Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Occupy Wall Street en het gevaar van de outsider

5 op 21 november 2011 - Reageren

Occupy Wall Street: ruim baan voor bankiers.

Vorige week werd Zuccotti Park, de bakermat van Occupy Wall Street, onder lichte dwang ontruimd door de politie. Enige schermutselingen en arrestaties volgden. Een tegenslag voor de demonstranten, die direct duidelijk maakten dat dit niet het einde van de protesten was en die hun toevlucht zochten in kerken en wijkgebouwen in de buurt. Een overwinning voor Wall Street en de Republikeinen, die er alles aan hebben gedaan om OWS te bestrijden, tot aan een duurbetaalde smeercampagne toe.

 

De ontruiming, waartoe de — onafhankelijke — New Yorkse burgmeester Michael Bloomberg besloot, was ook een moeilijk moment voor Obama. Hij is bij de verkiezingen afhankelijk van kiezers die met OWS sympathiseren, maar ook van Wall Street zelf. Vorige week kondigde team Obama aan dat ze meer dan $ 750 miljoen bijeen willen brengen voor de herverkiezingscampagne, en dat geld zal niet alleen van de occupiers komen. Bovendien geeft steun aan OWS de Republikeinen gelegenheid om Obama af te schilderen als een gevaarlijke revolutionair die het land kapot wil maken. Hij houdt dus wat afstand.

 

Er is tot nu toe maar één presidentskandidaat die zich vierkant achter OWS schaart: Stewart Alexander. Hij is nominee voor de Socialist Party USA, qua standpunten vergelijkbaar met de Nederlandse SP. Alexander, een rasechte blue collar worker uit Californië, kondigde in oktober aan dat hij een OWS Council wil oprichten om het protest tegen de banken te versterken. Alexander hoopt en verwacht dat de beweging ook na de presidentsverkiezingen zal blijven voortbestaan. Die hoop lijkt bewaarheid te worden: de beweging breidt zich uit, zij het vooral via universiteitscampussen.

 

OWS is als 'arbeidersrevolutie' voor Alexander van groter belang dan de presidentsverkiezingen. Hij zal als presidentskandidaat van de SP USA maar in enkele staten kunnen meedoen en op een paar duizend stemmen blijven steken. Zo verging het ook zijn voorganger in 2008, met wie hij als running mate campagne voerde. Alexander heeft dan ook — tevergeefs — geprobeerd in aanmerking te komen voor de nominatie voor de Green Party. Daar zijn op dit moment twee kandidaten voor de nominatie: Kent Mesplay en Jill Stein.

 

Stein is evenals Alexander een voorstander van OWS; ze veroordeelde deze week in scherpe bewoordingen het politieoptreden tegen de demonstranten. De Green Party is bekender dan de SP USA en spreekt bij presidentsverkiezingen dus meer kiezers aan. In 2000 wist Ralph Nader namens de partij 2,75% van de stemmen te halen. Dat lijkt nog weinig, en dat is het ook. Maar het bleek ruim voldoende om Gore de verkiezingen te laten verliezen van Bush met een verschil van 537 stemmen.

 

De marges zijn soms smal; misschien telt ook in 2012 elke stem. Het bleef dus nog lang onrustig rond Wall Street...

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.