Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Race to DC 8/11: Clinton en Trump doen laatste oproep

Jasper van Emmerik op 8 november 2016 - Reageren

Gisteren was de laatste dag van de verkiezingscampagne. Clinton en Trump maakten dan ook van de gelegenheid gebruik om hun campagne af te sluiten. Verder spraken uiteraard diverse prominenten zich uit over hun verwachtingen voor vandaag. Dat en meer in deze Race to DC op verkiezingsdag.

 

Afsluiting

Donald Trump had tijdens zijn afsluitende speech opnieuw – net als tijdens een groot deel van de campagne - last van zijn neiging afgeleid te raken. Zo onderbrak hij zijn praatje enkele keren door te reageren op een masker van zijn hoofd en een brandweerhelm. Ook claimde hij dat de teruglopende kijkcijfers van de American Football competitie te wijten waren aan het feit dat iedereen keek naar zijn campagne en klaagde hij over het taalgebruik in rapmuziek, naar aanleiding van de steun voor Clinton van artiesten als Jay Z en Beyoncé.

 

Tijdens de momenten dat Trump zich wel op zijn boodschap kon richten, viel hij vooral Clinton aan. Zo gelooft hij niet in de onschuld van Clinton in haar lange e-mail-affaire en stelde hij dat de directeur van de FBI onder druk stond haar vrij te spreken. Trumps conclusie luidde dat Clinton zich nooit kandidaat had mogen stellen voor het presidentschap. ‘Wil je dat Amerika wordt geregeerd door de corrupte politieke klasse, of wil je dat Amerika weer wordt geregeerd door het volk?’ vroeg Trump zijn supporters tenslotte, voordat hij voorspelde: ‘Morgen slaat de Amerikaanse arbeidersklasse terug!’

 

Hillary Clinton spaarde ondertussen kosten nog moeite door de grootste bijeenkomst van haar campagne te houden. In de Independence Hall in Philadelphia traden artiesten als Bruce Springsteen en Jon Bon Jovi op, terwijl diverse prominente politici Clinton bijstonden tijdens haar campagneafsluiter.

 

Zelfs stelde Clinton dat de keuze op verkiezingsdag zou gaan tussen een hoopvol, open en warm land of een duister en verdeeld land. ‘Het is een keuze tussen verdeeldheid of eenheid, tussen sterk en stabiel leiderschap en een losgeslagen projectiel dat alles op het spel zet,’ aldus Clinton. ‘Het stembiljet draait niet om de namen die erop staan, maar om het soort land dat we willen.’ President Barack Obama stelde ondertussen dat Clinton hard zou werken en resultaten zou boeken als president: ‘Je hoeft niet alleen maar tegen iemand te stemmen, je kan namelijk ook stemmen voor een uitzonderlijke kandidaat.’

 

Kort nieuws

  • Een verzoek van Democraten om intimidatie van kiezers door pro-Trump supporters te voorkomen is afgewezen door het Hooggerechtshof. Democraten hebben al diverse rechtzaken aangespannen sinds Donald Trump zijn supporters aanspoorde om ervoor te zorgen dat kiezers ‘in bepaalde gebieden’ niet stiekem twee keer stemmen, maar deze moeite blijkt tevergeefs.
  • De bekende peiler Nate Silver stelde in zijn laatste voorspelling dat Hillary Clinton het presidentschap zal winnen. De Democratische kandidate zou een marge tussen de 2,9 en 3,5 procent hebben op haar Republikeinse rivaal. Daarmee heeft Clinton volgens Silver zo’n zeventig procent kans op de overwinning. Later vandaag meer over de laatste peilingen.
  • Ook poplegende Stevie Wonder sprak zich uit over de verkiezingen. De blinde muzikant zei op Clinton te stemmen, want ‘op Trump stemmen is alsof je mij vraagt auto te rijden,’ aldus Wonder. ‘Als je met spoed naar het ziekenhuis moet, zou je mij dan achter het stuur willen zien? Ik ben geen ervaren bestuurder!’

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.