Home Over VerkiezingenVS.comMeedoen?Huisregels

Door tot het bittere einde

Emile Kossen op 31 januari 2012 - Reageren

Mitt Romney's kansen om morgen in Florida de voorverkiezing te winnen zijn groot. Als alles naar verwachting verloopt zal het voor Newt Gingrich een moeilijk verhaal worden in the Sunshine State. Hij kijkt daarom al verder vooruit. Waar sommigen dachten dat hij de handdoek in de ring zou gooien bij een zwaar verlies, sprak Gingrich dit zelf nadrukkelijk tegen. Hij gaf gisteren zelfs aan tot het einde van de race door te willen gaan.

 

Gingrich heeft een aantal goede redenen voor deze houding. De voorverkiezing in Florida is niet direct doorslaggevend wat betreft het aantal afgevaardigden die op de Republikeinse conventie de uiteindelijk presidentskandidaat kiezen. Er staan slechts 50 van de 2288 op het spel staan. Verder heeft Gingrich er gedurende de race een stuk slechter voor gestaan. Zo stapte zijn gehele campagneteam op gedurende de zomer van 2011, en behaalde hij slechte resultaten in de voorverkiezingen van Iowa en New Hampshire.

 

Zijn argumentatie is dat Romney misschien wel de meeste voorverkiezingen wint, maar vaak met minder dan 50 procent van de stemmen. Doordat in veel staten het winner takes all systeem vervangen is door een proportioneel systeem, wordt het mogelijk een lastig verhaal voor Romney om een absolute meerderheid van de delegates te behalen. Dit is interessant nieuws voor Gingrich. Als hij doorgaat met zijn campagne tot de beslissende partij conventie in Tampa, dan kunnen de door hem behaalde afgevaardigden een doorslaggevende rol spelen.

 

Ron Paul was dit al van begin af aan van plan, en Gingrich volgt hem nu. Newt zei zondag dat er een grote kans is dat “er een substantiële anti-Romney meerderheid zal zijn.” Nu is het zijn taak om die om te vormen tot een Gingrich meerderheid. Deel van Gingrich’s plan lijkt te zijn om Rick Santorum uit te race te krijgen. De mensen die nu Santorum zeggen te steunen, zullen grotendeels naar Gingrich opschuiven. Verder verwacht Gingrich goed te gaan scoren in staten als Texas, Alabama en Georgia.

 

Zelfs als Gingrich de nominatie uiteindelijk niet pakt, kan hij toch veel aandacht op zich vestigen. Zo kan hij Romney dwingen bepaalde concessies te doen in ruil voor zijn steun. Verder is het een goede mogelijkheid voor de Tea Party om de gevestigde orde eens goed te laten zweten. De Tea Party aanhangers zijn geen grote fan van Romney, en zij willen hem dan ook niet steunen totdat het echt niet anders kan. Een intern gevecht tussen verschillende facties van de Republikeinse partij is geen onrealistisch toekomstbeeld. Zeker niet als je bedenkt dat ook libertijn Ron Paul een flink aantal delegates in handen lijkt te krijgen.

 

Gingrich is een doorzetter, en geef hem eens ongelijk. Het is waarschijnlijk de laatste kans voor deze 68-jarige politicus om de nominatie te behalen. Waar andere kandidaten nog wel eens stoppen met de campagne in de hoop om het 4 jaar laten nog eens te kunnen proberen(denk aan Romney in 2008), gaat Gingrich dit niet doen. Bovendien, met de steun van de Tea Party kunnen er misschien nog gekke dingen gebeuren. Wie niet waagt, wie niet wint.. Daarnaast was de keuze van Gingrich om door te gaan een makkelijke, want veel te verliezen heeft hij nou eenmaal niet.

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.