Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Groep conservatieve leiders investeert in campagne Santorum

Jan-Willem Kranendonk op 12 maart 2012 - Reageren

Al in januari kreeg Rick Santorum de steun van een grote groep conservatieve leiders, maar vooralsnog bleef het hoofdzakelijk bij endorsements. De vooraanstaande conservatieven, die grotendeels ook deel uitmaken van de evangelicals, traden niet als groep naar buiten om campagne te voeren. Daardoor bleef het bij steun van individuele leiders als James Dobson. Afgelopen weekend kwam daar verandering in. Tijdens een bijeenkomst in Houston werd door zo'n 200 invloedrijke conservatieven afgesproken om 1.78 miljoen dollar te investeren in de campagne van Santorum.

 

Voor de conservatieve kandidaat is dit een mooie opsteker. Mitt Romney heeft een grote campagnekas en kan daardoor in iedere staat veel meer geld investeren. In Ohio was de verhouding bijvoorbeeld 1:4, voor iedere dollar die Santorum of zijn Super PAC uitgaf aan de campagne, gaf Romney (of zijn Super PAC) er vier uit. Ook in Michigan en andere staten die de mormoon naar zich toetrok kwam dit beeld naar voren.

 

Santorum kan een dergelijke investering dus goed gebruiken. Volgens organisator Bob Fischer kan het totale bedrag nog heel wat groter worden. Hij weigerde echter verder op details in te gaan. Wel werd duidelijk dat de groep leiders écht achter Santorum staat. Bij de stemming in januari kreeg Newt Gingrich nog de steun van een grote minderheid. Dat was nu echter geen moment aan de orde.

 

Tony Perkins, een invloedrijke evangelical, zei: "Het was geen discussie over wie we steunen, maar het was een voortzetting van de steun. Het gevoel dat heerste was: 'dit is het moment om iets te doen'." Volgens Perkins had Santorum op de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat hij een kans had en de hulp van de aanwezigen nodig had.

 

Newt Gingrich Toch blijft Santorum's rivaal, Newt Gingrich, nog altijd in de race. Eerder vandaag werd al aangestipt op VerkiezingenVS dat Mitt Romney morgen kan winnen doordat zijn twee rivalen de conservatieve kiezers verdelen. Wat Perkins betreft, is Gingrich nu de meest invloedrijke man in de Amerikaanse politiek. Blijft hij in de race, helpt hij Romney, stapt hij eruit, helpt hij Santorum.

 

Vorige week riepen belangrijke supporters van laatstgenoemde Gingrich al op om uit de race te stappen. Afgelopen zaterdag wist de voormalig Speaker niet te winnen in Kansas en ook met de andere resultaten valt niet te pronken. De vraag rijst dan ook wel wat Gingrich nog in de race doet. Vooralsnog lijkt hij van zins om door te vechten, maar voor Santorum zou het beter zijn als hij de strijd verlaat.

 

Dat gaf de voormalig senator gisteren zelf ook aan in een interview bij MSNBC (zie onder). Santorum wilde zijn rivaal echter niet oproepen om de strijd te verlaten. In dat geval blijft het bidden om een wonder, want de delegate count is danig in het voordeel van Mitt Romney. En weet die ook in Mississippi of Alabama te winnen, zal zelfs een exit voor Gingrich wellicht niet genoeg zijn voor Santorum om een brokered convention te bewerkstelligen.

 

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.