Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Landenreeks: Noord-Korea, nucleair onkruid.

Peter van de Kasteelen op 9 april 2012 - Reageren

Noord-Korea is op dit moment zo mogelijk het meest irritante land op aarde in de ogen van veel Amerikanen. Het is straatarm, compleet geïsoleerd, extreem brutaal en bewapend met een onbekend aantal nucleaire wapens. Zelfs tussen de Republikeinen en Obama bestaat er weinig frictie over de status van het Stalinistische landje. Toch is Noord-Korea een belangrijk land om in deze reeks naar voren te laten komen, omdat het, in zelfs grotere mate dan Iran, Amerika’s macht volledig weet te tarten. Het communistische land heeft zoveel destructieve mogelijkheden tegen zijn zuidelijk naamgenoot dat elke vorm van militair ingrijpen onmogelijk is. Noord-Korea gebruikt deze troef om voedsel- en andere hulp af te persen van het Westen, Zuid-Korea en Japan. Daarnaast kan het altijd rekenen op diplomatieke steun van het machtige communistische buurland China, dat op haar beurt liever geen verenigd kapitalistisch Korea naast zich heeft.

 

Noord-Korea is echter wel een heikel punt voor de Amerikanen omdat haar twee belangrijkste Aziatische bondgenoten, namelijk Zuid-Korea en Japan, direct bedreigd worden. Er zijn al verschillende pogingen gedaan om met Noord-Korea om te tafel tot constructieve oplossingen te komen, maar bij dergelijke onderhandelingen valt voor het land eigenlijk helemaal niets te winnen. Het staat dan ook bekend als een van de meest onbetrouwbare landen ter wereld.

 

Zo wist Obama in februari dit jaar, die een tactiek van ‘strategic patience’ jegens Noord-Korea gebruikt, het land te bewegen te stoppen met het testen van (wapen)raketsystemen en het verrijken van uranium. In ruil hiervoor hoefde Amerika ‘slechts’ 240.000 ton aan voedsel te leveren. Een maand later presenteerde Noord-Korea echter het plan een satelliet de ruimte in te schieten in april, met de claim dat een satelliet geen wapenraket is. Obama reageerde verontwaardigd en zei dat het lanceren van een satelliet dezelfde technologie gebruikt als een wapenraket.

 

Dit is een recent voorbeeld van hoe het voor een Amerikaanse president is om met Noord-Korea te onderhandelen. De vraag is dan ook hoe de Republikeinen dit voor zich zien. Santorum stelt het gebruik van sluipmoorden voor om de Noord-Koreaanse nucleaire dreiging in te dammen: “I think we should send a very clear message that if you are a scientist from Russia, or from North Korea or from Iran, and you’re gonna work on a nuclear program to develop a nuclear bomb for Iran, you are not safe.“ Mitt Romney ging zelfs nog een stap verder afgelopen december na het overlijden van Kim Jung-Il, de toenmalige leider van Noord-Korea, en zei ‘regime change’ in het land te willen zien. En dan het liefst onder Amerikaans leiderschap: "His death represents an opportunity for America to work with our friends to turn North Korea off the treacherous course it is on and ensure security in the region. America must show leadership at this time. The North Korean people are suffering through a long and brutal national nightmare. I hope the death of Kim Jong-il hastens its end."

 

Obama reageerde voorzichtig op deze ontwikkeling en stelde dat het juist nu belangrijk is het land niet uit te dagen, omdat de nieuwe en jonge leider, Kim Jung-Un, zich misschien verplicht zou voelen zich te moeten bewijzen en iets gevaarlijks zou doen. Het is echter zeer waarschijnlijk dat de stoere praat van de Republikeinen vooral verkiezingsretoriek is, omdat er, anders dan met de crisis in Iran, dat er nog niet in geslaagd is kernwapens te bemachtigen, voor de Amerikanen bar weinig voordelen kleven aan een agressieve houding richting Noord-Korea. Obama houdt op zijn beurt de traditie van zijn recente voorgangers in ere, simpelweg omdat er aan Noord-Korea vrij weinig anders te doen is. Nucleair onkruid vergaat niet.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.