binnen. Zo niet, dan wordt een brokered convention steeds waarschijnlijker. Kortom, Super Tuesday wordt beslissend - en de strijd verhevigt. Vooral één staat trekt de aandacht: Ohio. Wordt het Santorum, of trekt Romney opnieuw aan het langste eind?

 

Ohio: de belangrijkste staat? Vandaag verscheen er reeds een artikel op VerkiezingenVS waarin een nieuwe peiling van de verhoudingen in Ohio werd gepubliceerd. Inmiddels is er een tweede peiling gepubliceerd, ditmaal door Rasmussen Reports, die hetzelfde beeld laat zien: Santorum aan kop, Romney komt dichterbij.

 

Dat zal deels te maken hebben met de overwinning van Romney in Michigan en Arizona, waardoor hij wat momentum heeft gekregen. Bovendien heeft de mormoon zijn grote financiële kas weer aangewend om ook Ohio naar zich toe te trekken. In totaal is er al meer dan zes miljoen dollar uitgegeven in de staat, waarvan ongeveer tweederde door de campagne van Romney en supporterende Super PAC's. Kortom: de kandidaat met de meeste financiële middelen maakt de grootste kans op de overwinning. What's new?

 

Ohio wordt bijzonder belangrijk. Het is één van de grotere staten waar op Super Tuesday gestemd zal worden en bovendien de enige swing state die naar de stembus gaat. Chris Cillizza van The Washington Post gaat er zelfs vanuit dat de race over is als Romney Ohio weet te winnen. Daarom staat the Buckeye State met stip op één in zijn rangorde van Super Tuesday-staten.

 

Georgia: Gingrich verplicht zichzelf te winnen Newt Gingrich zet, zoals bekend, aanstaande dinsdag alles op Georgia. De zuidelijke staat, die hij vertegenwoordigde tijdens zijn periode als Afgevaardigde, is de grootste staat waar op Super Tuesday gestemd wordt en dus een mogelijkheid voor Gingrich om een aansprekende zege te boeken.

 

Gezien zijn verleden in deze staat, is Gingrich verplicht hier te winnen. Dat vindt hij zelf ook. Tijdens een bijkomst stelde de kandidaat dat "hij moest winnen in Georgia als hij geloofwaardig wilde blijven in deze race."

 

Vooralsnog staat Gingrich er goed voor en kan hij dergelijke uitspraken doen. In een recente peiling van Rasmussen Reports komt hij als nummer één uit de bus, met een grote voorsprong op Mitt Romney en Rick Santorum. Maar mocht het tij dit weekend keren en Gingrich een onverwachte nederlaag lijden in Georgia, dan heeft hij zichzelf met deze uitspraak zo goed als zeker uitgeschakeld.

 

Washington: de tussenstop Morgennacht is er nog één caucus voordat het echte geweld losbarst. In de staat Washington vechten opnieuw Mitt Romney en Rick Santorum om de winst. Volgens een peiling van Public Policy Polling staat Romney momenteel met 37 procent aan kop, tegenover 32 voor Santorum.De koploper kreeg vandaag bovendien de steun van The Seattle Times, een grote krant in de staat.

 

Ron Paul (16 procent) en Newt Gingrich (13 procent) komen er opnieuw niet aan te pas, hoewel Paul er allicht enkele delegates uit zal weten te slepen. Zijn supporters sluiten een overwinning overigens nog steeds niet uit, áls de regels maar gehanteerd worden. Maar er moet een wonder gebeuren wil Ron Paul de zege binnenhalen. Een achterstand van 21 procent is immers niet zomaar goed gemaakt. Of zouden de peilingen er deze keer faliekant naast zitten? Het valt te betwijfelen.

 

In de nacht van dinsdag op woensdag is er een liveblog op VerkiezingenVS.com, waarbij we verslag doen van nieuws, achtergronden en uitslagen van de verkiezingsnacht.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.