Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Louisiana, Romneys kans in het zuiden van de VS

Laura Schabbing op 23 maart 2012 - Reageren

Aankomende zaterdag zijn er weer voorverkiezingen, ditmaal in Louisiana. Louisiana is een typische zuidelijke staat, en dat is geen goed nieuws voor Mitt Romney. Hij heeft het tot nu toe namelijk nog helemaal niet goed gedaan in dat gebied. Van de zes zuidelijke staten die al een verkiezing hebben gehouden, heeft hij er geen één gewonnen. De peilingen geven aan dat Rick Santorum de grootste kans maakt de overwinning te behalen in Louisiana, Romney staat op de tweede plaats. Toch is er nog een klein beetje hoop voor Romney om Santorum te verslaan.

 

Een reden daarvoor is het altijd belangrijke religieuze aspect. In Louisiana wonen relatief minder evangelicale protestanten dan in andere zuidelijke staten. Romney, als mormoon, had het vaak moeilijk met deze stemmers omdat zij zijn religie afkeurden. In plaats van protestanten wonen er veel katholieken in Louisiana, een groep waarbij Romney het juist wel goed doet. Romney's directe concurrent, Santorum, is zelf ook katholiek, maar zijn geloofsgenoten moeten niet zo veel van hem hebben. Dit geeft Romney net een beetje extra voordeel in Louisiana.

 

Ook kan Romney kan nog wat hulp van zijn tegenstander, Newt Gingrich, verwachten. Gingrich is redelijk populair in het zuiden, en als hij veel conservatieve stemmen weet weg te trekken van Santorum, dan blijft er relatief meer over voor Romney. Dit heeft hem in het verleden ook al geholpen: hij staat nu voor in de peiling. Romney komt daardoor over als een sterke kandidaat die kans maakt tegen Obama, en dat kan mensen aansporen op hem te stemmen.

 

Er is nog iets bijzonders met Louisiana aan de hand dat Romney misschien helpt: vergeleken met andere zuidelijke staten heeft Louisiana meer stedelijke gebieden. Amerikanen die op het platteland wonen zijn over het algemeen conservatiever, en zullen dus voor een kandidaat als Santorum of Gingrich kiezen. Dit was te zien in de andere zuidelijke staten, maar in Louisiana ligt het dus anders. Omdat het merendeel van de stemmers uit de stad of een buitenwijk komen, zal Romney een grotere kans hebben. Deze mensen zullen ook eerder bereid zijn om Romney te steunen als ze denken dat hij Obama kan verslaan.

 

De demografie van Louisiana speelt nog een andere rol. Inwoners van Louisiana die in het noorden of het oosten van de staat wonen, zijn misschien ook meer geneigd om op Romney te stemmen. Dit deel van de staat grenst voor een deel aan Mississippi, waar Romney ook veel stemmen kreeg. Die stemmen kreeg hij vooral in het gebied van Mississippi dat aan Louisiana grenst. De kans bestaat dus dat mensen in dat grensgebied in Louisiana ook om hem zullen stemmen.

 

Voor Romney kan Louisiana dus heel belangrijk worden. Verliest hij, dan zullen de inwoners van andere zuidelijke staten niet veel vertrouwen meer in hem hebben. Het zal dan voor Santorum, die tot nu toe de meeste zuidelijke staten won, makkelijk zijn daar gebruik van de maken. Zo kan Santorum het de gedoodverfde favoriet nog knap lastig maken.

 

Weet hij echter te winnen, dan maakt hij ook meer kans in staten zoals Arkansas en Kentucky, en - heel belangrijk - Texas. Als Romney de overwinning behaald in Louisiana dan laat hij zien dat hij in elke staat een winstkans heeft, zelfs in het diepe zuiden van Amerika.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.