Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoort Ron Paul bij de favorieten?

Ferry Coolen op 21 november 2011 - Reageren

Deze week zijn er een aantal interessante peilingen naar buiten gekomen voor Ron Paul. Hij zou in Iowa tweede staan met maar een kleine achterstand op Cain. Ook in New Hampshire kan hij rekenen op een steeds groter wordende achterban. Hij zou op dit moment tweede, dan wel derde staan in New Hampshire. Zou Paul Iowa kunnen winnen en daarmee kunnen doorstomen naar de top van het veld?

 

Iowa laat Paul niet links liggen Paul heeft vanaf het begin van zijn campagne besloten om zich te focussen op de belangrijkste eerste staten, met name Iowa en New Hampshire. Hij weet dat hij het in deze twee staten goed moet doen om zo aan kiezers en de media te laten zien dat hij wel degelijk een kanshebber is voor de nominatie. Hij is er dan ook regelmatig om campagne te voeren en geeft hier ook voor het grootste deel zijn geld uit, vooral aan televisiespotjes.

 

Paul is de favoriet in Iowa Veel Republikeinen kunnen zich goed vinden in de economische ideeŽn van Paul, het is zijn buitenlandbeleid dat veel Republikeinen tegenstaat. De werkloosheid blijft nog steeds hoog en men lijkt niet in staat om iets aan het begrotingstekort te doen. Dit speelt Paul in de kaart, omdat het de focust verplaatst naar de economie. Maar liefst 71 procent van de kiezers in Iowa zegt dat de economie, banen en belastingen de belangrijkste criteria zijn waarop ze hun stem bepalen. Paul is de enige van de kandidaten die deze crisis zag aankomen en lijkt daarom de ideale kandidaat om het land er weer bovenop te krijgen.

 

Daarnaast is er geen sterke conservatieve kandidaat die een groot deel van de kiezers aanspreekt, zoals Huckabee dat deed in 2008. Deze stemmen lijken verdeeld te worden door Cain, Gingrich en in mindere mate Perry en Bachmann. Hierdoor kan Paul genoeg hebben aan ongeveer een kwart van de stemmen om de voorverkiezing te winnen.

 

Ook zijn veel Republikeinen uiterst ontevreden over de kandidaten. De opkomst zal daardoor waarschijnlijk ook een stuk minder hoog uitpakken. Hoewel zijn aanhangers door velen opdringerig gevonden worden, kan Paul wel zeker zijn van hun stem. Onder kiezers die al zeker weten wie ze steunen, staat Paul bovenaan met 32 procent tegenover Romney met 25 procent en Gingrich met 17 procent. Paulís aanhangers zullen komen opdagen, ook als dat inhoudt dat ze 20 kilometer door moeten lopen door de sneeuw. Iets dat in begin januari niet uitgesloten kan worden.

 

Een overwinning in Iowa geeft zijn campagne een enorme impuls Als Paul Iowa wint, zal zijn campagne wel serieus genomen moeten worden. Hij zal veel media-aandacht krijgen, hij zal meer donaties krijgen en wordt de serieuze tegenkandidaat voor Romney. Een overwinning in Iowa kan hem dicht in de buurt van Romney brengen in New Hampshire en hem mogelijk zelfs de overwinning daar bezorgen. Als hij ook in New Hampshire wint, of ook maar enigszins in de buurt van Romney komt, zal hij de belangrijkste tegenstander van Romney worden.

 

Ook al haalt Paul in de nationale peilingen meestal niet meer dan 10-12 procent, is er wel degelijk een pad naar de nominatie. Een scenario zoals net beschreven, verandert het hele proces en daarmee zal hij ook in de nationale peilingen beter scoren. Mocht Paul in Iowa en New Hampshire een slecht resultaat halen, dan kan hij de nominatie op zijn buik schrijven.

 

Vooralsnog ziet het er goed uit voor Ron Paul, maar hij zal de komende zes weken alles uit de kast moeten halen om op 3 januari een goed resultaat te boeken in Iowa.

 

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.