Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Hoe 'rechts' is FOX News nu werkelijk?

Jeroen Langelaar op 16 november 2011 - Reageren

Wanneer Nederlandse media schrijven over FOX News, gebeurt dit nooit zonder de nieuwsorganisatie te introduceren als ‘de conservatieve zender...’, wat zoveel betekent als: wees gewaarschuwd, wat deze zender beweert, is rechts gekleurd. Andersom worden media als CNN of The New York Times zelden ‘progressief’ genoemd, terwijl ze dit wel degelijk zijn. Zo zet CNN zijn journalisten sinds kort openlijk in als mensenrechtenactivisten. Feit is dat de ogen van links en rechts zijn gericht op FOX. En dat is een compliment voor deze zender, die zijn concurrenten wat kijkcijfers betreft al 116 maanden op rij het nakijken geeft. FOX is een megasucces. Maar hoe ‘conservatief’ is de zender nu werkelijk?

 

Conservatisme is in Amerika een rekkelijk begrip. Zo kan Newt Gingrich, ondanks verschillende buitenechtelijke affaires, nog altijd rekenen op de steun van sociaal-conservatief Amerika. Behoudende Amerikaanse kerkgangers hebben er vaak geen moeite mee om op de Dag des Heeren een American footballwedstrijd te bezoeken, of op zondag naar de McDonalds te gaan. Vergelijk dat eens met de SGP.

 

Zelfspot Op dezelfde wijze is ook het conservatisme van FOX betrekkelijk. De zender slingert series als The Simpsons en Family Guy de ether in, waarin rechts-christelijk Amerika regelmatig op de hak wordt genomen. Als FOX inderdaad rechts-conservatief-christelijk is, hebben ze op z'n minst zelfspot. Bekijk de voorpagina van foxnews.com op een willekeurige dag en geheid dat er foto's zijn te zien van schaars geklede dames, zoals eerder deze week een reportage over de nieuwste show van lingeriemerk Victoria's Secret.

 

Wat critici van FOX News zal verbazen, is dat de zender openlijk steun betuigt aan de National Lesbian and Gay Journalists Association. FOX News betaalt zelfs mee aan het jaarlijkse diner van de organisatie en spreekt regelmatig met vertegenwoordigers ervan.

 

Minderheden Ook verrassend: FOX News voert intern een actief beleid in het ‘emanciperen’ van minderheden. Hoewel de baas van FOX, Roger Ailes, toegeeft geen fan te zijn van Affirmative Action, wil hij graag ‘mensen die geen kansen krijgen, een handreiking doen’.

 

Beroemd is het verhaal van de Marokkaanse schoonmaakster Fouzia Bouanane, die een hoge FOX-medewerker ooit vertelde over haar droom: schoonheidsspecialist worden. De zender stuurde haar direct naar de beste makeup-opleiding in New York en binnen een paar jaar groeide ze uit tot een hoge pief bij FOX News. Ze deed zelfs eens de make up van president George W. Bush. ‘Zonder FOX News was ik nu nergens,’ vertelde ze aan de New York Daily News.

 

Tegengeluid Maar nu de kernvraag: is de verslaggeving van FOX rechts? Volgens topman Ailes ligt het subtieler. ‘Gekleurde verslaggeving is niet alleen wat je in een nieuwsverhaal laat zien, gekleurde verslaggeving is meestal wat je niet laat zien,’ legt hij uit aan Newsmax. ‘Andere zenders laten het tegengeluid vaak weg, wij stoppen dat erin.’

 

Gezien de kijkcijfers is daar onder de Amerikaanse bevolking - vooral sinds het aantreden van Barack Obama - veel behoefte aan.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.