Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Met het hoofd of met het hart

Marco van den Doel op 3 april 2012 - Reageren

Het staat eigenlijk wel vast dat Mitt Romney de nominatie van de Republikeinse partij zal winnen en het in november mag opnemen tegen president Obama. Maar ondanks dat Romney zo ver voor ligt qua gedelegeerden, stoppen de andere kandidaten, Rick Santorum, Newt Gingrich en Ron Paul, niet met hun campagne. Zij zien kennelijk nog genoeg perspectief om gedelegeerden te winnen.

 

In een verkiezingsjaar zijn na de eerste voorverkiezingen doorgaans nog twee kandidaten over en na Super Tuesday is de presidentskandidaat wel bekend. Maar waarom heeft Mitt Romney dan nog niet het benodigde aantal gedelegeerden? Dat ligt voor een deel aan hemzelf, maar voor het grootste deel aan de kiezers in de verschillende staten.

 

Kiezers stemmen met hun hoofd of met hun hart. De kiezer maakt bij de keuze van een kandidaat een aantal overwegingen. Hij kiest meestal voor de kandidaat die het dichtst bij zijn overtuigingen en ideeŽn staat. Alle Republikeinse kandidaten willen een kleinere overheid en lagere belastingen. Op deze onderwerpen verschillen de kandidaten niet veel van elkaar. Wel onderscheidt Rick Santorum zich op onderwerpen als abortus, het homohuwelijk en religie. Hij krijgt veel steun van mensen die stemmen op basis van gedeelde overtuigingen en waarden op deze themaís, mensen die stemmen met hun hart.

 

Maar er zijn ook genoeg kiezers die hun ideeŽn en overtuigingen bij een kandidaat terug zien, maar toch op een andere kandidaat stemmen. Ze maken uiteindelijk een andere keuze, omdat ze verwachten dat hun kandidaat weinig of geen kans heeft om de nominatie te winnen en/of de zittende president te verslaan. Mensen die op een kandidaat stemmen die wellicht niet op alle onderwerpen hetzelfde standpunt inneemt, kijken in hun overweging naar electability: de verkiesbaarheid van een kandidaat. Heeft deze kandidaat een serieuze kans om in het Witte Huis te komen? Deze kiezers stemmen met hun hoofd.

 

Omdat er veel mensen met hun hart of met hun hoofd stemmen zien alle kandidaten kans om kiezers aan zich te binden. Als alle kiezers met hun hoofd hadden gestemd, dan had Mitt Romney waarschijnlijk nu het benodigde gedelegeerden gehad en de Republikeinse nominatie binnengesleept. Omdat Romney ver voor ligt in gedelegeerden op zijn voornaamste concurrent, Rick Santorum, kan hieruit worden geconcludeerd dat de meeste kiezers de voormalige gouverneur van Massachusetts beschouwen als de beste kandidaat om het tegen president Obama op te nemen.

 

Maar Romney heeft nog niet de benodigde 1144 gedelegeerden. Dat kiezers vaak met hun hart stemmen was goed te zien in de zuidelijke staten Mississippi en Alabama. In deze staten wonen veel mensen die erg conservatief en religieus zijn. Mitt Romney had twee keer zoveel gedelegeerden als Rick Santorum en in het kader van de verkiesbaarheid zouden de kiezers eigenlijk op Romney moeten stemmen, maar Santorum won de staten. Ook in de staten Ohio en Michigan gingen Romney en Santorum nek aan nek. In deze staten stemden sommige kiezers met hun hoofd en andere kiezers met hun hart.

 

Santorum, Gingrich en Paul weten dat ze Romney niet meer kunnen inhalen, maar weten dat ze in verschillende staten aanhang hebben en dat daar (conservatieve) kiezers zitten die Romney veel te gematigd vinden. Zo kunnen zij toch nog kiezers aan zich binden en hun boodschap verkondigden. Voor Romney is dit lastig, omdat hij geld moet blijven uitgeven om zijn rivalen ruim voor te blijven.

 

Ook in november kan Romney nog last krijgen van het feit dat kiezers met hun hoofd of hart stemmen. De meeste kiezers die eerder op Santorum of Gingrich stemden zullen dan wel hun stem aan hem geven. Het gevaar is echter aanwezig dat de zeer conservatieve kiezers die echt niets zien in de voormalige gouverneur van Massachusetts, niet op hem stemmen en op 6 november thuisblijven. Om dit te voorkomen moet Romney proberen om hun harten te veroveren. Of dat gaat lukken, is afwachten.

 

Marco van den Doel is Amerika-watcher, is auteur van het boek ďBarack Obama: Hoop en Verandering?Ē en publiceert over de Amerikaanse politiek op zijn weblog http://focusonamerica.wordpress.com en is op Twitter te volgen via @focusonamerica.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.