Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Iowa caucus - Alle info op een rij

Jan-Willem Kranendonk op 3 januari 2012 - Reageren

Vannacht is de eerste voorverkiezing in Iowa, de Iowa caucus. Op de burelen van VerkiezingenVS is de stemming goed en wij hopen u vanavond en vannacht van informatie te voorzien.

 

Wat is een caucus? Een caucus is een bijeenkomst in huiskamers, kerken of scholen. Een soort buurtvergadering dus. De mensen kennen elkaar en het is een sociale aangelegenheid. Aan het begin van de vergadering wordt een voorzitter vastgesteld, aanhangers van kandidaten mogen voor de laatste keer de zaak van hun kandidaat bepleiten en daarna vindt het stemmen plaats.

 

De manier waarop er gestemd wordt verschilt per partij. Bij de Republikeinen levert iedereen 'gewoon' een stembiljet in en worden de uitslagen doorgegeven aan het centrale stembureau. De Democraten hebben een ingewikkelder proces. Omdat zij geen echte voorverkiezing hebben - president Obama is de enige kandidaat - wordt dat hier niet verder uitgelegd.

 

Wanneer zullen de uitslagen bekend zijn? Dat is lastig in te schatten. De caucuses beginnen om 19:00 plaatselijke tijd (woensdagmorgen 2:00 in Nederland) en de uitslagen zullen er niet voor 21:15 zijn.

 

Waar kan ik de verkiezingen volgen?

 

  • Op onze website is een liveblog te volgen. Gedurende de avond en de nacht zullen hier updates worden geplaatst.
  • De website van Des Moines Register biedt snelle updates van uitslagen. Ook bekende media als Politico en New York Times bieden altijd veel informatie gedurende de caucus night.
  • Livestreams. Aan het eind van de avond zullen wij proberen links hiervan te posten en indien mogelijk zelf een livestream embedden op onze website.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.