Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Marco Rubio: de Republikeinse verlosser?

Coen Nij Bijvank op 22 februari 2012 - Reageren

peilingen spreken boekdelen: er is nog lang geen duidelijkheid over wie de Republikeinse voorverkiezingen zal winnen. De zeer evangelische conservatief Rick Santorum en de meer gematigde Mitt Romney blijven in een zware tweestrijd verwikkeld. Als er voor geen van beiden in de aankomende primaries een duidelijke voorsprong ontstaat, zou het kunnen dat een nieuwe kandidaat zich in de race gaat mengen. Marco Rubio, senator uit Florida, lijkt hiervoor uiterst geschikt.

 

Republikeinen zijn verdeeld Momenteel is er geen enkele kandidaat waar alle Republikeinen goed mee kunnen leven. Ron Paul is te oud en vrijzinnig, Newt Gingrich heeft een verleden met te veel schandalen, Rick Santorum is een tikkeltje té conservatief, en Mitt Romney’s zakelijke imago laat de Republikeinse harten ook niet sneller kloppen. Momenteel hebben Santorum en Romney veruit de meeste aanhang, maar het lijkt er niet op dat een van deze twee snel een doorslaggevende voorsprong op de ander zal nemen.

 

Brokered convention Als geen van de kandidaten uiteindelijk genoeg kiesmannen naar zich toe weet te trekken (wat ze doen door zoveel mogelijk stemmen bij de voorverkiezingen te vergaren) om de Republikeinse kandidatuur te bemachtigen, kan het uitlopen op een brokered convention. Bij zo’n conventie wordt doormiddel van achterkamertjespolitiek en smerige deals een winnaar aangewezen door de kiesmannen, die dan geen rekening meer hoeven te houden met het aantal stemmen dat de kandidaten kregen bij de voorverkiezingen. Ook kan elke Republikein die wil, zich bij deze conventie alsnog als kandidaat aanmelden. Het hoeft natuurlijk niet op zo’n ondemocratische situatie uit te lopen. Misschien neemt Romney of Santorum in de komende weken alsnog een voorsprong.

 

Een nieuwe kandidaat Wat in de aankomende tijd ook nog zou kunnen gebeuren, is dat een andere Republikein zich in de race mengt. Het lijkt misschien laat voor een nieuwe aanmelding, maar besef dat nog maar een klein deel van de kiesmannen is verdeeld. Iemand die goed ligt bij de Republikeinse achterban en de stemmers weet te motiveren, kan nog een goede kans op de nominatie maken .

 

Drie mogelijkheden Chris Christie, Jeb Bush, en bovenal Marco Rubio worden vaak genoemd als mogelijke nieuwe kandidaat. Chris Christie, huidig gouverneur van New Jersey, is bijvoorbeeld een Republikein die in alle geledingen van de partij aanhang heeft. Hij is conservatief, maar door zijn sterke debatoptredens trekt hij ook kiezers uit andere delen van de partij aan. Ondanks dat hij heeft aangegeven niet mee te willen doen aan de race en zich achter Mitt Romney heeft geschaard, kan hij altijd nog besluiten in te stappen nu de partij zo verdeeld is.

 

Naast de naam van Christie valt in dit verband ook vaak die van Jeb Bush. De conservatief is oud-gouverneur van Florida en dus in staat om deze belangrijke swing-state binnen te halen. Met de steun van de partijleiding kan hij de gematigde vleugel van de partij aan zijn zijde krijgen en tegelijk met zijn conservatieve achtergrond Newt Gingrich en Rick Santorum van een deel van hun achterban beroven. Problematisch voor Jeb is echter dat zijn oudere broer, voormalig president George W. Bush, nog immer impopulair is in het land. Wellicht is het daarom voor hem beter te wachten tot 2016.

 

Marco Rubio De ideale kandidaat lijkt Marco Rubio, senator uit Florida. Hij is, zoals Victor van der Sterren reeds aangaf, populair bij vrijwel alle Republikeinen. Eerder werd hij al genoemd als mogelijke Runner-up voor een van de kandidaten. Men vroeg zich dan ook af waarom hij zich zelf niet in de Republikeinse voorverkiezingen mengde. Een mogelijke verklaring daarvoor is dat felle debatten en gemene campagnespotjes zijn onbevlekte imago aan kunnen tasten. Als hij later instapt kan hij als populaire politicus boven de partij staan en veel stemmen naar zich toe trekken. Of misschien gokt hij op een brokered convention, waarbij hij als dark horse de gehele campagnestrijd kan ontwijken. De kans is groot dat de meeste kiesmannen hem als het beste alternatief zien, waardoor hij bij zo’n conventie gebeiteld zit.

 

CPAC Vorige week werd Rubio’s populariteit nog maar eens verduidelijkt. Bij de Conservative Political Action Conference (CPAC) afgelopen donderdag, hield Rubio een speech die zeer goed ontvangen werd. De man die hem introduceerde durfde zelfs te zeggen dat Rubio ooit president zal worden: “I know I’ll be visiting him at 1600 Pennsylvania Avenue (adres van het Witte Huis, red.) some day.”

 

Rubio’s Cubaanse ouders In zijn speech sprak Rubio over de onderwerpen die Republikeinen momenteel het meeste bezig houden. De discussie over immigratiewetgeving sloeg hij echter over. Dat kan te maken hebben met zijn afkomst. Rubio’s ouders zijn namelijk geboren Cubanen. Dit maakt hem populair bij Cubaanse stemmers (waardoor hij dan ook zeer populair is in Florida, waar veel Cubaanse immigranten wonen) en ook bij andere groepen Latino’s. Het maakt hem echter ook weer minder populair bij sommige Republikeinse kiesmannen, aangezien veel conservatieven niet graag politici van buitenlandse afkomst in hoge posities zien.

 

Het is de vraag in hoeverre Rubio’s afkomst hem parten kan gaan spelen bij de keuze die de kiesmannen bij een eventuele brokered convention gaan maken. Eerst maar eens kijken of een nieuwe kandidaat überhaupt nodig is. Mocht de verdeeldheid binnen de Republikeinse partij echter voortzetten, kan het best zijn dat Rubio de verlossing voor de Republikeinen gaat worden.

 

Dit stuk is aangepast omdat er teveel overeenkomst was met een reeds eerder gepubliceerd artikel, geschreven door Victor van der Sterren.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.