Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Goede generale repetitie

Marco van den Doel op 19 april 2012 - Reageren

Het is al weer even geleden dat Rick Santorum de Republikeinse voorverkiezingsstrijd staakte en alle ogen zijn inmiddels gericht op de tweestrijd tussen Mitt Romney en Barack Obama. Nu de stofwolken wat zijn neergedaald, is het goed om het verleden nog eens te analyseren. De vraag is of Rick Santorum kans had om de Republikeinse nominatie te winnen. Maar daarnaast, heeft hij wellicht in de toekomst nog kans om in het Witte Huis te komen? Om een antwoord te zoeken op deze vragen, moeten we beginnen bij de afgelopen voorverkiezingen. Die begonnen voor de voormalige senator van Pennsylvania helemaal niet slecht.

 

Mitt Romney, waarvan men dacht dat hij snel de nominatie in de wacht zou slepen, verloor de eerste belangrijke caucus in Iowa nipt van Santorum. Dat Santorum de caucus won, was niet echt een verrassing als men naar de demografie van de staat kijkt. De inwoners van Iowa zijn sociaal-conservatief en erg religieus. Daarom kozen de inwoners voor Santorum, die in zijn campagne sprak over het geloof en familiewaarden. Toch was het een sterk staaltje, omdat verschillende high-profile conservatieve kandidaten als Rick Perry, Newt Gingrich en Michele Bachmann nat gingen in Iowa. Maar het probleem was dat Santorum de staat niet ruim won. Het margeprobleem zou hem nog vaker parten spelen. Zo verloor hij staten als Michigan en Ohio met slechts een klein verschil van Romney.

 

Santorum behaalde zijn winst in de conservatieve staten waar men niets zag in de gematigde Mitt Romney. Hij won staten in het midden westen, zoals Kansas en Oklahoma en het zuiden, als Mississippi en Alabama. Deze staten worden gedomineerd door conservatieve kiezers. Door hier te winnen bleef Santorum in de race. Maar Romney had na Super Tuesday en de overwinningen in Illinois en Wisconsin zo’n grote voorsprong dat hij qua gedelegeerden eigenlijk niet meer in te halen was.

 

Maar er was nog een ander probleem waarom Santorum eigenlijk geen kans op de nominatie maakte. Romney had van alle kandidaten verreweg het meeste geld tot zijn beschikking en gaf miljoenen dollars uit aan campagnespotjes in Florida en in staten waar hij lang nek-aan-nek lag met Santorum. De conservatieve kandidaat was tegen deze lawine van (negatieve) campagnespotjes niet opgewassen. Veel geld in een verkiezingscampagne is erg belangrijk want zonder voldoende geld is een campagne niet lang vol te houden. Door de opkomst van Super PAC’s kunnen kandidaten wel langer campagne voeren dan eerder het geval was.

 

Een derde probleem waardoor Rick Santorum in cruciale staten verloor waren zijn standpunten. Hij heeft conservatieve opvattingen ten aanzien van abortus, het homo-huwelijk en het dienen van vrouwen in het Amerikaanse leger. In de staten waar veel gedelegeerden op het spel stonden, kozen de meeste kiezers daardoor toch voor de gematigde gouverneur van Massachusetts, zeker omdat uit de peilingen bleek dat die over de beste papieren beschikte om president Obama te verslaan.

 

Toch was de campagne van Santorum helemaal niet slecht. Hij heeft het lang volgehouden, maar de strijd met het geld van Romney was een ongelijke strijd. De campagne van Santorum was daarom wel een goede generale repetitie om in de toekomst nog een keer een gooi te doen naar de Republikeinse nominatie. Als president Obama zijn tweede termijn wint, kan Santorum in 2016 weer een poging wagen. Hij heeft 4 jaar de tijd om na te denken waar het fout ging en waar hij zaken anders kan doen. Dat Santorum genoeg aanhang heeft is duidelijk. Santorum won staten verdeeld over een groot deel van Amerika en had als hij was door gegaan ook goede resultaten kunnen behalen in bijvoorbeeld Texas, Nebraska en South Dakota.

 

Of Santorum in de toekomst besluit nog een keer een poging te wagen om de Republikeinse nominatie te winnen is afwachten. Maar de campagne heeft hem zeker geen windeieren gelegd. Hij heeft nationale en internationale bekendheid verworven, hij heeft duidelijke heldere conservatieve standpunten en kan veel staten winnen in tegenstelling tot de andere twee kandidaten die nog aan de race mee doen. Santorum heeft dus een geslaagde generale repetitie gehad. Een goede première zat er voor hem helaas niet in.

 

Marco van den Doel is Amerika-watcher, is auteur van het boek “Barack Obama: Hoop en Verandering?” en publiceert over de Amerikaanse politiek op zijn weblog http://focusonamerica.wordpress.com en is op Twitter te volgen via @focusonamerica.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.