Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Na Spelen duidelijkheid vicepresidentskandidaat Romney

Hoofdredactie op 19 juli 2012 - Reageren

Mitt Romney gaat na de Olympische Spelen in Londen bekend maken wie zijn running mate wordt. Dat zeggen bronnen nauw betrokken bij Romneys campagneteam tegen dagblad New York Daily News. De keuze voor zijn vicepresident valt daarmee ongeveer twee weken voor de Republikeinse conventie in Florida waar Romney officieel genomineerd wordt als kandidaat voor het Witte Huis.

 

Aandacht

De vicepresident kan in een campagne een grote verandering teweeg brengen. Toen Republikein John McCain vier jaar geleden zijn keuze bekend maakte, domineerde dat lange tijd het nieuws. Het bijzondere karakter van Sarah Palin kreeg alle aandacht.

 

Omdat Romney afgelopen tijd herhaaldelijk en succesvol wordt aangevallen door president Obama, ging het gerucht dat deze week al een running mate naar voren zou worden geroepen om de negatieve aandacht af te zwakken.

 

Belangrijke keus Hoewel zo'n belangrijke keuze veel media-aandacht opeist, zijn er weinig kiezers die de vicepresident een overheersende rol laten spelen in het stemhokje. In een recente peiling kwam naar voren dat 25 procent van de stemmers de vicepresident hoog in zijn afweging meeneemt. De helft houdt het enigszins in het achterhoofd.

 

De vicepresident neemt het stokje over van de president wanneer die zijn functie niet meer kan uitoefenen. De beslissing voor die functie wordt dus niet lichtvoetig genomen. In het Romney-kamp zijn mogelijke kandidaten grondig geanalyseerd. De New York Times schrijft dat videobeelden van hun optredens in nieuwsshows, debatten en speeches worden bekeken om te zien hoe iemand zijn verhaal houdt en kan omgaan met teleurstellingen of een rumoerig publiek.

 

Onder de loep

Romney liet iedere running mate die hij allicht op het oog had een uitgebreide vragenlijst invullen. Tachtig vragen over hun financiŽle situatie, politieke standpunten of persoonlijke aangelegenheden. Eťn vraag was: "Bent u ooit vreemd gegaan."

 

Dit grondige onderzoek is gebruikelijk en niet zonder reden. Amerikaanse media zullen net zo diepgaand te werk gaan om vuile was buiten te hangen. Romney heeft zelf een dergelijk proces ondergaan toen hij een mogelijke running mate voor John McCain was. Hij heeft toen 23 jaar aan belastingteruggaven openbaar gemaakt aan het campagneteam van McCain. Als presidentskandidaat maakt hij nu echter twee jaar openbaar.

 

Favorieten

Eerdere favorieten als Jeb Bush en Marco Rubio hebben verklaard niet geÔnteresseerd te zijn in het vicepresidentschap. In de wandelgangen wordt nu gesproken over Tim Pawlenty, oud gouverneur en was afgelopen jaar ook kort in de verkiezingsrace. Rob Portman, een senator uit Ohio is tevens een populaire naam. Ook genoemd, maar minder waarschijnlijk zijn Bobby Jindal, gouverneur van Louisiana, senatoren Kelly Ayotte en John Thune en het fiscale talent van de partij: Paul Ryan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.