Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Gingrich op kop in de peilingen

Jan-Willem Kranendonk op 2 december 2011 - Reageren

Wie de grafieken van de Republikeinse races in 2008 en 2012 naast elkaar legt, ziet een heel verschillend beeld. Rudy Giuliani had op 2 december 2007 al zo'n negen maanden stevig de leiding in handen, gevolgd door Fred Thompson, Mike Huckabee, John McCain en Mitt Romney, die redelijk stabiel in elkaars buurt stonden. Het beeld van de laatste maanden is geheel anders. Bijkans iedere maand neemt een andere kandidaat de leiding en blijft Mitt Romney in de buurt van de top hangen. De kandidaat die momenteel de leiding heeft, is Newt Gingrich, de man die van mening is de nominatie haast al binnen te hebben. Uit een peiling van Rasmussen Reports blijkt dat hij de steun krijg van 38 procent van de Republikeinse kiezers. Daarmee heeft hij een voorsprong van 21 procentpunten op de eeuwige nummer twee: Mitt Romney. Hoe staat het er verder voor - en wat zeggen de cijfers?

 

De voormalige snoepjes van de maand Het valt niet mee om frontrunner te zijn geweest en vervolgens een plaats in de marge te krijgen. Een schrijnend voorbeeld is Rick Perry. Na een flitsende start van zijn campagne in augustus, is hij inmiddels teruggezakt naar de vijfde positie. Een plek die hij moet delen met een andere voormalige frontrunner - Michele Bachmann - en figurant Rick Santorum. Alledrie de kandidaten kunnen op support van vier procent van de Republikeinse kiezers rekenen. Ook Herman Cains populariteit brokkelt snel af. Rond 20 november, toen de laatste nationale peiling gepubliceerd werd door CNN, kon hij nog op zeventien procent van de kiezers rekenen. Dit aantal is gehalveerd, tot acht procent. De nieuwe aanklacht die tegen hem is geuit, zal de steun voor Cain geen goed doen.

 

Andere kandidaten Jon Huntsman is eveneens de marge nog niet ontstegen. Ook het buitenlanddebat van CNN, waar hij zich als ervaren diplomaat had moeten profileren, heeft geen positief effect gehad op zijn populariteit. Met slechts drie procent van de kiezers achter zich, sluit Huntsman de rij. Ron Paul kan daarentegen bogen op ongeveer acht procent van de Republikeinen, een percentage dat de afgelopen maanden vrij stabiel is gebleven. Waar hij de afgelopen weken even omhoog leek te schieten in de peilingen voor de Iowa caucus, is hij daar inmiddels ook weer teruggezakt naar een percentage van tien procent.

 

Wat zeggen de cijfers? Eigenlijk niets. De belangrijke maand december moet nog bijna in zijn geheel plaatsvinden. De uiteindelijk genomineerde, John McCain, stond halverwege december 2007 nog op de vierde positie, achter Huckabee, Romney en Giuliani, met de steun van een ruime tien procent van de kiezers. Als een sluipmoordenaar kroop McCain richting de top, om in New Hampshire momentum te pakken en vervolgens de nominatie binnen te slepen. Barack Obama had begin januari 2008 zelfs nog een achterstand van twintig procentpunten op Hillary Clinton. En Howard Dean leek in 2004 op stoom om de genomineerde van de Democratische partij te worden, maar bleek te vroeg gepiekt te hebben en moest uiteindelijk de nominatie aan John Kerry laten.

 

Hoewel een man als Herman Cain uitgeschakeld lijkt, is het dus verder koffiedik kijken. Er kan de komende maand nog van alles gebeuren - iets dat in deze campagne bijna normaal lijkt te worden. Michele Bachmann als uiteindelijk genomineerde? Rick Santorum die het in november '12 tegen Obama opneemt? Het kan. Alles is immers nog mogelijk. Dat heeft de geschiedenis inmiddels wel bewezen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.