Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Herman Cain heeft vertrouwen verloren in Gingrich

Coen Nij Bijvank op 11 april 2012 - Reageren

De voormalig Republikeinse presidentskandidaat Herman Cain maakte gisteren bekend dat hij Mitt Romney zou gaan steunen in zijn strijd om het presidentschap van de Verenigde Staten. Cain lijkt dus geen vertrouwen meer te hebben in Newt Gingrich, die hij steunde nadat hij in december zelf uit de race was gestapt. Gingrich lijkt zelf juist meer vertouwen te hebben gekregen in z’n eigen kansen, nu Rick Santorum uit de race is gestapt.

 

Herman Cain, blunderkandidaat Cain, voormalig CEO van Godfather’s Pizza, was tot december zelf kandidaat om de Republikeinse presidentskandidaat te worden. Een tijd stond hij zelfs bovenaan in de peilingen, maar na een paar flinke blunders en beschuldigingen van seksuele intimidatie daalde zijn populariteit en stapte hij uit de race. Eind januari maakte Cain bekend dat hij Gingrich zou steunen, ook al stond Newt er toen al slecht voor in de peilingen. Cain’s uitspraken leken tot nu toe dus eigenlijk niet zo doordacht.

 

Cain staat achter de nominee Eindelijk lijkt Cain wat verstandiger te zijn geworden. Gisteren maakt hij bekend dat hij Mitt Romney zou gaan steunen in zijn strijd om het presidentschap. Op FOX News zei hij dat “I have always said I will support whoever the nominee is and it looks like Mitt Romney’s going to be that nominee, and we do need to get behind him.”

 

“Keep your eye on the mission” Cain beseft dus dat het onvermijdelijk is dat Romney de Republikeinse kandidaat gaat worden. Volgens hem is het belangrijk dat iedereen zich achter het gemeenschappelijke doel schaart: “I remind people all the time … ‘Keep your eye on the mission.’ And the mission is to get control of the Senate, maintain control of the House and defeat Barack Obama. That means get behind the nominee, so, yes, I’m ready to get behind the nominee.”

 

Gingrich zelf nog vol vertouwen, zegt ‘ie Herman Cain heeft dus het vertrouwen in Gingrich verloren. Niet zo vreemd, Newt staat er slecht voor in de peilingen en heeft nog maar in twee staten de voorverkiezingen gewonnen. Opvallend genoeg stond Gingrich begin december nog eerste in de peilingen. Maar ook dat is eigenlijk niet zo vreemd als het lijkt. Bijna alle kandidaten hebben wel een flow meegemaakt. Gingrich lijkt te denken dat hij nog wel zo’n sterke periode zal krijgen. En als dat niet gebeurd, vertrouwd hij erop dat hij bij de Republikeinse conventie in Tampa alsnog gekozen zal worden.

 

Enige echte conservative Nu Rick Santorum uit de race is gestapt, blijft Gingrich de enige echt conservatieve kandidaat in de race. Gingrich beweerde dat hem dat nog meer kans gaf om op de conventie gekozen te gaan worden, mocht Romney voor die tijd niet het benodigde aantal gedelegeerden halen. Newt riep Santorum’s achterban dan ook op om zich bij hem aan te sluiten.

 

Waanidee Newt’s zelfvertouwen lijkt sterk overdreven. Hij staat er slecht voor in de peilingen en heeft nog nauwelijks gedelegeerden gewonnen. Het lijkt niet aannemelijk dat er een stemming op de conventie komt. Als er al een stemming komt, blijft het onwaarschijnlijk dat Gingrich gekozen zal worden. Daarvoor geniet hij te weinig steun. Bovendien stellen de regels van de Republikeinse partij dat een kandidaat op de conventie minstens vijf staten heeft gewonnen. Gingrich zal niet voldoen aan deze regels maar doet dat af als een “technicality” en een poging van het establishment om Romney te laten winnen. Het lijken waanideeën van Gingrich. Herman Cain’s steun aan Romney is dan ook niet meer dan logisch.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.