Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Op naar een Brokered Convention?

Emile Kossen op 29 maart 2012 - Reageren

Newt Gingrich maakte gisteren bekend zijn campagnestrategie opnieuw aan te passen. De meeste analisten hadden eigenlijk verwacht dat Newt de handdoek in de ring zou gooien, maar hij besliste tot het stevig verkleinen van zijn campagneteam. Gingrich is er namelijk nog steeds heilig van overtuigd dat Romney niet aan een meerderheid van de Republikeinse gedelegeerden gaat komen. Is deze gedachte terecht, en zo ja: wat gaat een zogenaamde brokered convention dan opleveren?

 

Op het moment zijn er 1031 delegates verdeelt, en zijn er nog 1257 te behalen. Dit is de huidige situatie: Mitt Romney 568 delegates Rick Santorum 273 Newt Gingrich 135 Ron Paul 50

 

Romney staat dus op een mooie voorsprong, maar het magische getal van 1144 is nog niet echt binnen handbereik. Dit getal is precies de helft van het totaal aantal gedelegeerden. Als hij dit aantal behaald, betekent dit simpel genoeg dat Romney’s delegates hem op de conventie in Tampa zullen benoemen tot de Republikeinse verkiezingskandidaat.

 

Gingrich’s campagne denkt dat Romney niet de 1144 delegates gaat halen, en dat een gezamenlijke anti-Romney coalitie ervoor kan zorgen dat Romney de nominatie alsnog misloopt. Stel nou dat het 2e deel van de voorverkiezingenrace exact zo loopt als het eerste deel, dan zou het er inderdaad om spannen of Romney een meerderheid gaat halen.

 

Toch is het vergelijken van het eerste deel van de race met het tweede eigenlijk onmogelijk. Je kan niet eens twee staten goed met elkaar vergelijken, dit in verband met de verschillende regels rondom de voorverkiezingen. Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen Winner Takes All-staten, staten waar een proportioneel stelsel wordt toegepast om delegates te verdelen, en staten die een soort van combinatie van deze twee systemen toepassen.

 

Wel is het duidelijk dat er gedurende de eerste voorverkiezingen een stuk meer kandidaten in de race waren, waardoor de stemmen veel meer verdeeld waren. Op dit moment gaan juist veruit de meeste stemmen naar enkel twee man: Romney en Santorum, wat in het voordeel is van de eerstgenoemde. Verder zijn de meeste zuidelijke staten al naar de stembus geweest, terwijl een flink aantal noordwestelijke staten nog aan de beurt moeten komen. Ook dit zal Romney, theoretisch gezien, goed uitkomen.

 

Gingrich’s tactiek is er op gebaseerd dat de tegenstanders van Romney gezamenlijk een meerderheid zullen behalen, waardoor Romney de nominatie misloopt. Het gevolg zou dan een brokered convention zijn, wat inhoudt dat de kandidaten gedurende de conventie individueel de mogelijkheid krijgen de aanwezige delegates te overtuigen om op hun te stemmen, en zo alsnog een meerderheid te behalen. Vooral door middel van zijn speech en debat kwaliteiten denkt Gingrich de delegates op de conventie te kunnen overtuigen.

 

De laatste keer dat de voorverkiezingen uitliepen op een brokered convention was in 1984, toen Democratische kandidaat Walter Mondale 40 delegates te kort kwam voor een meerderheid. Gelukkig voor hem besloot zijn belangrijkste tegenstander Gary Hart hem te steunen, al was dat wel in ruil voor de rol van Vicepresident. Mocht er zo’n conventie komen, dan zou er iets soortgelijks kunnen gebeuren met Rick Santorum, die onlangs al opmerkingen maakte over de rol van vicepresident in een Romney-kabinet.

 

Men verwachtte dat Gingrich de campagne zou stopzetten, en dat is niet voor niets. De kans dat er een brokered convention komt, is al niet groot. Het is een vaak terugkomende term gedurende de voorverkiezingen, zo werd bijvoorbeeld in 2008 ook gespeculeerd over een brokered convention omdat zowel Hilary Clinton als Barack Obama niet aan een meerderheid zou kunnen komen. De kans dat Gingrich gedurende zo'n conventie opeens zou worden verkozen tot de Republikeinse kandidaat, en niet Romney, of Santorum, die is daadwerkelijk nihil te noemen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.