Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Lange, erg lange voorverkiezingen: in het voordeel of nadeel van Romney?

Emile Kossen op 5 april 2012 - Reageren

In een recente peiling van NBC News/Wall Street Journal werd duidelijk dat veruit de meeste mensen negatieve termen gebruiken om de huidige voorverkiezingen te beschrijven. Woorden als teleurstellend, deprimerend en “een keuze tussen twee kwaden” kwamen voorbij. De gehele cyclus miste spanning en had vooral een overvloed aan zwakke kandidaten. Veel analisten, journalisten en andere 'experts' menen dan ook dat deze lange aanloop naar de algemene presidentsverkiezingen de Republikeinse partij enkel schaadt. De gedoodverfde winnaar Mitt Romney zou daardoor ook worden benadeeld als hij het op gaat nemen tegen Obama. Maar is dat wel het geval?

 

De alomtegenwoordige beelden van Republikeinse kandidaten die elkaar het vuur aan de schenen leggen worden vaak als een negatieve zaak beoordeeld. Toch zal Romney redelijk ongeschonden uit deze strijd tevoorschijn komen, aangezien zijn campagne de dirty tricks grotendeels achterwege laat en de pijlen vooral richt op de zittende President. Kandidaten als Rick Santorum en Newt Gingrich proberen door hoog van de toren te blazen aandacht te krijgen, maar de gemiddelde Amerikaanse kiezer zal zich niet direct aangetrokken voelen tot dit populisme. Misschien gebeurt wel het omgekeerde: elke 'overdreven uitval' van Santorum of Gingrich kan Romney’s geloofwaardigheid als gematigde politicus juist vergroten.

 

Ondanks het feit dat de huidige voorverkiezingenrace dan wel misschien wat saai en langdurig is, geeft mainstream media er wel ongelofelijk veel aandacht aan. Het is een cliché, maar daarom niet minder waar: all publicity is good publicity. Romney hoeft bij wijze van spreken maar te lachen in het openbaar - en het is voorpagina nieuws. Dit zorgde er ook voor dat afgelopen maanden een grote stroom met ‘controverses’ de wereld in is gebracht via TV, Twitter, Facebook, etc..

 

Denk bijvoorbeeld aan de “Etch A Sketch” episode van een paar weken geleden. Het is een dag zonder veel groot nieuws, in de aanloop naar de voorverkiezingen in Louisiana. Dat wil zeggen, totdat een medewerker van de Romney-campagne een onhandige uitspraak doet over het totaal omgooien van de campagne als de voorverkiezingen over zijn. Alle 24/7 nieuws kanalen, alsmede alle zichzelf respecterende nieuwswebsites hielden er niet over op: hoe had dit kunnen gebeuren?

 

De andere Republikeinse kandidaten stonden te trappelen om Romney een verbaal pak slaag te geven, wat dan uiteraard weer live werd uitgezonden. De uiteindelijke impact: 18 procent van de kiezers in Louisiana zei dat de uitspraken hun stemkeuze beïnvloedde. De mensen buiten Louisiana werden niet ondervraagd, maar grote kans dat zij de gehele controverse hadden gemist. En nu, een paar weken later, is er natuurlijk niemand meer die het nog over Etch a Sketch heeft, behalve als iemand het kinderspeelgoed bedoelt.

 

Het is belangrijk om niet te vergeten dat deze voorverkiezingen wel 24/7 in beeld worden gebracht, maar dat veel Amerikanen zich er totaal niet in interesseren. Zij krijgen enkel flarden mee van de gehele cyclus, en daarbij is natuurlijk de uiteindelijke winnaar het belangrijkste nieuwsfeit dat zij zich gaan herinneren. De voorverkiezingen zijn enkel een aanloopje (een erg lang aanloopje, dat wel) voor de algemene verkiezingen. Mitt Romney zou er geen problemen mee moeten hebben: hij krijgt enorm veel aandacht, hij kan zijn campagnekas goed blijven spekken en wordt geloofwaardiger in de ogen van veel Amerikanen zolang de andere overgebleven kandidaten vooral gekke, radicale uitspraken blijven doen.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.